EPA
DVA RATNA DRUGA: Lazarević i Pavković

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kritikovao je odluku odbornika niške opštine Pantelej da general Vladimir Lazarević bude proglašen za počasnog građanina ovog dela Niša.

On je u izjavi za Radio Slobodna Evropa podsetio da u svom poslednjem izveštaju o napretku Srbije ka članstvu u EU poziva “na priznavanje i sprovođenje presuda za ratne
zločine, te prestanak veličanja ratnih zločinaca”.

Ova izjava se poklapa sa stavovima dela javnosti u Srbiji koja je u više navrata kritikovala “veličanje” svih onih koji su u Haškom tribunalu osuđeni za ratne zločine.

Za sagovornike “Vesti” u pitanju je nastavak orkestriranih pritisaka na Srbiju.

– Kada povežemo donošenje rezolucije o genocidu u Crnoj Gori, stavove zvaničnika Hrvatske o “Oluji” ili sramnu odluku odlazećeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, tada je jasno da je reč o orkestriranim pritiscima na Srbiju i nameri da se narod koji je stvarni stradalnik 20. veka predstavi njegova suprotnost. U Hrvatskoj bukvalno nema grada u kome neka ulica ili trg ne nose imena po zločincima iz Drugog svetskog rata, ali Evropskoj uniji to ne smeta, već smeta general Lazarević koji je u Haškom tribunalu osuđen, a da ni same sudije nisu umele da objasne njegovu krivicu – ističe general Milomir Miladinović, predsednik Kluba generala i admirala.

Prema wegovim rečima, Srbima u kontinuitetu želi da se prikači “osećaj krivice”.

– Očigledno se srpske žrtve uvažavaju samo onda kada su u nečijem interesu. Tako je bilo i u Prvom, ali i u Drugom svetskom ratu – zaključuje Miladinović.

Kontradmiral Boško Antić dodaje da ovakve izjave zvaničnika EU doprinose da sve manji broj Srba želi da uđe u Evropu.

– Srbija je nezavisna i po njenom zakonodavstvu general Vladimir Lazarević ima sva građanska prava kao i ostali njeni građani. Presudom Haškog tribunala, koja je izrečena kao nastavak rata protiv srpskog naroda posle neuspeha primene vojne sile, imenovani
nije osuđen na gubitak tih prava – ističe admiral Antić i dodaje da bi Bilčik i drugi predstavnici EU trebalo da učine nešto da dođe do suštinskog pomirenja među narodima
na Balkanu.

– To znači da se Srbima ne nameće verbalni delikt u BiH, ali i da se Srbima na Kosmetu omogući povratak na svoja vekovna ognjišta. Međutim, jasno je da zvaničnicima EU to
nije ni cilj ni čeqa, već samo da Srbiji dodaje nove uslove i da je ucenjuju – poručuje kontradmiral Antić.

General Lazarević nije jedina smetnja Vladimiru Bilčiku. On je slabe ocene davao Srbiji
povodom promocije knjige generala Ljubiše Pavkovića, nastupima Veselina Šljivančanina
po izlasku iz Haga, Vojislava Šešelja…

Vladimir Bilčik

Odbrana od NATO je zasluga svih

Novi počasni stanovnik Panteleja izjavio je za Južne vesti da je obavešten o novom priznanju koje je dobio i da je dobio i pozivnicu za Svečanu akademiju kada će biti održana zvanična dodela.

“Moja porodica živi u Nišu 49 godina, ja sam svakako manje proveo jer sam bio kojekuda po našoj tada većoj i sadašnjoj državi. To je takoreći i moj rodni grad. Koliko sam razumeo, oni gledaju moj doprinos za vreme odbrane zemlje od NATO agresije kada sam bio komandant Prištinskog korpusa. Ja tu ne vidim neku moju ličnu zaslugu, to je zasluga svih boraca iz svih krajeva zemlje. Među njima i iz Niša i Panteleja”, rekao je general Lazarević.

Skroman, pošten i častan čovek

Kako je u obrazloženju navela Predsednica gradske opštine Pantelej Nataša Stanković generala Lazarevića preporučila je “njegova vojnička karijera”.

– To je skroman, pošten i častan čovek, koji je neizmerno odan svojoj porodici, zavičaju i otadžbini, hrabar i požrtvovan vojskovođa koji je dosledno sledio svoja visoko profesionalna, vojnička, patriotska i ljudska uverenja – izjavila je Stankovićeva.