Tanjug/AP
Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra

Kao u Danu Mrmota – Šinavatra, korupcija i pasoš preko noći. Sve se nekako poklopilo kao kada je Taksin Šinavatra, bivši svrgnuti predsednik tajlandske vlade, utočište pronašao u Crnoj Gori.

Ovog puta, međutim, reč o njegovoj sestri Jingluk Šinavatri koja se umesto za crnogorsko opredelila za srpsko državljanstvo. Kao i njen brat i prethodnik na premijerskoj funkciji, najmlađa predsednica vlade daleke ostrvske države odbegla je od zakona. U svojoj zemlji je zbog korpucije osuđena na petogodišnju kaznu zatvora, a Tajland je za ulazak u trag bivšoj premijerki zatražio pomoć i od Interpola, pa se Jingluk nalazi i na međunarodnoj poternici.

Ništa od ovih kompromitujućih podataka nije zasmetalo Vladi Srbije da Jingluk Šinavatri 27. juna ove godine dodeli srpsko državljanstvo. Obrazloženje kratko – to je u interesu Republike Srbije. Javnost ne bi saznala jer ko još čita sitna slova “Službenog glasnika”, da beogradski “Nedeljnik” nije objavio skandaloznu informaciju i to više od mesec dana nakon što je Vlada donela odluku.

I dok se dobar deo domaće javnosti sablažnjava i pita da li to Srbija postaje utočište za raznorazne korumpirane političare i kriminalce, predsednik države podržao je spornu odluku o prijemu Taksin Šinavatre u srpsko državljanstvo.

– Ne vidim da je to za nas bilo kakav problem, posebno ako je Vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili bilo koju drugu korist za našu zemlju. To, sad, kao sveti pasoš ili ne znam šta! Pa super, dovodite ljude u našu zemlju. Bolje da dovodimo ljude. Mnogo ljudi smo izgubili zahvaljujući siromaštvu u kojem su nas ostavili – lakonski je prokomentarisao Aleksandar Vučić.

Da ipak nije svejedno što je deo javnosti počela da komentariše kako je Srbija postala sigurna kuća za ljude sa osuđujućim pravosnažnim presudama u matičnim zemljama, videlo se i po tome što je iz arhive zvaničnog sajta Vlade Srbije uklonjena vest o upisu u knjigu državljana tajlandske političarke u bekstvu.

Opozicija je ceo slučaj iskoristila da još jednom ukaže na odsustvo pravne države i voluntarizam političara u vrhu vlasti, ali i da otvoreno iznese sumnju da se neko dobro naplatio za ovu uslugu.

Bivši predsednik DS Bojan Pajtić podsetio je da je ovo jedan u nizu slučajeva da režim udomljava i štiti “lica s poternica”.

– Nad ovim poslednjim prijemom se zgražava ceo svet, a o njemu izveštavaju svi – od “Njujork tajmsa” do lokalnih medija u regionu. Jasno je da ne može biti interes Srbije da u svetu bude poznata kao Meka za kriminalce. A još je jasnije da se iza ovakvih “poduhvata” krije korupcija – konstatuje Pajtić.

Da nema opravdanih razloga zašto bi se pružilo utočište odbegloj premijerki smatra i bivši premijer Zoran Živković. Osim, iznosi sumnju, “novca koji naravno ne ide u državnu kasu, već Vučiću i njegovoj ekipi”. Predsednik Narodne stranke i nekadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić podsetio je na to da je upravo Jingluk Šinavatra, kao premijerka Tajlanda, 24. septembra 2013. godine priznala nezavisno Kosovo.

Taj podatak nije zasmetao velikom “patrioti” Vojislavu Šešelju. Lider srpskih radikala tvrdi da je ona žrtva političkog progona.

“Gospođa Šinavatra je demokratskim putem izabrana za premijera Tajlanda. Nju je s vlasti svrgla vojna hunta i zavela otvorenu diktaturu. Moralna dužnost Srbije bila je da se gospođi Šinavatri pruži utočište i dodeli državljanstvo, kao i drugim borcima za slobodu i demokratiju”, napisao je Šešelj na svom tviter nalogu.

Na ovaj njegov tvit usledili su jetki komentari, poput onog da su, po toj logici, Miru Marković Rusi primili jer im fali – akademika, a ne zato što je sa sobom donela kofer para.

Koliko god se buka dizala, ni mesec i po dana od sporne odluke srpske vlade javnost nije saznala koji je to opšti interes vodio kabinet Ane Brnabić kada je odbegloj Tajlanđanki dodelilo državljanstvo. Ni najveći optimisti ne veruju da će se ikada saznati da li je Šinavatra, kome i koliko, platila za srpski pasoš. Samo naivni mogu da poveruju da su budistički sklopljene ruke dobrodržeće 52-godišnjakinje, u položaju koji u Evropi znači “molim vas”, bile dovoljne da postane vlasnik srpskog pasoša.

Gde je gospođa?

Bivša premijerka Tajlanda pobegla je iz svoje zemlje 2017. godine, mesec dana uoči izricanja presude kojom je osuđena zbog toga što je bila deo korupcije u programu subvencija za pirinač. Još uvek je nepoznanica da li je ona uopšte u Srbiji, da li će u njoj živeti i zašto se opredelila za srpsko državljanstvo. Advokat Slobodan Ružić za list “Danas” podseća da prijem u srpsko državljanstvo onemogućava da se Šinavatra izruči Tajlandu.

Zatečeni konzul

Na spornu odluku srpskih kolega nije reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Tajland, ali jeste njihov počasni konzul u Srbiji Zoran Đukanović.

– Zatečeni smo ovom situacijom i čekamo adekvatnu povratnu informaciju iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – izjavio je za Radio Slobodna Evropa Đukanović.