EPA-EFE/YOAN VALAT
Policijski čas: Pariski kafei bez gostiju

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svetu za samo desetak dana povećan je sa 30 na 40 miliona ljudi, a od posledica zaraze umrlo ih je 1,115 miliona.

Svakodnevno stižu podaci o obaranju rekorda po broju zaraženih iz gotovo svih zemalja EU i sa drugih kontinenata, a da bolest ne bira i da niko nije siguran pokazalo se i na primeru predsednika Nemačke Franka Valtera Štajnmajera koji je u kućnoj izolaciji, iako je testiranjem utvrđeno da je negativan na virus nakon kontakta sa zaraženim telohraniteljem.

Nemački Institut “Robert Koh” saopštio je u nedelju da je zabeleženo 5.587 novih slučajeva zaraze, što je znatno manje nego prethodnog dana kada je registrovano rekordnih 7.830 novoobolelih. Međutim, taj dnevni pad broja zaraženih nikoga nije utešio i prognoze nisu dobre. Ukupno je od početka pandemije u Nemačkoj zaraženo 361.974 ljudi, dok ih je 9.777 preminulo.

Prevencija: Masovno testiranje u Nemačkoj

Čudna odluka suda

U četvrtak su na sastanku savezne i pokrajinskih vlada pooštreni propisi o nošenju maski i naložile ranije zatvaranje barova u oblastima gde je broj infekcija visok. Krajnje mere su izbegnute uz upozorenje kancelarke Angele Merkel da ekonomija neće izdržati situaciju kao s početka godine. Međutim, nekoliko saveznih država se suprotstavilo tim merama. Upravni sud u Berlinu je tako u petak poništio odluku o zatvaranju restorana i barova u glavnom gradu između 23.00 i 6.00 sati.

Samo dan kasnije, kancelarka Merkel pozvala je sunarodnike da smanje društvene aktivnosti i da ostanu kod kuće dok se epidemija korona virusa zahuktava.

Sad ili nikad

– Odustanite od svakog putovanja koje nije zaista neophodno, svake proslave. Ostanite kod kuće, u mestu stanovanja koliko je to moguće. Kakva će biti zima i Nova godina odlučuje se u danima i nedeljama pred nama. Ako svako od nas sada značajno smanji broj susreta van sopstvene porodice na neko vreme, možemo uspeti da preokrenemo trend povećanja infekcija. Taj privremeni napor će omogućiti da se izbegne preopterećenje zdravstvenog sistema, da ostanu otvorene škole i obdaništa i da se spasu privreda i radna mesta – upozorila je kancelarka.

Francuski predsednik Emanuel Makron nije bio toliko uviđavan, pa se od subote u izolaciji i pod noćnim policijskim časom našlo oko 20 miliona ljudi u Parizu i najvećim gradovima čije su ulice opustele. Policijski čas uveden je od 21 do šest časova ujutro na četiri sedmice, a francuska vlada prethodno je proglasila vanredno stanje. Ovu strogu meru nalaže izuzetan tempo širenja zaraze sa 25.000 novoobolelih na 32.427 za samo jedan dan u kom je od korona virusa umrlo još 90 osoba.

Poštujte mere: Emanuel Makron i Angela Merkel

Italija opet bukti

U Italiji, proletos velikoj žrtvi korona virusa, u poslednja 24 sata registrovano je rekordnih 10.925 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 47 pacijenata, saopštilo je ministarstvo zdravlja. To je drugi dan zaredom da se beleži najveći dnevni porast broja novozaraženih u Italiji od početka pandemije. Tokom prolećnih meseci Italija je sa 36.427 preminulih bila na drugom mestu u Evropi, posle Velike Britanije.

Beč najugroženiji: I deca pod maskama

Crna nedelja u Austriji

U Austriji su u poslednja 24 sata registrovana 1.672 nova slučaja zaraze korona virusom, saopštio je Krizni štab.
Ovo je rekordan broj za nedelju, imajući u vidu da se vikendom manje testira. Ovog puta, testirano je 11.258 osoba, a prethodnog dana 24.444. Najviše novozaraženih opet je u Beču (431), zatim Donja Austrija sa 356, što je novi rekord za ovu pokrajinu. Potom slede Gornja Austrija (274), Salcburg (182), Tirol sa (167)… Preminule su dve osobe, tako da je ukupan broj umrlih u Austriji porastao na 893.
Trenutno u Austriji ima 14.587 aktivno obolelih, od kojih je 742 hospitalizovano, a 135 se nalazi na intenzivnoj nezi.