Tanjug
Aleksandar Vučić

Izveštajem o Srbiji Evropski parlament je sam rekao sve o sebi, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom tog izveštaja o napretku Srbije, ocenivši da oni koji su ga pisali očito nisu bili u Srbiji.

To je, kako je naveo, jedini komentar na izveštaj, poručivši da ni reč ne mora da doda već samo da citira šta je napisano u njemu.

– Osuđuje se kampanja dezinformacija koja se odnosi na pomoć EU tokom pandemije od strane vladinih zvaničnika. Naglašava da su poverenje i transparentnost od posebnog značaja u borbi protiv pandemije i zbog toga se podstiče da vlada građanima obezbedi sve informacije u vezi s pandemijom i vakcinama. Onda kažu da se primećuje da zdravstveni sistem pati od nedostatka resursa – rekao je Vučić i pitao: “Jesu li gledali u svoje dvorište jer kod nas nijedan od njih onda nije ni bio?”

Ukazao je i da je u izveštaju pomenut problem odliva profesionalne radne snage, što, konstatuje se, dovodi do nedostatka medicinske opreme, stručnosti i kapaciteta za laboratorijsko testiranje tokom pandemije.

– Mi testiramo više nego 80 odsto zemalja EU. Oni nas osuđuju i podstiču na ne znam šta. Nema nedostatka medicinske opreme, još imamo 500 respiratora u magacinima, zahvaljujući tome što se nismo oslanjali na njih – prokomentarisao je on.

Poručio je i da može da im dozvoli sve, ali ne i da dovode u pitanje stručnost srpskih lekara koji su dokazali da su stručiji od njihovih.

– Pa da, naši lekari su nestručni, samo oni koji odu kod njih su stručni, a oni koji ostaju nestručni – kazao je i ironično napomenuo da je izveštaj narodu dovoljan da vidi kako se služe lažima i ne trude se da ih sakriju.

Voleo bi da se izvrši revizija smrtnosti u svakoj zemlji EU, pa da se vidi posebno kod onih koji su manje testirali od naše zemlje, kolike su im stvarne žrtve. Istakao da mu je bilo važno kako se EP odnosi prema Srbiji u “najčistijim oblastima, gde nema politike i gde je svima sve jasno”.

Vučić je ukazao da, što se Kosova tiče, taj isti EP poziva “na regionalnu saradnju i veću i aktivnu koordinaciju Republike Kosova i EU”, dodajući da poslanici koji su glasali za izveštaj kažu šta to traže.

Upitan da li je za njega prihvatljiv izveštaj EP, u kojem je Kosovo van Srbije, Vučić je ironično rekao da je za njega “sve što urade u redu”.

– Nikakav problem nemam, samo neka rade svoj posao, mi ćemo svoj, i neka nam objasne kako su bolji u vakcinaciji, a kako su naši lekari loši, neka nam objasne kako nama nedostaje medicinska oprema – kaže Vučić.

Ocenio je da su se oni negde izgubili u vremenu i prostoru i da su čitali neki izveštaj umesto iz 2021. iz 2011. godine.

– Srbija 2021. nema nedostatak medicinske opreme, možda imaju oni, pa možemo da im pomognemo. Već smo nekima mnogo pomagali, možemo ponovo. Nema problema što se toga tiče – naveo je Vučić.

Ministar policije Aleksandar Vulin oštro je kritikovao EU zbog izveštaja EP, navodeći “da Srbija treba da preispita svoju politiku prema EU”.

– Izveštaj nije slika Srbije, ali jeste slika licemerja i predrasuda, kojim su se vodili pisci izveštaja. Ne treba im istina, već opravdanje zašto Srbiju neće primiti u svoje društvo – ocenio je Vulin, koji smatra da Srbija treba da preispita svoju politiku prema EU, kao i “da njena politika vojne neutralnosti preraste i u političku”.

Kurti je za monolog

Aleksandar Vučić je kazao da Aljbin Kurti  izjavama jasno pokazuje da dijalog u Prištini nisu hteli. Upitan da prokomentariše izjavu Kurtija da mu je u dijalogu prioritet rešavanje, kako je naveo, srpskih ratnih zločina i nestalih lica, Vučić je ocenio da očito Kurti voli da razgovara sam sa sobom.

– To je monolog, a ne dijalog. Neka gura svoje, njihova stvar – poručio je predsednik Srbije.

Nesaglasje sa činjenicama

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je da Srbija vrlo savesno i konstruktivno pristupa putu ka EU i da je zato iznenađuje izveštaj koji sadrži oštre ocene donete na osnovu izveštaja izvestioca za EP za Srbiju Vladimira Bilčika.

– Izveštaj EP u kome se traže “ubedljivi rezultati”, pogotovo u oblastima pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala deluje neusaglašeno sa činjeničnim stanjem u našoj zemlji – ocenila je u saopštenju za javnost.

Nerealan i problematičan

Predsednik parlamenta Ivica Dačić kaže da u izveštaju EP nije realno sagledano stanje u Srbiji i da je iznet niz problematičnih političkih ocena.

– Izveštaj nije obavezujući, ali će skupštinski Odbor za EU razmotriti i analizirati šta je sve sadržano u tom dokumentu – najavljuje Dačić.