Lična arhiva
Rame uz rame s konkurencijom: Atanasijevog mezimca okupirale mažoretkinje

Atanasije Anđelopolj iz Ulma ovih dana boravi u rodnom Mostaru, gde je iskoristio priliku i da učestvuje na sedmom okupljanju vlasnika oldtajmera. Za ovu prigodu Atanasije se dovezao fićom iz 1979. godine koji je “napucan” dodatnom opremom pa, između ostalog, ima i ležeća sedišta. Među 70 automobila ranije proizvodnje i raznih marki, njegov fića se držao dobro, pa su ga u jednom trenutku “okupirale” i mažoretkinje koje su bile “ukras” manifestacije koju je organizovao Oldtajmer klub Mostar.

– Bilo je zaista lepo, jer su se na jednom mestu našli vlasnici raznih modela starih automobila iz skoro čitave bivše Jugoslavije. Moj školski drug i prijatelj Zdravko Vidović, predsednik Oldtajmer kluba Mostar stoji iza ove organizacije, koja je u subotu održana po sedmi put. On je, kao i ja, zaljubljenik u stare automobile. Ovog puta na jednom mestu bilo je 70 oldtajmera čiji su vlasnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore. A imalo je šta i da se vidi, mnogi su s ponosom pokazivali svoje lepotane i rado objašnjavali šta je na njima originalno, a šta ugrađeno u međuvremenu. Moj žuti fića se dobro “nosio” s konkurencijom. Bilo je zaista zanimljivih primeraka, među njima se izdvaja mercedes makarske registracije iz 1950. godine. Bilo je tu još raznih vozila i njihovi vlasnici su se lepo družili, razmenjivali telefone i adrese i dogovarali o sledećem susretu – s oduševljenjem govori Atanasije Anđelopolj.

Zdravko Vidović-Cojla i Atanasije Anđelopolj

Zbog sličnih okupljanja Atanasije je putovao širom Nemačke, Austrije, Švajcarske i nekadašnje Jugoslavije. Bio je redovni učesnik Fićijade koja je sedam godina održavana u Minhenu u organizaciji Fića kluba, čiji je osnivač Radovan Ivanović, takođe veliki zaljubljenik u nekadašnji ponos jugoslovenske auto-industrije. Atanasije, koga mnogi zovu Braco ima tri automobila iste marke. Dve fiće su u Ulmu u Nemačkoj, a jedan je u Mostaru gde gde mu živi deo porodice.

– Ovaj model koji držim u Mostaru je preuređen, malo je više sportski i ima dosta dodatne opreme, tako da po mnogo čemu samo liči na pravog fiću, a u stvari je moderna verzija starog modela iz 1979. godine. Druga dva modela fiće u Ulmu su iz 1964. i 1967. godine i oba su u voznom stanju. Ovaj jedan ima kontravrata i on je zaista prava retkost na ulicama Ulma. Sada u vreme korone kada je sve stalo, vožnja fićom kroz grad i rad u bašti mi je pravi ventil – ističe Anđelopolj.

Kao da su sad izašli iz fabrike

Rođen 1959. godine u Mostaru, nikada nije odustajao od povratka u rodni grad gde je obnovio porušenu kuću i gde živi deo njegove porodice. U Mostar rado odlazi i on, ali i supruga i njihovih dvoje dece. Anđelopolj kaže da mu u poslednje vreme veliku radost pričinjava unuče od sina i da je to razlog što se sve lakše podnosi. Zaposlen je na održavanju elektro i kućnih aparata u bolnici u Ulmu.

Zaboravljeni model ruske lade

Ne dam ga ispod 10.000 evra

– Nema mnogo starih fića koji su dobro očuvani, a pogotovo da su u voznom stanju i da su registrovani. Moja oba automobila u Ulmu su u voznom stanju i kada bi me neko pitao da kupi jedan od njih, pogotovo ovaj sa kontra-vratima, to ne bi moglo ispod 10.000 evra. Kada me ljudi vide u njemu na ulicama Ulma, zastaju, neretko fotografišu telefonima, a mnogi se i raspituju za stanje i starost auta. Za sada nemam ozbiljnog kupca za prodaju, mada i ne priželjkujem da se pojavi takav, jer bi mi bilo teško da se rastanem od njega – priznaje Atanasije.

Lepotica iz Vrnjačke Banje

Decenija kluba

Mostarski Oldtajmer klub, organizator sedmog okupljanja vlasnika starih četvorotočkaša, postoji deset godina. Anđelopolj kaže da je njegov školski drug i prijatelj Zdravko Vidović, u Mostaru poznat po nadimku Cojla, učinio mnogo za osnivanje, ali i uspešan rad ovog kluba. Potvrda toga je i da je uspeo da ovaj klub kao člana uključi u FIVA krovnu organizaciju oldtajmera u svetu.