Lična arhiva

Nedavno je na poligonu Vransko kod Celja u Sloveniji organizovano okupljanje vlasnika nekadašnjeg ponosa jugoslovenske auto-industrije, zastave 750, popularnog “fiće”.

Stigli iz cele Evrope: Od 291 vozila normu ispravnosti ispunilo 207 “fića”

Na ovoj manifestaciji učestvovali su vlasnici “fića” iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Italije i drugih država. Po tome odakle su sve stigli ljubitelji ovog automobila vidi se da “fića” spaja ljude raznih vera i nacija.

Na skupu je ostvaren i rekord koji je upisan u Ginisovu knjigu. Na poligonu je ukupno bilo 291 vozilo, a od toga je normu ispravnosti ispunilo 207 “fića”.

Među onima koji su prevalili i više od 1.000 kilometara da bi stigli na ovo okupljanje bili su i članovi Zastava oldtajmer kluba iz Šafhauzena u Švajcarskoj. Uz Duška Prodanovića Kuglu, predsednika kluba, stigli su i Mirko i Branko Barnjaković, Dušan Paunović, Milorad Dragosavljević i Miloš Filipić.

– Nas šestorica smo prevalili oko 1.700 kilometara u oba pravca da bismo učestvovali u upisivanju u Ginisovu knjigu rekorda. Doputovali smo u Sloveniju bez ikakvih problema što se tiče ispravnosti vozila. Iz Švajcarske smo došli sa četiri automobila koji su prošli sve propozicije koje su bile potrebne za Ginisov rekord – izjavio je Duško Prodanović.

On je dodao da putuju na sva okupljanja vlasnika i ljubitelja “fića” na Balkanu.

– Najveći i najbolji skup do sada od kada ja idem na susrete ljubitelja “fića”. Ovom prilikom bih da zahvalim organizatorima na lepom gostoprimstvu i dobrom druženju – kaže Branko Barnjaković.

On dodaje da je njegov brat Mirko nedavno kupio starog “fiću” i sada prikuplja delove.

– Onda ćemo početi polako da ga sređujemo, da se to uradi domaćinski kako treba i valja i normalno da bi u Švajcarskoj prošao kontrolu. Ja sam mog “figuara” sređivao dve godine i prošao je kontrolu.

Da “fiću” vole mnogi u dijaspori pokazali su i Kire Karov i Igor Nedeljkov koji su stigli iz Trojhtlingena u Nemačkoj.

Renato Krumer, organizator manifestacije, i Duško Prodanović Kugla

Senzacija
– Ovo je veliki događaj za mene. Sreo sam ovde prijatelje koje nisam video i po više godina. Baš lepo druženje, treba doživeti to i videti toliki broj “fića” na jednom mestu, to je senzacija. Pored nas iz Švajcarske bili su ovde Zoran Marić Zof i Aleksandar Dec iz Novog Sada, Jadranko Grizelj sa suprugom Divnom iz Bregenca u Forarlbergu, članovi Fića kluba iz Minhena, iz Austrije većinom naši zemljaci iz Graca. Došli su članovi klubova iz Rijeke, Čakovca, Splita, Makedonije, Zagreba, Beograda – nabraja Branko Barnjaković.

Brojni i posmatrači
Ova manifestacija je osim učesnika privukla i veliki broj znatiželjnih posmatrača koji su došli iz raznih krajeva da uživaju u toliko velikom broju zastavinih automobila.