O. Đoković
Sveštenstvo i vernici pred početak liturgije

Za srpski hram Svete Petke iz pariskog predgrađa Bondi važi pravilo: nigde manje crkve, a većeg značaja. To se potvrđuje godinama, jer otkako su je svojim sredstvima izgradili zemljaci, a i stalno je nadograđuju i ulepšavaju, veoma je uočljivo prisustvo ne samo naših vernika već i uglednih ličnosti iz celog regiona. Baš kao i na parohijskoj slavi.

Istina sa zakašnjenjem, ali i iz opravdanih razloga, crkvena slava Sveta Petka obeležena je sa odgađanjem od sedam dana. Da je i to pravo vreme pokazatelj su prisutne zvanice: Silvi Tomasan, gradonačelnica Bondija, Rože Žilber, senator, Stefan di Paoli, gradonačelnik Bobinjija, Mišel Furkad, gradonačelnik Pjerfita, Katia Kopi, gradonačelnica Pavijon du Boa, Alan Ramadie, poslanik u Narodnoj skupštini, Stefan Erve, regionalni savetnik, Gi Žuvnel, savetnik u opštini Pjerfit, Enri Dole, predstavnik rimokatoličke crkve. Ambasadu Srbije predstavljala je Ivana Stanković, prvi savetnik i konzul, a bile su tu i monahinje iz manastira Rođenja Presvete Bogorodice iz Bua Saler.

Za ovakav odziv zvanica najviše je zaslužan starešina crkve protojerej stavrofor Željko Simonović, majstor za pletenje prijateljskih francusko-srpskih veza, pa je i našu crkvicu Sv. Petka pretvorio u izvor razgranate lako prihvatljive dobronamernosti.

Svetkovina Sv. Petke je za ovu bogomolju najlepši dan u godini, molitveno je uvek veličanstvena, a gozbom, čini se, iz godine u godinu, neponovljiva, uvek uz tvrdnju:

– Ovo je dosad najbolja slava!

Naravno, do iduće slave.

U goste parohijanima iz Bondija, kao liturgijski služitelj došao je vladika dioklijski Metodije, koji je i vikar mitropolita Amfilohija. Sasluživali su mu protojereji stavrofori Nikola Škrbić i Željko Simonović, otac Marko i đakon Nenad.

Sveće i cveće, miris tamjana, pa molitvena tišina, a potom pojanje studenata teologije i besede. Sve to obliveno duhovnošću odavalo je sliku veličanstvenog dana. Ovaj put, kao kumovi slave oduševili su Zorica i Saša Stojičević sa decom Mateom, Larom i Simeonom. A koliko paroh Željko misli i na male stvari i na svakog svog parohijana oslikava i njegova molba:

– Obavezno pohvalite Maju, Ljubinku, Suzanu, Silvanu, Miru i Natašu, okitile su celu crkvu, odenule nas u najlepšu odeću. A crkvenjak Stanko Knežević je uvek prisutan i sve organizuje kako treba.

Posle molitvenog čina prešlo se u portu gde je za ovu priliku postavljen beli šator. Zvanice su dočekali dugački stolovi na koje su stizale đakonije, reklo bi se, pristigle sa carske kuhinje i trpeze.

– Bilo je svega i ptičjeg mleka, traka nikako da se zaustavi. Svi smo se lepo pogostili, a sigurno su posle tako bogatog ručka zvanice Francuzi imali o čemu da pričaju, ne sreće se često, pogotovo u zapadnom svetu, toliko gostoprimstva i širokogrudosti kao što ih poseduju Srbi – komentariše Letica Živković, u ulozi je predstavnika KUD Mladost, ali i predvodnica prisutnih svih naših KUD-ova, saveza i klubova, dok joj je “leđa čuvao” Raša Ilić, veteran iz Sen Denija koji svojim redovnim prisustvom potvrđuje da su večni ljubav prema matici i nesmanjena ljubav za Srbe.

Kad je nešto lepo to i traje, pa se i ovaj slavski ručak odužio do kasnog poslepodneva. I već tada su svi prisutni počeli da izjavljuju kako se raduju Svetoj Petki i iduće godine.

Zadovoljstvo je biti uz Srbe

Ako je suditi po onome što su govorili zvaničnici – sa Srbima je lepo biti u suživotu. A svi ugledni gosti su se tokom slavskog ručka obratili domaćinima, kumovima i parohijanima.

– Mi u Pjerfitu imamo mnogo Srba, to je ugledna zajednica, podržavamo je i ako Bog da podržavaćemo je više. Mi srpski narod poštujemo, s vama nikad nije bilo ni najmanjih problema. Zadovoljstvo je biti uz Srbe – reči su Mišela Furkada, gradonačelnika Pjerfita.

Gradonačelnica Bondija Tomasan je verni prijatelj Srba, često je među njima na bogosluženju i zabavama. Na sve molbe parohijana Sv. Petke, odgovarala je pozitivno, pa dozvoljavala i podizanje velikih šatora, za saobraćaj zatvarala ulicu.

– Radosna sam što srpski narod živi u opštini na čijem sam čelu. Upravo zbog kvaliteta koje posedujete kao narod izlazili smo vam u susret i to ćemo i dalje činiti.

Senator Žilber je bivši gradonačelnik Bondija

– Iznenađen sam koliko ste napredovali, koliko ste postali snažni.

I grad Bobinji je stanište mnogih Srba. Gradonačelnik Di Paoli za svoje meštane ima samo pohvale.

Madam Kopi, lider grada Pavijon su Boa je prvi put među Srbima:

– Videvši i upoznavši vas, obećavam da ćemo od sada više pažnje posvećivati srpskoj zajednici. Dopalo mi se vaše bogosluženje, puno duhovnosti, u pravom smislu najpozitivnije hrišćanstvo.

Simka radila, deca trčkarala

U ovom svečanom danu naradila se Simka Jovanović, gazdarica restorana Markov Konak iz Ivri Sir Sen. Ulogu zastupnika dijaspore imali su čelnici Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković i Romeo Milošević. A ko zna posle koliko godina, među dijasporcima se pojavio bivši marljivi aktivista Nenad Stefanović. Bilo je i mnogo mališana koji su kilometre pretrčali u crkvi i oko crkve.

Lepo peva prota

Karakteristika prote Željka je dobro raspoloženje kad je u društvu svojih parohijana, a ovaj put je za njih, naravno, i za sve zvanice, sa mirkofonom u ruci, zapevao pesmu “Hajde, Jano, hajde, dušo, kolo da igramo”, na to se prolomio aplauz, a komentar je bio usaglašen:

– Lepo peva, prota. Mnogo lepo!