Tanjug
Ko ima, taj pomaže: Aleksandar Vučić

Srbija vakcinacijom čuva živote svojih građana, a donacijama i stanovnika zemalja u regionu. Proteklih nedelja i dana je prijateljski i komšijski priskočila je u pomoć bivšim jugoslovenskim republikama koje su uzalud čekale vakcine iz Kovaks programa Evropske unije.

Pomoć Srbije je urgentna i iskorišćena prvo za medicinsko osoblje Srpske, Crne Gore, Makedonije i Federacije BiH. Ovaj gest omogućila je uspešna nabavka vakcina i imunizacija u samoj Srbiji, o čemu govori statistika. U odnosu na broj stanovnika, Srbija je u vakcinaciji prvom dozom druga u Evropi i šesta u svetu, a po revakcinaciji ubedljivo prva. To nije promaklo ni svetskim i evropskim medijima, a reporteri, povodom onih iz nemačkog “n-tv.de” zaputili su se u Beograd. U reportaži pod naslovom “Srbija vakciniše kao na pokretnoj traci” ukazuje se da je 12 odsto srpskog stanovništva već imunizovano, pretežno vakcinama iz Rusije i Kine.

“Kada hodate Beogradom skoro ćete poverovati da se nalazite u svetu pre korone”, čudi se nemački reporter.

Prema rečima diplomate Zorana Milivojevića, Srbija izlazi u susret susedima potvrđujući političku volju i spoljnopolitičku orijentaciju baziranu na dobrim odnosima u regionu.

– U trenutku pandemije kada se svet suočava sa velikim problemom, a izostaje solidarnost i volja za pomoć kod najbogatijih država, Srbija pokazuje šta misli o susedima, ali i da želi da gradi i ubuduće isključivo dobre odnose sa njima. Zemlje regiona su upućene jedna na drugu i Srbija će i ubuduće o tim vezama voditi računa – kaže naš sagovornik.

Politički analitičar Branko Radun kaže za “Vesti” da vlast u Beogradu ovim šalje dve poruke.

Moćna poruka

– Jedna je da je Srbija po količini nabavljenih vakcina od onih zemalja koje prednjače u Evropi i da ima ne samo za svoje stanovništvo, već i da pomogne drugima. Ovim je demonstrirana sposobnost države da se izbori sa krizom usled pandemije korona virusa bolje nego drugi. Uz to, Srbija šalje i drugu pozitivnu poruku, da je široke ruke i da ne gleda samo na sebe već i na ove okolne države koje nama sigurno ne bi pomogle – tumači Radun za “Vesti”.

On ističe da nije čudno što neke političke strukture u državama kojima je Srbija pomogla burno reaguju, jer im se doniranim vakcinama pobijaju političke priče koje seju stanovništvu i na tome opstaju. Ovoga puta, kaže Radun, poklonjene vakcine nisu mogu da odbiju, jer bi izgubile podršku građana.

Krah politike mržnje

Humanim potezima, ističe Radun, Srbija dobija pozitivne poene kod građana u zemljama kojima pomaže. Time se ruši propaganda straha od Srbije i Srba kojom se već decenijama služe neki političari u tim državama.

– Bakir Izetbegović bi odavno pao da nije širio među ljudima taj strah od Srbije. Osim Izetbegovića i predsednik Crne Gore Milo Đukanović je sebi pribavljao glasove ubacivanjem straha među građane i rušio tamošnju opoziciju. Neki makedonski političari su slično radili, šireći teorije zavere o okupaciji Makedonije. Ovim potezom Srbija ruši njihove mitove – zaključuje Radun.

Sve za rejting

U Crnoj Gori provejava priča da iz Beograda stižu vakcine uoči izbora u Nikšiću na kojima će se zapečatiti sudbina DPS-a ili će se Milo Đukanović vratiti u sedlo.

Branko Radun, međutim, kaže da su to priče koje se provlače kroz medije kako bi se očuvala sopstvena pozicija propagandom protiv Srbije.

– Političari zemalja u regionu godinama se održavaju na tezi da je Srbija, krivac za sve. Za tim posežu kad god rejting krene da im pada – zaključio je Radun.

Astrazeneka tuži BiH?

Almir Badnjević, direktor Verlaba, otkrio je da menadžment Astrazeneke razmišlja o tužbi protiv BiH. Naime, Srbija je Federaciji BiH donirala upravo vakcine, o kojima se negativno izrazila ministarka spoljnih poslova Bisera Turković. Ona je kazala da je reč o vakcinama po licenci proizvedenim u Indiji koje su namenjene siromašnim državama.

– Biće dobro ako izbegnemo tužbu protiv BiH. Dobio sam informacije od menadžmenta Astrazeneke da zbog izjava naših zvaničnika mogu da nas izvedu pred sud. Štaviše, jedna tačka dnevnog reda na predstojećem sastanku menadžmenta kompanije biće razgovor o tužbi protiv BiH – rekao je Badnjević.

On je naglasio da Evropska agencija za lekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korišćenja ove vakcine u EU.

– Ta vakcina se u Indiji radi po licenci Astrazeneke, tako da verujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU kao što je već u Velikoj Britaniji, Kanadi i drugim zemljama – pojasnio je Badnjević.

Referendum bio 1389.

Njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Porfirije od srede je u samoizolaciji. Ovo je saopšteno iz kabineta Njegove svetosti, uz obrazloženje da je patrijarh Porfirije prethodnih dana bio u kontaktu sa sveštenikom za koga se ispostavilo da ima blagi i asimptomatski oblik korona virusa, te da se povukao po savetu lekara.

Da podsetimo, patrijarh Porfirije nedavno se vratio sa Banije, gde je obišao naš narod postradao u zemljotresu 29. decembra prošle godine. Poslednji put istupio je u javnosti u Beogradu i poručio da je Kosovo suštinski deo Srbije, a da je “referendum na tu temu održan na Vidovdan 1389. godine”.

– Fizički u ovom trenutku naša država nije prisutna na Kosovu u punom smislu te reči, a suštinski ono jeste deo Srbije – rekao je patrijarh srpski i ukazao da je to stav crkve mnogo puta izrečen na Saboru.

Patrijarh Porfirije istakao je da bez obzira na realpolitičke okolnosti koje nisu ni najmanje naklonjene Srbiji, država radi sve kako bi sačuvala mir i učinila najviše za srpski narod na Kosovu. On je naglasio da treba razgovarati o zajedničkom životu Srba i Albanaca, a da bi sve mimo toga bilo odricanje od našeg bića i ukazao da je Bog na strani Srbije.

Povodom položaja Srba u Hrvatskoj, gde je bio mitropolit, patrijarh je rekao da bi trebalo popraviti uslove života i učiniti sve da dođe do pomirenja. Patrijarh Porfirije rekao je da eventualni dolazak pape zavisi od mnogo faktora i da mora biti proizvod sabornog promišljanja čitave SPC.

– Nijednom prilikom Vatikan nije pokrenuo tu inicijativu. Blaženopočivši patrijarh Irinej je govorio da bi to bilo dobro i korisno za odnos dveju crkava, ali Bog sveti zna da li će se to dogoditi – rekao je patrijarh Porfirije.