Tanjug
Zajednička vizija: Predsednici Al Sisi i Aleksandar Vučić

Poslovni forum biznismena iz Srbije i Egipta koji su u Beogradu otvorili predsednici Aleksandar Vučić i Abdel Fatah al Sisi doneo je prve ugovore, ali i otvorio vrata za naše proizvode koji zbog ukrajinske krize više ne mogu da dopru do Rusije. Srpski privrednici kažu da je egipatsko tržište sa 104 miliona stanovnika dovoljno veliko da nadomesti gubitak, pa čak i da premaši zaradu, a svi s nestrpljenjem čekaju na potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini najavljenoj za oktobar.

Nikola Nenadović je na Poslovnom forumu predstavljao kompaniju Agrounija, koja je deo MK grupe. On je objasnio da se s izbijanjem ukrajinske krize nametnulo pitanje zamene za tržište Rusije na koje su naši voćari tradicionalno izvozili jabuku.

– Došlo je do logističkih i problema u naplati i neizvesne sudbine izvoza, pa se postavilo pitanje koje bi tržište zamenilo Rusku Fderaciju i tu smo prepoznali Egipat kao izuzetan potencijal, jer su apsolutno zavisni od uvoza kada je reč o jabukama – rekao je Nenadović.

Brzo do Port Saida

On je objasnio da Egipat sada to voće uvozi iz EU s kojom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini. Glavna prepreka našim proizvođačima da izađu na egipatsko tržište je to što mi takav sporazum nemamo, pa srpska roba podleže visokim carinama.

– Privredna delegacije Srbije je već u martu posetila Kairo, gde su obavljeni razgovori s njihovim privrednicima i zvaničnicima. Postoji želja za srpskom jabukom i došli smo na Poslovni forum da dobijemo informaciju o tome šta je urađeno po pitanju sporazuma o slobodnoj trgovini i usklađivanja fitosertifikata – naveo je Nenadović. On je istakao da Egipat godišnje uveze jabuke za više od 300 miliona dolara, što je više od kompletnog srpskog eksporta ovog voća. – Pritom, Egipat je blizu, jer vreme tranzita do luke Port Said je samo sedam dana. To je brže i kraće nego do Moskve – rekao je Nenadović.

Zajednički izvoz

Eliksir grupa već posluje s Egiptom, a potpisala je memorandum sa Misir fosfat kompanijom o ulaganju u istraživanje i eksploataciju novih rudnih polja fosfata u oblasti Crvenog mora. Ovaj dogovor odnosi se na razmenu znanja i tehnologija i izgradnju zajedničke fabrike fosfatne kiseline u Egiptu. Potpredsednik Eliksira za strateške korporativne operacije Vladimir Todorović kaže da je reč o ulaganju od nekoliko stotina miliona evra.

– Egipćani će imati stalnog kupca i tehnološkog saradnika, a ugovor će obezbediti izgradnju fabrike fosforne kiseline i proizvodnju nekoliko miliona tona mineralnih đubriva za njih i Srbiju, ali i za izvoz na treća tržišta – rekao je Todorović.

Razvojna šansa

Poslovni forum u organizaciji Privredne komore Srbije okupio je 30 kompanija iz Egipta i 250 naših privrednika, što je pokazalo ogromno interesovanje. Nenadović je istakao da će Sporazum o slobodnoj trgovini s Egiptom biti razvojna šansa, jer poslednjih godina proizvodnja jabuke i drugog voća u Srbiji stagnira, pošto se niko ne usuđuje da širi zasade usled neizvesnosti izvoza.

Ponosni na saradnju

Predsednik Misir fosfat kompanije Muhamed Abdel Azid ocenio je da je Poslovni forum veoma dobra prilika, jer mnogo kompanija iz obe zemlje ima potencijala za saradnju.

– Veoma smo ponosni na saradnju s Eliksir grupom, koja poseduje tehnologiju za podizanje kvaliteta naših fosfata i očekujemo ih u septembru da kompletiramo dogovor – rekao je Azid.

Zdravica za prijateljstvo

Predsednik Vučić je rekao da su razgovori nastavljeni u manje formalnoj atmosferi i duhu srpskog gostoprimstva.

– Nazdravili smo za prijateljstvo i buduće projekte na dobrobit naših građana – preneo je Vučić.

Prethodno je s Al Sisijem obišao izložbu Državnog arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije posvećenu diplomatskim odnosima Egipta sa Srbijom i Jugoslavijom u Palati Srbija. Predstavljeni su dokumenti počev od 1906. godine, pa do posete predsednika Hosnija Mubaraka SFRJ. Predsednici su posebnu pažnju posvetili zapisniku o razgovorima Josipa Broza Tita s predsednikom Egipta Gamalom Abdel Naserom i Indije Džavaharlalom Nehruom.

Al Sisi je položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali i primio počasni doktorat Univerziteta u Beogradu.

– Beogradski univerzitet je častan i zato mi je čast da postanem njegov deo. Ponosim se i odnosima Srbije i Egipta za koje smo se na izložbi uverili da datiraju još od davnih dana – rekao je Al Sisi.

Priština ostaje na ledu

Predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić i egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi zaključili su da Egipat ostaje pri stavu da je priznanje nezavisnosti Kosova zamrznuto, saopštila je Skupština Srbije. Dačić je rekao Al Sisiju da Beograd visoko ceni egipatski stav koji podrazumeva da Kairo ne glasa za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama. Sagovornici su se saglasili da Srbija i Egipat imaju dugu tradiciju dobrih odnosa i izrazili potrebu za daljim unapređenjem sveobuhvatne saradnje u oblastima obrazovanja, turizma, kulture i zaštite životne sredine. Takođe, da će veliki doprinos unapređenju saradnje dati i potpisivanje niza bilateralnih sporazuma tokom posete Al Sisija Srbiji. Dačić je kazao da je skupština Srbije tradicionalno zainteresovana za saradnju s kolegama iz Egipta i da o tome najbolje govori podatak da je poslanička Grupa prijateljstva sa Egiptom u prethodnom sazivu imala 50 članova.