SPC
Liturgiju je služio episkop Andrej

Hram Svetog apostola i evangeliste Marka u Braunauu proslavio je proteklog vikenda slavu koju je svojim dolaskom uveličao episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Praznovanje je otpočelo večernjom službom u petak, koju je služio nadležni paroh jerej Andrej Živković uz sasluživanje protođakona Romana Fišera iz Beča. Posle službe narodu se obratio nadležni paroh objasnivši značaj nastupajućeg praznika, a u subotu na dan Svetog Marka verni narod se okupio kako bi dočekao vladiku.

Posle svečanog ulaska u hram, koji je zbog praznika bio naročito lepo ukrašen, otpočela je proslava, uz pridržavanje svih važećih epidemioloških mera.

Vladika Andrej je služio liturgiju uz sasluživanje jereja Dalibora Petrića, paroha u Sankt Peltenu, jereja Andreja Živkovića i protođakona Romana Fišera iz Beča.

Lepoti bogosluženja doprinela je pevnica pri hramu kojom je ovoga puta dirigovao protojerej-stavrofor Petar Pantić iz Beča.

Apostol je pročitao doktorant Milan Kostrešević iz Berna koji je bio u pratnji vladike.

U svojoj besedi episkop Andrej je izneo slovo o Svetom apostolu Marku, koji je prvi napisao jevanđelje – radosnu vest o životu, radu, smrti i vaskrsenju Isusa Hrista.

Pohvalio je revnost i rad ove male crkvene zajednice koja se iz godine u godinu sve više izgrađuje.

Svi aktivno uključeni u život ove mlade zajednice su doprineli da i dvodnevna duhovna i molitvena svečanost prisutne prihvati sa puno ljubavi. Otvorena srca okupljenih pri hramu Svetog Marka u Braunau najbolji su poziv srodnicima i prijateljima da dovedu mlade iz dijaspore na izvor pravoslavne duhovnosti.

Vladika je posle besede razgovarao sa vernicima

Kumovi

Posle molitve osveštana su slavska znamenja, a kumovi ovogodišnje slave bili su porodice Gligorić, Bojić i Stevanović iz Althajma. Kumstva za sledeću godinu prihvatila se Milunka Bojić iz Braunaua.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je i Dejan Udovičić, šef konzularnog odeljenja Republike Srbije u Salcburgu.