U. Raš
Ubuduće okupljanja u Srbiji i RS: Prethodna Evropska smotra održana 2019. u beogradskom Centru Sava

U Beogradu je zvanično registrovana Asocijacija srpskog folklora dijaspore koja će nastaviti aktivnosti dosadašnjeg Saveta Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu uključujući i najveću kulturnu manifestaciju srpske dijaspore – Evropsku smotru srpskog folklora. Ono što najviše interesuje sve folkloraše širom Evrope, kad će biti sledeća Smotra, još nije određeno, ali se kao najranija godina pominje 2023.

Na sastanku koji je održan u srpskoj prestonici, Inicijativni odbor za osnivanje ove Asocijacije jednoglasno je izglasao Danila Đokića, predstavnika Saveza srpskih udruženja Nemačke za prvog predsednika Upravnog odbora. Za potpredsednika je izabran Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, a treći član UO je Bojan Stefanović, predsednik Saveza srpskog folklora Francuske. Odlukom Inicijativnog odbora, za sekretara Asocijacije izabran je Srđan Tatić, predstavnik folklornih društava iz Hrvatske, a za operativnog sekretara koreograf Zvezdan Đurić.

Bez smotre i iduće godine: Danilo Đokić

U razgovoru za “Vesti” Danilo Đokić ističe da je osnivanjem Asocijacije nivo rada Evropske smotre srpskog folklora podignut na mnogo viši i profesionalniji nivo.

– Ključna novina jeste što će se ubuduće sve Evropske smotre održavati u Srbiji i Republici Srpskoj jer ćemo na taj način deci na najbolji način omogućiti da još bolje upoznaju svoje korene, tradiciju i istoriju. Takođe, registracijom u Srbiji istovremeno smo dobili mogućnost da ubuduće ravnopravno učestvujemo u svim projektima koji imaju za cilj unapređenje kulture i tradicije Srba u dijaspori. Upravo u toj ideji prošle godine nas je podržao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i uveren sam da će nam i ubuduće biti najveća podrška – ističe Đokić.

Članove Asocijacije primio je Arno Gujon, direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu. Gosti su domaćina upoznali s ciljevima koji se žele da postignu registracijom Asocijacije u Srbiji, te o svim dosadašnjim aktivnostima koje su sprovedene, a vidljive su kroz dosadašnje 24. Evropske smotre.

Neizvesno je kad će najmlađi moći da zaigraju

Arno Gujon je najavio mogućnost da bi jubilarna – 25. evropska smotra koja je zbog korone prošle godine otkazana u Parizu – mogla da bude održana 2023. godine u Beogradu.

Danilo Đokić kaže da je to najraniji datum.

– Nismo opterećeni rokovima jer je pandemija poremetila brojne planove. Da bi došlo do organizacije Evropske smotre, deca moraju da počnu da vežbaju, da se uigravaju, a niko ne zna kako će ova i sledeća godina izgledati, da li će i kakvih zabrana još biti. Ali, ono što je već sada izvesno jeste da će 25. jubilarna Evropska smotra biti jedan od najveličanstvenijih događaja ne samo za našu dijasporu, već i Srbiju i Republiku Srpsku – ističe Đokić.

On navodi da iz istovetnih razloga još nije precizirano kad bi mogla da bude održana Dečja evropska smotra folklora koja je prošle godine bila planirana u Novom Sadu.

– Verovatno će tamo i biti održana, ali u ovom trenutku je nemoguće predvideti kada.

Moderan pristup folkloru: Nenad Milenković

Podrška saveza

Nenad Milenković navodi da je ideja o formiranju Asocijacije postojala već duže vreme, ali da se prethodnih godina sve formalizovalo u projekat koji će mladim folklorašima iz dijaspore omogućiti mnogo bolje uslove.

– Na pravom smo putu. Novo vreme zahteva nov, moderan pristup organizaciji srpskog folklora u dijaspori. Savet Evropske smotre funkcionisao je punih 26 godina, ali sada je prilika da se sjajna ideja značajno unapredi, učini modernijom i prilagodi današnjem vremenu. Na početku smo i znam da neće biti lako, ali imamo sjajnu budućnost jer kad nešto radite iz srca, s velikom ljubavlju, tada uspeh ne može da izostane, a svi mi želimo da i našoj braći u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i celom svetu pokažemo šta je srpska tradicija i ljubav – poručuje Milenković.

Danilo Đokić dodaje da su osnivanje Asocijacije podržali brojni savezi – članovi dosadašnjeg Saveta Evropske smotre.

– Što zbog korone, ali i zbog obaveza, predstavnici nekih saveza nisu mogli da prisustvuju osnivanju, ali su nas zato zdušno podržali, od Slovenije do Italije, Rumunije… Očekujemo da ćemo uskoro u sastavu imati i predstavnike Austrije – navodi Đokić.

Srdačan susret: Arno Gujon ugostio predstavnike folklornih društava

Gujon razume naše probleme

Arno Gujon se posle sastanka oglasio porukom na svom Fejsbuk profilu.

“U Ministarstvu spoljnih poslova sam primio predstavnike Evropske asocijacije srpskih folklornih društava koji su doputovali u Beograd iz Nemačke, Francuske, Švajcarske i Hrvatske. Zajedno okupljaju više od 80.000 dece iz našeg rasejanja koju uče o najlepšim tradicijama srpskog naroda i omogućavaju im da se međusobno upoznaju i druže na srpskom jeziku. Uprava će im pružati maksimalnu podršku i konkretnu pomoć u realizaciji centralne folklorne smotre. Srbija treba brine o onima koji je na najlepši mogući način predstavljaju u svetu!”

Danilo Đokić i Nenad Milenković ne kriju zadovoljstvo onim što su čuli od direktora Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.

– Čini mi se da Gujon razume probleme srpske dijaspore, a uveren sam i da je, kao drugi čelnici Srbije, svestan važnosti naše manifestacije i da ćemo i u buduće imati odličnu saradnju – navodi Đokić.

Ni Milenković ne krije zadovoljstvo posle susreta sa Gujonom.

– Preneli smo važnost održavanja Evropskih smotri u otadžbini, ali da uslovi moraju da odgovaraju najvišim standardima – naglašava Nenad Milenković.

Najbolji su, po tradiciji, dobijali pehare “Vesti”

Zahvalnost “Vestima”

Naši sagovornici ističu da formiranje Asocijacije ne bi bilo moguće da Savet Evropske smotre nije utro čvrste temelje koji su vodi ovu manifestaciju punih 26. godina.

– Otuda dugujemo neizmernu zahvalnost svima koji su osnovali Savet, ali i svim folklorašima, predsednicima klubova koji su davali sebe za očuvanje srpske kulture i tradicije. Takođe, ogromnu zahvalnost i veliko hvala dugujemo i “Vestima” koje su nas verno pratile ovih 26 godina, a uvereni smo da će se ta saradnja nastaviti na zadovoljstvo svih – poručuju Danilo Đokić i Nenad Milenković.