Privatna arhiva
AKCIJU ŠIRE I U DRUGE KANTONE: Mićo Vukić, Vlada Milenković, Ivica Marković, Dejan Stojadinović i Darko Urošević

U Univerzitetski klinički centar Kragujevac krajem prošle nedelje stigla je medicinska pomoć naših zemljaka iz Švajcarske vredna čak 100.000 evra. Ovo je u prethodne dve godine treća vredna pošiljka, koju su uz pomoć poznatog humaniste Miće Vukića i Udruženja za podršku selu Bare, prikupili i poslali članovi SKU “Desanka Maksimović” iz Lugana. Ovog puta je reč o 50 specijalnih bolničkih kreveta i natkasni.

– I do sada smo učestvovali u brojnim humanitarnim akcijama, posebno kada su bile katastrofalne poplave 2014. godine. Ali, sada smo naše aktivnosti digli na mnogo viši nivo što je za sve nas i velika čast, ali i obaveza – kaže za “Vesti” Marija Miladinović, predsednica SKU “Desanka Maksimović” iz Lugana u kantonu Tićino.

Mićo Vukić, srpski humanitarac koji je prošle godine odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena, objašnjava da je ključno da se što više naših mladih ljudi u Švajcarskoj, ali i širom Evrope, animira i uključi u humanitarne aktivnosti.

– Zahvaljujući našoj Crkvenoj opštini i svešteniku Marku Kneževiću to i uspevamo u našem kantonu, ali je vrlo važno da se u celu priču uključe još više mladih, posebno iz drugih delova Švajcarske. Mladi su naša budućnost i zato je važno da ih odmalena uključujemo u ovakve aktivnosti – ističe Vukić.

On objašnjava da su u Kragujevac dopremljeni najsavremeniji bolnički kreveti koji se mogu naći u Švajcarskoj, a čija je pojedinačna cena oko 1.500 evra.

– Reč je o specijalnim bolničkim krevetima sa elektronskim mehanizmima za podešavanje visine i nagiba. U Švajcarskoj se najveći deo medinske opreme u bolnicama menja posle pet do sedam godina mada je ta oprema i dalje u odličnom stanju. Zbog toga se brojne humanitarne organizacije iz celog sveta utrkuju da je nabave. Zahvaljujući privatnim, ali i poslovnim poznanstvima uspevam da najveći deo te opreme obezbedim za naša udruženja kako bismo pomogli zdravstvu i bolnicama u unutrašnjosti, kako Srbije, tako i Republike Srpske – ističe Mićo Vukić uz čiju pomoć je do sada u Srbiju i Srpsku dopremljena medicinska oprema čija vrednost premašuje 3,8 miliona evra.

Marija Miladinović (u sredini gore) sa članovima SKU “Desanka Maksimović”

Viši nivo nege

Prof. dr Slobodan Milisavljević, v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac ističe da su kreveti i natkasne već u sobama Klinike za ortopediju i traumatologiju.

– Zahvaljujući donaciji Grupe za podršku selu Bare iz Švajcarske Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac uslovi boravka i komfora pacijenata na našoj Klinici za ortopediju i traumatologiju, u narednom periodu biće neuporedivo bolji. Zahvaljujemo na inicijativi i realizovanoj akciji donatora jer na takav način, zajedno sa ljudima dobre volje, uspevamo da obezbedimo viši nivo uslova za zdravstvenu negu pacijenata naše zdravstvene ustanove, ovog puta za pacijente Klinike za ortopediju i traumatologiju – ističe prof. dr Slobodan Milisavljević.

Treća donacija

Prvi konvoj humanitarne pomoći koji je poslao Mićo Vukić sa našim ljudima iz Tićina stigao je 30. jula 2020, kada je dopremljeno 170 kreveta, a prošle godine, 9. juna stiglo je još 66 savremenih ležaja uz prateću opremu.