M. Karović
Nove tehnologije: Pogon Mikroelektronike

Nova znanja, prijateljstva i pregršt lepih utisaka poneli su iz Srbije francuski studenti koji su bili na praksi u zemunskoj kompaniji Mikroelektronika. Ovoj firmi je veliki rad doneo uspeh i prestižnu međunarodnu reputaciju, pa uz srpske akademce, svake godine na stručno usavršavanje dolaze budući inženjeri sa fakulteta ESEO iz Francuske i poznatih britanskih koledža Oksford i Kembridž. Ove godine dolazak mladih sa tehničkog fakulteta u Francuskoj, sa kojim Mikreoelektronika sarađuje, nije sprečila ni pandemija korona virusa, ali im je uskratila mogućnost da upoznaju Srbiju, ali zato su, kako kaže Etjen Šade, uspeli da se sretnu sa lepotama Beograda i Novog Sada.

– U Beogradu smo posetili Muzej Nikole Tesle, Muzej iluzija i videli Kalemegdan. Veoma nam se sviđa vaš glavni grad – priča ovaj mladić.

I njegov kolega Lukas Revo kaže da mu je prestonica Srbije vrlo zanimljiva.

Nova prijateljstva

– Mogli smo da radimo i vidimo puno toga, a posebno mi se dopalo što smo posetili muzeje i druga veoma interesantna mesta – priča Revo, koji ne krije zadovoljstvo što je u Srbiji upoznao dosta ljudi, pre svega zaposlene u Mikroelektronici i starije praktikante koji su mu pomagali tokom prakse. Prijateljstva stekao je i Etjen Šade, a otkriva da su se družili sa kolegama, ali i širim krugom mladih ljudi.

Preciznost: Važan svaki detalj

– Super je što su nas koleginice Ana i Ivana upoznale s njihovim prijateljima. Svi su nam savetovali šta da pogledamo u Beogradu i pomagali nam – priča Etjen.

Ovi mladi ljudi su, sa još sedam kolega, na tromesečnoj praksi kao stipendisti francuske vlade ili tamošnjih kompanija. Lukas Revo ističe da je praksa u srpskom preduzeću bila vrlo korisna i da su stekli i znanja i spoznali kako funkcioniše preduzeće.

Razvoj: Zgrada Mikroelektronike

Zahvalni svima

– Boravak mi je koristio na nekoliko različitih načina, a prvi je tehničko znanje, jer sada mogu da učestvujem u različitim projektima povezanim sa tehnikom. Kao drugo, praksa mi je pomogla da poboljšam znanje engleskog jezika, što se ne bi desilo da sam ostao kod kuće u Francuskoj – objašnjava Lukas.

On napominje da će njegove kolege i on važne naučene tehničke stvari koristiti kada se vrate kući. Praksa je, kaže Etjen, i za njega bila od velike koristi.

– Srećan što sam ovde sa svojim prijateljima. Želeo bih da zahvalim zaposlenima u kompaniji: Maji, Tanji i direktoru preduzeća što su mi omogućili da budem neko vreme deo Mikroelektronike – rekao je Šade.

Iskustvo za ceo život: Lukas Revo

Divan provod

Ana Pastor sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu kaže da će joj praksa pomoći da se zaposli. Zadovoljna je jer je naučila da koristi novi program. Sa kolegama iz Francuske vreme je provodila posle prakse.

– Lepo smo se družili, proveli ih kroz Beograd, pokazali znamenitosti, a oni su se zahvalili i rekli da su se divno proveli – priča Ana Pastor.

Lepo druženje: Ana Pastor

IT sektor za ponos

U poseti kompaniji, članici Francusko srpske privredne komore, tokom prakse je bio francuski ambasador Žan-Luj Falkoni, a na sajtu Ambasade je, između ostalog, rečeno da je razgovarao sa studentima i da ga je neformalni susret još jednom uverio u atraktivnost Srbije i njenog IT sektora za studente kojima se može otvoriti mogućnost zaposlenja.

Priča o uspehu: Tanja Milinković

Izvoz u 136 zemalja

Akademci u kompaniji Mikroelektronika prolaze praksu od njenog nastanka 2001. godine, a direktorka za procese i ljudske resurse Tanja Milinković objašnjava da je saradnja u poslednjih 10 godina intenzivirana i da po praktična znanja dolaze i studenti sa svih tehničkih fakulteta iz Srbije. Internacionalna praksa je, prema njenim rečima, uvedena 2016. godine.

– Iz Francuske su prvi studenti stigli putem Erazmus programa, a potom smo sa ESEO fakultetom potpisali ugovor i uspostavili stalnu saradnju. Svake godine desetak studenata dođe da radi na projektima u periodu do tri meseca. Sa Oksforda i Kembridža ih je manje bilo na praksi – kaže Tanja Milinković.

U Mikroelektroniku, priča naša sagovornica, dolaze jer se kompanija bavi razvojnim alatima, hardverskim i softverskim za rad sa mikrokontrolorima, pa radom na projektu u praksi spoznaju kako se on razvija od početka do kraja. Tokom prakse, ukazuje nam, studenti urade mnogo projekata.

Mikroelektronika je mladima iz inostranstva primamljiva po rezultatima, jer je izvozi 98 odsto proizvoda koji idu u 136 zemalja, a dnevno puste jedan projekat na tržište. Praksa koju prolaze srpski i strani studenti je ista, što im omogućava razmenu iskustava.

– Kada strane studente pitate da li bi voleli da rade kod nas, odgovaraju “rado”, jer je naša kompanija malo drugačija, infiltrirani su u njen rad i život i imaju pristup mentorima i menadžmentu. Takođe i vreme za opuštanje, pa neretko sa generalnim direktorom Nebojšom Matićem odigraju koju partiju stonog tenisa – otkriva Tanja Milinković i napominje da je kroz Mikroelektroniku prošlo blizu 400 srpskih akademaca, a posao u kompaniji do sada dobilo njih 80.

Dan za porodice

Tanja Milinković kaže da su ranijih godina stranim studentima omogućili slobodne dane za obilazak Srbije, ali je ove zbog pandemije to bilo ograničeno.

– Iz Francuske su prošle godine došle tri porodice da posete Srbiju, a jedna je bila na našem Porodičnom danu za zaposlene i njihove familije. Mnogi rođaci naših polaznika su dolazili u Beograd, a jedna porodica je bila toliko oduševljena Srbijom da su ostali mesec dana – priča Tanja Milinković.