V. A.
Postavka ostaje trajna: Kutak posvećen tradiciji

Kulturno-umetničko društvo Kolo iz Badena u Švajcarskoj ove godine proslavlja 40 godina postojanja. Zbog situacije sa koronom za sada nisu u mogućnosti da jubilej obeleže celovečernjim koncertom, ali su zato odlučili da organizuju Dan otvorenih vrata i priredbe izložbu narodnih nošnji iz svog fundusa.

– KUD Kolo Baden je osnovano 1981. godine sa ciljem da ovde, daleko od matice, očuva od zaborava srpsku tradiciju i za sada uspevamo u tome. Ova godina nam je jubilarna, ali nažalost zbog situacije koja nas je sve zadesila do sada nismo bili u mogućnosti da to obeležimo na najbolji način, recimo celovečernjim koncertom kao što je to naša publika inače navikla, ali nismo ni odustali. Kad to situacija dozvoli naravno da ćemo prirediti koncert – kaže za “Vesti” Dejan Inđić, umetnički rukovodilac Kola.

U želji da ipak na neki način obeleže jubilej u Kolu su odlučili da u subotu 23. oktobra od 16.00 u svojim prostorijama (Industriestr. 7, 5432 Neuenhof) organizuju Dan otvorenih vrata i posetiocima prikažu izložbu narodnih nošnji.

Dejan Inđić sa članovima folklornog ansambla

Izložbu i prigodnu dekoraciju postavio je upravo Dejan Inđić.

– Mi smo već pre dve godine radili takav projekat i bio je veoma posećen, hteli smo i prošle godine ali nažalost nismo uspeli u tome, pa sada organizujemo. Cilj nam je da približimo našu tradiciju prvenstveno deci i omladini, a i svima drugima koji su za nju zainteresovani. U saradnji sa Srpskom dopunskom školom dogovoreno je da učitelji dovedu decu i da im to bude jedan vid nastave. Možda se neko od mališana zainteresuje i priključi našem folklornom ansamblu – kaže Inđić.

On je jedan kutak pretvorio u pravu etno bajku. Za razliku od prethodnog puta sada će ova izložba biti stalna u prostorijama Kola, samo će se ponekad neke nošnje menjati, kada budu potrebne za nastupe.