Lična arhiva
OD DETINjSTVA UZ APARAT: Rajo Đokić

Naši ljudi koji žive u inostranstvu nikada ne prekidaju vezu sa rodnim krajem, a to najčešće zna i da “uzvrati” rodna gruda. To se sada vidi i u slučaju Bijeljinca Raje Đokića koji živi i stvara u Beču.

Njemu je veliku pažnju posvetio sajt bijeljinainfo. Sajt ukazuje da je Đokić, koji od 1993. godine radi u austrijskoj prestonici, danas uspešan fotograf, čiji je objektiv “uhvatio” brojne poznate političare, glumce, muzičare i ljude iz ostalih sfera javnog života. Nekoliko decenija ranije, on je zanat počeo da peče na našim prostorima, kada je uglavnom, fotografisao vojničke zakletve.

Đokić kaže da se kod njega ljubav prema fotografiji pojavila u detinjstvu. Počeo je sa polaroidom, koji se u to vreme uveliko koristio u našim krajevima.

– To je bilo 1986 – 1987. godine, kada smo počeli da radimo polaroidom. Uglavnom su to bile zakletve za vojsku. Tada se lepo zarađivalo, brza fotografija, para sigurna. Radilo se na način da slikate vojnike sa roditeljima, te oni odmah nose fotografiju kući – priseća se Rajo Đokić.

Kada je došao u Beč, početak nije bio lak. Trebalo je vremena da se sve kockice slože, ukazao je on. Zalet u poslu je napravio kada je počela digitalizacija.

“Pratim rad fotografa iz raznih delova sveta, uključujući Rusiju, Kinu, Ameriku… Svaki fotograf je zadovoljan kad za noć ima bar jednu uspešnu fotografiju za noć, a da ne govorimo o dve ili tri – kaže Đokić.

Navodi da uvek postoji prostor za napredak, kao i da fotograf ne može da ode u penziju, pošto uvek ima šta da zabeleži objektivom.

– Ne verujem da ću stati dok god mogu da držim foto-aparat u rukama – rekao je Đokić.

U Bijeljinu, u poslednje vreme, kaže, ređe dolazi, zbog obaveza, ali i situacije u vezi sa pandemijom korona virusa, ali se trudi da rodni grad poseti kad god je u prilici, te nikada ne zaboravlja svoju rodnu grudu.

RAZMENA ISKUSTAVA: Rajo sa kolegama

 

Na turneji sa Cecom

Ispričao je da je jednom prilikom, na vašaru na Kosmaju, upoznao u to vreme sedamnaestogodišnju Svetlanu Cecu Veličković (Ražnatović) posle čega su ostvarili i saradnju.

– Ona je pravila turneju od Beograda do Sombora. Kroz priču sa njom, ponudio sam se da slikam njene koncerte. To mi je bilo zanimljivo, tada joj je izašao onaj hit “Cvetak zanovetak”. Pratio sam je po više gradova – Ruma, Sremska Mitrovica, Beočin… Svako veče kada bi se završio koncert, ja sam častio orkestar – kaže ponosno Đokić.