Ž. Marković
Srednji ansambl KUD Sloga iz Ciriha

Fudbalski klub Srbija iz Ciriha je u Dalikonu nadomak Ciriha, organizovao svečanu akademiju povodom jubileja, 50 godina od osnivanja. U sali je bilo više od 400 gostiju i sva mesta za sedenje su bila popunjena. Akademiju je vodila Jelena Todorović Lazić i uz pomoć fotografija na video-bimu ukratko predstavila istorijat kluba.

Bojan Stojković, predsednik kluba i Dragoslav Baratović, koji je odgovoran za mlađe kategorije, koji je bio organizator akademije su se kratko obratili i pozdravili brojnu publiku i zahvalili svima što su došli da podrže klubu. Među brojnim našim uglednim ljudima na ovom skupu bili i Ljubinka i Bratislav Matić, službenici Generalnog Konzulata u Cirihu.

Za kulturno-umetnički program su se potrudili dečji i srednji ansambl KUD-a Sloga iz Ciriha i dečji ansambl Kola iz Badena. Oni su su izveli nekoliko koreografija koje su svi u sali burno pozdravili, a pojedini uz njih i zaigrali između stolova. Posle uručenja priznanja i zahvalnica osnivačima, bivšim predsednicima i sadašnjim igračima usledilo je narodno veselje.

Iznenađenje večeri bilo je kada su oko sat vremena pre ponoći, u salu svirajući ušli trubači orkestra Bojana Nikitovića iz Ciriha, a istovremeno je uneta i rođendanska torta.

– Velika mi je čast i odgovornost što sam dobio ulogu organizatora ove akademije i hvala upravnom odboru što mi je dao poverenje da vodim mladi kadar našeg kluba. Oni su svi uz mene i opravdaću to poverenje. Hvala svima koji su pre pet decenija osnovali ovo čime možemo danas da se ponosimo i hvala im što su i dalje uz nas. Hvala svima koji su došli večeras da podrže naš klub, društvima Sloga i Kolo koja su nastupala i naravno radnom osoblju. A posebnu zahvalnost dugujem dragim gostima iz našeg konzulata u Cirihu – izjavio je Dragoslav Baratović.

Jedan od onih u sali kojima se radost ocrtavala na licu je i Radosav Švabić. On je u klubu od 1976. godine.

– Bio sam član tadašnjeg FK Ajsenbaner (Železničar). Sada sam još volonterski tu, dolazim na svaku utakmicu i volim ovaj klub jer sam njemu posvetio mnogo slobodnog vremena. Ali najbitnije u svemu tome je da je klub opstao i posle 50 godina. Pre 20 godina bilo je 25 naših fudbalskih klubova u Švajcarskoj, a sada ima ih 3-4. Jdan od njih smo mi FK Srbija, koja ima juniorsku ekipu, prvi i drugi tim, kao i seniorsku i veteransku ekipu – izjavio je za “Vesti” Švabić, koji je rodom iz Aranđelovca.

Uživali u atmosferi

Među onima koji su uživali u slavljeničkoj atmosferi je i Mile Vidović rodom iz Koprivne.

– Bilo je lepo biti deo ove velike i lepe zabave, posebno folkloraši koji su upotpunili ovu manifestaciju i lepo je videti toliko dece na jednom mestu, jer deca su naša budućnost. Želim da čestitam 50. godišnjicu FK Srbija i želim im još mnogo uspešnih godina – kaže Mile, koji je došao sa suprugom i ćerkom. Njima su društvo pravile porodice Adamović iz Gradiške i Kutlača iz Brčkog.

Zahvalni sponzorima

– Slavimo 50 godina od osnivanja našeg kluba, veoma sam zadovoljan što imamo toliko članova i toliko ljubitelja fudbala večeras na ovoj našoj zabavi. Zahvalio bih pored ostalih i našim sponzorima, jer bez njih ne bi mogli da postignemo sve što imamo sada – kaže Bojan Stojković, predsednik FK Srbija iz Ciriha.

Pod patronatom “železničara”

FK Srbija je 1969. godine osnovan kao FK Jugoslavija, ali klub nije mogao samostalno da se takmiči, već je morao da deluje pod patronatom tadašnjeg švajcarskog FK Azenbaner (FK Železničar) i tako je funkcionisao sve do 1977. Te godine zahvaljujući između ostalih i Ediju Hrovatu i Đorđu Božičkoviću, klub se osamostaljuje i od tada pa sve do 2009. nosi ime Fudbalski klub Jugoslavija, kada menja ime u FK Srbija Cirih.

Sekcije postale samostalna udruženja

U Cirihu je 1963. godine osnovan Klub jugoslovenskih građana, a potom su pri klubu formirane različite sekcije iz kojih su kasnije nastala i samostalna udruženja. Prva sekcija koja je osnovana iste 1963. godine je šahovski klub “Svetozar Ivković”. 1968. osnovan je KUD Sloga, a 1969. FK Jugoslavija pod patronatom FK Ajzenbaner . 1977. godine je nastao kuglaški klub, a Humanitarni fond Šumadija 1992. Od 2007. postoji Srpski klub penzionera.