Tanjug
Najavili program: Maja Gojković i Emir Kusturica

Ovogodišnji međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 23. do 27. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, i u takmičarskom programu naći će se 17 izabranih kratkometražnih filmova od prijavljenih 536, najavili su ministarka kulture Srbije Maja Gojković i reditelj i osnivač ovog festivala Emir Kusturica. Kusturica je naveo da je ovogodišnji gost festivala reditelj Mateo Garone, koji je dobio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na festivalu u Veneciji za film “Ja, kapetan”.

– Nagrada festivala Drvo života biće dodeljena Garoneu. Takođe, biće prikazan nagrađivani film srpskog reditelja Vladimira Perišića “Izgubljena zemlja” – rekao je Kusturica na konferenciji u Vladi Srbije.

Govoreći o malom broju domaćih i regionalnih filmova na Kustendorfu, Kusturica je rekao da su to mnogi ocenili kao aroganciju, ali da je naša kinematografija pored svih povećanja novčanih ulaganja i dalje ima limit u tematskom okviru.

– Mi smo uglavnom kinematografija koja imitira druge, ali i kad se pojave pare mi ih trošimo na prigodne filmove i obeležavanja nekih jubileja, a film “Izgubljena zemlja” iskače iz tih koloseka i govori po jednom modelu koji je po svemu univerzalan.

On je rekao da se većina filmskih festivala u Srbiji oslanja na regionalnu saradnju, ali da po njegovom mišljenju postoji jedan jedini jezik na koji film komunicira, a to je univerzalni.

– Zbog takvih ideja da je regionalno važno, a svetsko nije, drugi su ispred nas u tom smislu nekih 10 ili 20 godina, jer prate svoje impulse, a ne američke i već izanđale modele koji vrlo lako ulaze u Srbiju.

Kusturica dodaje da ove godine neće biti muzičkog dela programa zbog restrikcija, ali da će ga sledeće godine preformulisati.

– Filmovi se prave iz egzistencijalnog razloga, a ne da bi predstavljali reditelja ili glumce. Propaganda i autocenzura su se udružile i važni su samo projekti. Gradili smo da bismo održavali festivale i da se borimo protiv prostaštva koje dolazi sa TV kanala – rekao je Kusturica.

Bez naleta novih tendecija

Ministarka kulture Maja Gojković rekla je da je Kustendorf dokaz da i dalje ima nade za tradicionalnu, zanatsku umetnost bez naleta novih tendencija.

– Kada je Kustendorf osnivan, bilo je nedoumica da li će festival koji prikazuje zanatski film zaživeti, ali sad je jedan od najznačajnijih regionalnih filmskih festivala – naglasila je ona.

Prema njenoj oceni, Kustendorf izaziva veliku pažnju uprkos tome što se na njemu ne prikazuju veliki, spektakl filmovi.

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za nagradu “Vilko Filač” za najbolju filmsku fotografiju, takmičiće se autori iz Srbije i još 14 zemalja. Tu su dela autora iz Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Severne Makedonije, Indije, Češke, Hrvatske i Rusije.