Lična arhiva
Virtuelno druženje: Deca iz Italije i Nemačke pokazala kreativnost

Učiteljice Sanja Damnjanović iz Hildena u Nemačkoj i Magdalena Danevski iz Busolenga u Italiji sa svojim učenicima vaskršnja jaja su zahvaljujući modernoj tehnologiji farbali zajedno.

Tehniku klasičnog farbanja jaja pokazivala je učiteljica Magdalena iz Italije a po njenim instrukcijama radili su i đaci Sanje Damnjanović iz Nemačke. Jaja su farbali na stari srpski način, koji je Magdalna kao dete naučila od majke .

Prvo su ofarbali crveno jaje – čuvarkuću, a zatim su na ostala jaja stavljali listiće i cvetiće, umotavali ih u čarape a zatim kuvali u lukovini. Mlađi za koje je ta tehnika još uvek preteška, pravili su vaskršnje ukrase i jaja bojili na papiru.

Učiteljica Magdalena sa sinovima

Za vreme kuvanja jaja učesnici vaskršnje radionice razgovarali su o običajima i slušali prigodne pesme vezane uz najveći hrišćanski paznik. Deca su pokazala veliko interesovanje za običaje u otadžbini, ali i u zemljama u kojima žive. Učiteljice i roditelji su ponosni što će bake i deke u otadžbini moći putem interneta da vide kako njihova deca i unučad uspešno nastavljaju tradiciju, iako žive daleko od zavičaja.

Ova zanimljiva vaskršnja radionica trajala je oko dva sata, a završila je pesmom “Hristos vaskrse radost donese”.

Pune ruke posla: Lari Sterman pomaže tetka

Zadovoljni i roditelji

– Srećna sam što je učiteljica Magdalena Donevski predložila ovu radionicu. Deca i roditelji su zadovoljni. Radujem se svakoj saradnji koja je korisna za napredovanje naših učenika – rekla je za “Vesti” učiteljica Sanja Damnjanović iz Hildena.

Sedmogodišnja Mila: Nova generacija, nova tehnika

Koreni su svetinja

– Okupili smo se ovde virtuelno jer nas je na to primorala pandemija. Zbog nje će mnogi od nas ove godine preskočiti odlazak u domovinu. Nekima će faliti čak i ono višesatno stajanje u koloni na granici. No, dok ponovo ne kročimo nogom preko rodnog praga da zagrlimo staru majku i s ocem nazdravimo za Hristovo vakrsenje, mi ostajemo ovde, ali ne zaboravljamo ko smo, šta smo i gde su nam koreni – rekla ja na kraju učiteljica Magdalena rodom iz Plandišta u Banat