Lj. Žarković
Milana i grupa MISTI

Milana Momčilović Helg, Novosađanka, koja živi i stvara u Untersigentalu, gradiću nadomak Ciriha, i o kojoj su “Vesti” već pisale, nedavno je imala prvu samostalnu izložbu slika u Beogradu, u Muzeju štafelaja. Milana je rođena u Novom Sadu gde se i školovala, a udajom za švajcarskog novinara Ralfa Helga preselila se pod Alpe. Do sada je imala četiri kolektivne izložbe. Član je kulturnog kluba Kulturkreis u Untersigentalu, udruženja slikara “Uroš Predić”, a od ove godine i član Muzeja štafelaja, koji je osnovala grupa MISTI.

Upravo je Muzej štafelaja raspisao konkurs na koji se Milana prijavila i tako je nastala izložba na kojoj je predstavila tridesetak slika.

– Prijavila sam se na konkurs krajem prošle godine, odabrali su me da budem član Muzeja štafelaja sa 18 drugih umetnika. Imali smo do sada jednu grupnu izložbu, a najavljene su još četiri ove godine – objašnjava Milana.

Prema profesoru umetnosti Oliveru Tomiću opus Milane Momčilović Helg asocira na dva velikana:

Milana Momčilović Helg (u sredini) sa članicama KUD “Despot Stefan”

– Milanine slike me podsećaju na Marka Šagala zbog pojedinih fantastičnih elemenata, a sa Džordžijom O’Kif je spaja ista vrsta osećajnosti.

Milana ističe da joj samostalna izložba puno znači pre svega jer je okupila drage osobe.

– Zahvaljujem svim mojim prijateljima iz Srbije na pozajmljenim slikama za izložbu, majci koja je druge slike deo po deo transportovala iz Švajcarske za Srbiju i mom ocu naravno. On je sve započeo tako što me obavestio o konkursu i borio se zajedno sa mojim ukućanima da mi omoguće slobodno vreme koje je bilo potrebno za slikanje. Suprug mi je podrška od početka.

Na otvaranju izložbe nastupile su članice KUD “DespotStefan” iz Beograda koje su izvele “Vlaške igre”, a trio koji su činile Nina Savić Vlahović i njene kćerke tokom večeri je izvodio šansone.

– Muzika, zvuci violine, igra i boje, sve se ujedinilo u jednu harmoniju na ovoj izložbi. Želim da zahvalim članovima grupe Misti na svim lepim toplim rečima izrečenim o mom radu i meni, kao i prof. dr Oliveru Tomiću na tekstu pisanom za moj katalog – kaže umetnica.

Podrška: Milana sa ocem

Počela slikanjem po zidovima

– Oduvek su me privlačile boje, slikala sam kao mala po zidovima moje i tuđih soba. Sad kad sam otkrila slikarku u sebi, razvila sam taj talenat u svakodnevicu, koristim suvi pastel, akvarel i ulje, a dopada mi se i oslikavanje stakla – kaže Milana.