EPA
Poznati po surovosti: Od boraca ISIS sa Kosova zazirali i mudžahedini

Na prostor Kosova i Metohije i Severne Makedonije nedavno je vraćeno najmanje desetak nekadašnjih pripadnika Islamske države.

Kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja, na Kosovo je iz Sirije vraćeno 11 osoba, a vlada u Skoplju je saopštila da su u Severnu Makedoniju vraćena četiri muškarca koji su ratovali u Siriji i Iraku sa još 19 članova njihovih porodica.

– Ne vraćaju ih Amerikanci na Kosovo i u Severnu Makedoniju iz Sirije, Iraka i Avganistana zato što je tamo ponestalo rata, već zato što njihovi stratezi planiraju da se ti sukobi nastave na tlu Evrope – tvrdi u razgovoru za “Vesti” Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti bezbednosti iz BiH i ekspert za radikalni islamizam.

Amerikanci, međutim, povratak ratnika za Islamsku državu vide drugačije od sagovornika “Vesti”.

“Kosovo je lider u borbi protiv terorizma i ekstremizma”, navela je ambasada SAD u Prištini dodajući da “ovi povratnici pokazuju odlučnost Kosova da preuzme odgovornost za svoje državljane, kao i da predstavljaju primer za ostale”.

Za sagovornike “Vesti”, ova američka poruka je vrhunac cinizma.

Potpukovnik Ljuban Karan, nekadašnji visokorangirani operativac Kontraobaveštajne službe, dodaje da su izjave prištinskih lidera i američkih zvaničnika o “iskrenoj borbi protiv terorizma” ranije bile smešne, a sada predstavljaju dramatično upozorenje da se “nešto iza brda valja”.

– Niko zapravo ne zna gde su sada pripadnici etnički čisto albanske jedinice pod nazivom Katiba koja se u Siriji i Avganistanu istakla po vojnoj veštini i tako izraženoj surovosti da su je i mudžahedini prozvali “najstrašnija”. Sumnja se da se najveći broj vratio na KiM, a prištinsko rukovodstvo to sve vreme prikriva, posebno njihovu krvavu ulogu, kroz izjave o “rehabilitaciji”. Jedino što prećutkuju je da su svi ti povratnici skriveni od javnosti, a kao bivše specijalne formacije prekaljene u ratu pogodne su i za instruktore i za neke buduće specijalne akcije uključujući i terorističke. Zato samo neupućene treba da čudi pohvala američke ambasade u Prištini “da je Kosovo lider u borbi protiv terorizma i ekstremizma” i da u tom smislu “može poslužiti kao pozitivan primer drugima” – kaže Karan za “Vesti”.

Dževad Galijašević smatra da se kroz ovakve izjave američkih zvaničnika prikriva da su Kosovo i Severna Makedonija “trenutno centri organizovanog kriminala i sigurno utočište za većinu terorista sa Bliskog istoka”.

– Amerikanci te prekaljene džihadiste lukavo vraćaju. Najpre, da bi zaštitili svoje vojnike, a zatim i da bi područje Evrope, a pre svega Balkan i dalje ostao “bure baruta” kome je potrebna samo varnica, pa da sve ponovo eksplodira – ističe Galijašević.

U prilog ovoj tvrdnji nudi jedan od poslednjih izveštaja Stejt departmetna u kome se navodi da su samo 2016. godine u Siriju i Irak otišle čak 403 osobe sa prostora Kosova.

– Većina je završila u redovima manjih džihadističkih organizacija, a najveći deo se priključio Al-Nusra frontu. Uvek “brižni” Amerikanci se pohvale kako su sa Bliskog istoka vratili desetak državljana sa Balkana, a to što su im na prostoru Kosova i Severne Makedonije “ko zapeta puška” desetak hiljada nekadašnjih boraca ID pod plaštom “migrantskog talasa”, to uopšte ne primećuju – ironično konstatuje Galijašević.

Krvoločne glavoseče

Ljuban Karan podseća da Zapad ignoriše činjenicu da su neki od najpoznatijih egzekutora Islamske države došli upravo sa prostora Balkana, a posebno Kosova.

– Potpuno se zapostavlja ili jednostavno ignoriše činjenica da su neki od najpoznatijih koljača i glavoseča ISIL-a pred kamerama bili Albanci, kao Lavdrim Mudžaheri iz Kačanika, koji je navodno poginuo u Siriji, a neposredno pre pogibije viđen je na Kosovu. Nisu li to čudne i zastrašujuće okolnosti, a ne nešto za preporuku i pohvalu – ističe Karan.

Dobri i loši teroristi

Karan navodi da je stav Zapada o Islamskoj državi razbio i brojne zablude po pitanju islamskog fanatizma na Kosovu.

– Najpre se smatralo da su to marksističko-lenjinističke frakcije, pa “borci za slobodu i nezavisnost”, a pokazalo se da je reč o sledbenicima radikalnog islamskom fundamentalizma. U tome im zdušno pomažu SAD koje se i dalje vode praksom da postoje “dobri i loši teroristi”. Za njih je trenutno Al-Nusra front u Siriji saveznik, pa se otuda i najviše boraca sa Kosova i Severne Makedonije danas izjašnjava da su bili deo te organizacije, svesni da time automatski dobijaju američku zaštitu – precizira Karan.