D. Pašić
Članovi Mlave u svečanom defileu

Uprkos daljini, vrućini i putu od gotovo dva dana, članovi srpskog kluba Mlava iz Linca neće skoro zaboraviti gostovanje na Crnogorskom primorju. Folklorna sekcija ovog udruženja gostovala je na petom internacionalom festivalu Folk fest Montenegro, koji je održan u pet gradova: Baru, Sutomoru, Čanju, Petrovcu i Budvi.

Popularni “Mlavci” su se sa folklornim udruženjima iz Srbije, Slovačke, Rumunije, Bugarske i Austrije predstavili publici u Čanju, koja im se odužila velikim odzivom i brojnim aplauzima. Inače je u svih pet gradova nastupilo više od 50 društava iz cele Evrope.

– Zaista je ovo za sve nas bio veliki izazov jer smo prevalili veliki put kako bismo učestvovali na ovoj predivnoj manifestaciji. Ispred kluba Mlava želim da zahvalim svima koji su nam omogućili ovo putovanje, pre svega roditeljima, prevozniku -firmi Bobi Rajzen, koreografu Nebojši Đinđiću i domaćinima na čelu sa Mokom Šćekićem – kazao je Srba Jovanović, predsednik SK Mlava, koji je podvukao da je ponosan na članove kluba.

Udruženje čiji su članovi većinom poreklom iz Braničevskog okruga izvelo je nekoliko koreografija, a u centru pažnje bila su deca:

– Bilo je prelepo. Imali smo priliku da upoznamo i mnogo drugara i da se kupamo – presrećan je dvanestogodišnji Nikola.

Stanovnici Čanja i brojni turisti takođe su uživali u ovom događaju za koji je najzaslužniji direktor festa, Moka Šćekić:

– Ove godine smo ukupno u pet gradova uspeli da organizujemo dolazak više od 50 klubova iz više od 30 država, što je veliki iskorak. Od srca zahvaljujemo svima, pogotovo klubovima iz dijaspore. Raduje nas da smo bili dobri domaćini i verujem da će sledeće godine biti još bolje i brojnije – poručio je Šćekić.

Članovi Mlave osim što su na bini prikazali bogatstvo igara iz raznih krajeva Srbije, našli su vremena da uživaju u kupanju. Stigli su i da proslave 12. rođendan svoje drugarice Lene i obećaju da će i sledeće godine doći kod sada već velikih prijatelja.

Šest graničnih prelaza

Slobodan Jović, vozač firme Bobi Rajzen Mlava, ima nezaboravna druženja s putovanja i boravka na festivalu:

– Istina, bilo je naporno, ali svi putnici, uključujući pre svega decu, bili su veoma strpljivi. Imali smo čak čest graničnih prelaza, više od 25 sati putovanja u jednom smeru, ali kao što sam rekao svi su bili na nivou zadatka. Napor je odmah zaboravljen kada smo stigli u Sutomore odnosno Čanj. Boravak je tamo bio veoma prijatan i srećan sam što sam imao priliku da sarađujem sa članovima kluba i sretnem domaćine – kazao je Jović, koji je sa još jednim kolegom vozio autobusa za Crnu Goru.

Macanović među svojima

Članove kluba iz Linca je obišao i Ljubiša Macanović, koji inače živi u gradu na Dunavu i član je udruženja. On je bio na odmoru u rodnom Baru, kada su članove Mlave doputovali u Crnu Goru, pa nije propustio priliku da obiđe prijtelje i poželi im dobrodošlicu:

– Izuzetno mi je drago što sam bio u prilici da se sretnem u Crnoj Gori sa mojim prijateljima i članovima kluba. Uvek su ovde dobro došli – poručio je Crnogorac, kako ga iz milošte zovu u klubu iz Linca.