Tanjug
Živojin Rakočević

Dvadeset godina sistematskog i sistemskog oduzimanja prava zasnovanog na tome da vi morate da budete gubitnik, jer pripadate drugoj etničkoj grupi, rađa osećaj dubokog poniženja. Prelaz je sam po sebi poniženje, on je napravljen da se normalan čovek ponizi, da se učini malim i da se oseća kao kriminalac.

U osnovi, nesreća i kriminalci su i pravili te granice, one normalnima nisu potrebne. U koloni u kojoj čekam i odgovaram na vaša pitanja vladaju bes, ljutnja i poniženje. I Srbi i Albanci čekaju parče papira i na njemu ispisanu bednu sudbinu prostora koji je uništila nepravda, kaže za “Vesti”, direktor Doma kulture u Gračanici, pisac i novinar Živojin Rakočević.

Zašto je Priština poslala do zuba naoružanu policiju na administrativne prelaze i širom severa KiM?

– Mnogo je odgovora na to pitanje, da krenemo redom. Nesigurnost i proizvodnja neprijatelja potrebni su svakoj nedemokratskoj vlasti, pa i ovoj, poslednjoj, Kurtijevoj. Borba protiv Srba i “potvrda suvereniteta” se uvek politikantski isplati, a i pred izborima smo na KiM, “suverenitet” prikriva bežaniju s KiM i ekonomsku i zdravstvenu propast.

Zašto je mlaka reakcija Zapada na prištinsko zveckanje oružjem?

– Evropa gotovo ne postoji u ovdašnjem pretpolitičkom društvu. Praksa, na severu KiM, pokazala je da zapadni centri moći dopuste i sa strane upravljaju lokalnom krizom, a potom sukobljene strane dovedu na pregovore. U takvim pregovorima, nestala su naša prava.

Šta se želelo postići odlukom o tablicama, svega dva dana posle odlaska specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka iz Prištine?

– Miroslav Lajčak se divi administrativnom prelazu Merdare. U to gvozdeno čudovište, gvozdenu zavesu postavljenu tamo gde nikada nije bilo granice, evropski poreski obveznici su uložili četiri i po miliona evra. Evropski Lajčak je tvitnuo s granice, s Merdara, da je ponosan zbog tog izvora poniženja i mržnje, a u Podujevu i Kuršumliji Albanci i Srbi gladuju. Ideja Evrope je ponižena.

Kako bi se odluka o tablicama mogla odraziti na život Srba na KiM?

– Osnovno pitanje Srba jeste: Šta nam se još može uzeti? Zašto vam ovo treba? Koliko je poniženja dovoljno da izgubite osećaj slobode, lični, nacionalni, državni. Od Srba se traži da pristanu na albanski doživljaj slobode. To je skupa cena etnokratije i interesa čiji su taoci Srbi, slobodni ljudi, građani, normalan svet i ljudska prava.

Protesti sve masovniji

Mirni protesti Srba na Jarinju kao odgovor nasilnoj okupaciji koju sprovodi specijalna jedinica Rosu traju treći dan, zaredom. Srbi sa severa KiM zahtevaju slobodu kretanja, povlačenje Rosu i nastavak pregovora, a pridružili su im se mladi iz Gračanice, Štrpca i drugih mesta sa severa KiM. Saobraćaj na Jarinju i Brnjaku je u prekidu, a povećava se broj građana koji protestuju na prelazima zbog odluke prištinskih vlasti o oduzimanju registarskih tablica sa severa KiM i zameni tablica iz Srbije probnim uz taksu od pet evra. Jake snage Rosu su u blindiranim vozilima, s dugim cevima i šok-bombama, a građani, prema navodima kosovskih medija, od prošlog ponedeljka pod blokadom teškom mehanizacijom drže glavne magistralne puteve ka prelazima. Na Merdarama je saobraćaj usporen, a gužva je zbog zamene tablica.

Na prelazima do povlačenja odluke

Protesti u blizini Jarinja i Brnjaka nastavljaju dok Priština ne povuče odluku, poručio je gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević dodajući da su građani prihvatili apele predsednika Vučića da to budu mirni i nenasilni protesti. Apelovao je na EU da privoli Prištinu na dogovor kako bi se našao kompromis i upozorio da ako odluka Prištine ostane na snazi, sever KiM može da zadesi humanitarna katasrofa.

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, pozvao je gradonačelnike na severu KiM da uklone vozila koja blokiraju puteve.