Facebook

Svetskim silama Srbija postaje sve interesantnije područje, a posle Rusije i Kine Sjedinjene Američke Države su potvrdile veće prisustvo investicija putem regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu. Evropska unija investira u region i posreduje u pregovorima o Kosovu, pa čitav sled događaja proizvodi razna tumačenja, od Srbije u rajskom trouglu, ili “na četiri stuba”, do mogućeg sudara svetskih divova na ovom prostoru.

Investiciona konkurentnost najmoćnijih u našem regionu je važna za Srbiju, kaže za “Vesti” dugogodišnji diplomata Zoran Milivojević, koji veruje da će se trend zacrtan septembarskim sporazumom u Beloj kući nastaviti i posle promena na čelu SAD. Ukazuje da je Vašington trasirao put ekonomije koji se pokazuje kao najbolji mehanizam dolaska do rešenja problema Kosova i Metohije.

– Nesporno je da je region prostor sukobljenih interesa SAD, Rusije i Kine, kao i ogledni prostor u funkciji nadmetanja za realizaciju njihovih strateških interesa. Naročito za EU, a najbolja ilustracija je izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona da je pitanje Kosova i zapadnog Balkana od posebnog bezbednosnog interesa za Evropu – ukazuje Milivojević.

Upitan zašto je za EU Zapadni Balkan od posebnog interesa, kaže da Brisel na ovaj deo gleda kao na svoje dvorište i dokazivanjem kredibiliteta u rešavanju “kosovskog čvora” se vraća na scenu kao globalni igrač.

– Rešenje za Kosovo će se tražiti na liniji zapadnih interesa koji podrazumevaju potvrdu kosovske nezavisnosti, a od rešenja tog pitanja SAD i Zapadu zavisi hoće li u nadmetanju sa Moskvom i Pekingom uspeti da naš prostor obuhvati u svoju sferu interesa – tumači on.

Zapadno insistiranje na brzini i na liniji sopstvenih interesa potvrde nezavisnosti Kosova, prema njegovim rečima, Srbiji pravi problem, pa Beograd u odgovoru na to nerazumevanje situacije treba da insistira na kompromisu i da dalje pokazuje spremnost za dogovor.

– Treba pokazati da odgovornost za mir i stabilnost nije na Srbiji, već je loptica u briselskom dvorištu. Od EU treba da tražimo da obezbedi sprovođenje svega što je Priština potpisala, prvenstveno tačku o Zajednici srpskih opština – savetuje Milivojević, uz napomenu da je važno što Rusija i Kina podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i što su odnosi sa te dve države od posebnog značaja.

Formulu SAD o ekonomskom putu do rešenja vidi kao dobru, jer vodi i ka relaksaciji političkih odnosa, ali smatra da do rešenja kao cilja treba ići preko kompromisa. Tako bi se, smatra Milivojević, mogao rešiti kosovski čvor, ali bez statusnog pitanja, koje sad nije moguće rešiti zbog suprotstavljenih stavova Beograda i Prištine.

Deblokiran dijalog

Zoran Milivojević kaže da velike sile ekonomijom ostvaruju strateške interese, dodajući da nama njihovo prisustvo odgovara, jer nas investicijama ojačavaju.

– To znači bolji standard i jačanje ekonomske pozicije Srbije u svetu. Na nama je da kažemo da je ekonomija i najbolji način za kosovsko rešenje, jer se pokazalo da bi bez Bele kuće bili u problemu. Vašington je pritiskom na Prištinu da ukine takse na srpsku robu obezbedio da dijalog izađe iz blokade i Vašingtonskim sporazumom otvorio mogućnost za dogovor – zaključuje Milivojević.

Investiraju u infrastrukturu, rudarstvo i energetiku

Peking je u Srbiji već duže prisutan sa fokusom na saobraćajnu i tehnološku infrastrukturu i rudarstvo i sa velikim kompanijama koje posluju u Srbiji, Rusija je više okrenuta energetskom i bankarskom sektoru, a kako se čuje, moglo bi da dođe do nove investicije u pančevačku Petrohemiju. Sa SAD je dogovoren auto-put od Niša do Prištine i pruga do Prištine, ali i železnička trasa od Beograda do Niša.

– Dobar deo sredstava investicionog plana EU za Zapadni Balkan od više desetina milijardi evra ide na Srbiju – kazala je direktorka Regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre.