Youtube/Kosovo Online
Džon Jovanović

U Srbiji je nedavno otvorena kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), a veću pažnju od investicija koje će se sliti u našu zemlju privukao je čovek postavljen na čelo srpskog odeljka ovog ekonomskog giganta. Dolazak Džona Jovanovića, Amerikanca srpskog porekla koji će u narednom periodu rukovoditi mnogim projektima u Srbiji i regionu, privukao je veliko interesovanje medija.

Iako ima samo 34 godine, Džon Jovanović iza sebe ima bogatu karijeru koja ga je preporučila za ovu poziciju koja će mu osim profesionalnog napretka, pružiti priliku da više vremena provede u Srbiji, odakle su njegovi roditelji Nada Jovanović Dimitrić i Srećko Dimitrić još sedamdesetih godina prošlog veka otišli u Ameriku. Njegov otac Srećko preminuo je 2017. godine posle duge borbe sa rakom.

Srpski jezik Džon govori perfektno, čime je jasno dao do znanja da mu je poreklo i nasleđe koje nosi u genima veoma važno.

– Ja verujem da će mi poznavanje jezika koji se koristi na Balkanu i poznavanje kulture i mentaliteta pomoći u poslu, ali isto tako verujem i da će mi moja stručna znanja iz oblasti finansija biti od pomoći. Moje kolege iz Vašingtona su oduševljene potencijalom regiona, kako u ekonomskom tako i u društvenom smislu. Ja to mišljenje delim. Nadam se da je ovo nova era odnosa Srbije i Amerike. Mi ćemo meriti naš uspeh novim radnim mestima koja uspemo da otvorimo i poboljšanjima koja ćemo doneti ovde – rekao je Džon.

Njegova biografija prepuna je prestižnih pozicija na kojima je radio. Bio je direktor švajcarske kompanije Mercuria energdž group, jedne od najjačih na svetu. Radio je i za Dojče banku, Berenson, Noble group, Cadent energdž partners. Diplomirao je na Univerzitetu Prinston, a na Univerzitetu u Pensilvaniji je magistrirao poslovnu administraciju za finansije i preduzetnički menadžment.

Detinjstvo je proveo u Čikagu, gde su sedamdesestih godina najviše dolazili imigranti iz Jugoslavije. Njegov otac je imao svoju građevinsku firmu, a majka je radila u osiguravajućoj kući kao finansijski stručnjak.

Posebnu pažnju američkih medija privlači zbog braka sa popularnom blogerkom, TV zvezdom i nutricionistkinjom Dafni Oz, ćerkom čuvenog TV doktora Mehmeta Oza. Upoznali su se tokom studentskih dana. Venčali su se pre deset godina, a kako Džon i njegova porodica izuzetno drže do svog porekla, venčanje je obavljeno u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Portlandu. Imaju četvoro dece: Filomenu, Domeniku Selen, Jovana, i Đovanu Ines.

Svojevremeno su sinu dali srpsko ime, a Džonova supruga je u medijima istakla da je želela tako da oda počast porodici svog supruga koja ju je predivno prihvatila i zavolela.

– Meni se ime Jovan veoma dopada, tako da smo odlučili da tako nazovemo sina. Predivno srpsko ime, i naš mali doprinos srpskom delu naše porodice. Zovemo ga od milja Džon Džon – rekla je Dafni.

Kako je istakao Džon, njegov dolazak na novi radni zadatak u Srbiju, posebno je obradovao njegovu majku, kojoj je veoma drago što će se sa novim poslovnim izazovima sresti baš u Srbiji, a takođe je veliku podršku dobio i od supruge.

U Srbiju je za sada došao sam.