B. Miličić
POSLE REVIJALNE UTAKMICE: Veterani, deca i omladina

U nedelju je na Josu u selu Liješće, koje je najveće u opštini Brod na severu Republike Srpske, održano druženje meštana i njihovih gostiju.

Reč je o fudbalskom turniru koji se održava duže od četiri decenije, a ove godine je zbog veoma toplog vremena odigrana samo revijalna utakmica između veterana i ekipe sastavljene od dece i omladine. Rezultat naravno nije bio u prvom planu, a pre te utakmice i posle nje ispod lepe nadstrešnice družilo se uz muziku, pesmu, čobanac i pečenje oko stotinu Liješćana i njihovih gostiju. Sve to pratilo je rashlađivanje pivom, vodom i sokovima, ali bilo je i “zagrevanja” uz domaću šljivovicu.

Druženje na Josu u Liješću

U ime organizacionog odbora koji je ove godine pripremio ovaj turnir, okupljanje i druženje na koje su došli i naši ljudi iz Broda i drugih sela i mesnih zajednica, prisutne je pozdravio Siniša Grabovac. On je podsetio da ovaj turnir i okupljanje na Josu traju duže od 40 godina, a svima koji su za to vreme ostavili traga u njegovoj organizaciji, a više nisu među živima, odata je pošta i zahvalnost uz minutu ćutanja.

– Moje zadovoljstvo i nas iz organizacije ovog druženja je posebno zbog brojne dece i omladine na ovom mestu i želimo da ih bude sve više. Dugujemo zahvalnost svima koji su podržali održavanje ovogodišnjeg okupljanja na Josu, a među njima su lokalna samouprava i Zoran Vidić predsednik Boračke organizacije opštine Brod koji su nam poklonili traktorsku kosilicu za održavanje sportskih terena. Uz želju da nas sledeće godine bude i više, hvala svima koji su došli ove godine, a pogotovo onim koji su podržali organizaciju okupljanja i druženja na Josu u Liješću – rekao je na kraju obraćanja Siniša Grabovac.

ORGANIZATORI: Goran Čečavac, Goran Kostadinović, Siniša Grabovac i Zoran Jokanović

Sa njim su uz još poveliki broj “radnika” bili i Goran Kostadinović, Zoran Jokanović i Goran Čečavac i sve je funkcionisalo na najbolji mogući način. Svi su nastojali da budu dobri domaćini i u tome su u celosti uspeli.

Ono što organizatore posebno raduje je sve veći broj dece koja dolaze na sportske terene Jos, ali i mladih koji se aktivno uključuju u poslove organizacije ovog tradicionalnog druženja u Liješću, što se jasno videlo u nedelju na Josu.

Frula i šargija

Uz razgovor i podsećanje na prošla vremena i lepa druženja Liješćana i njihovih gostiju na Josu, proteklo je pravo letnje popodne. Ni ovaj put nije prošlo bez izvorne muzike sa razglasa, ali i uživo uz Marka Grabovca koji je pevao i svirao dvojnice i Vlajke Vudraga sa šargijom, a društvo im je pravio i Pejo Jaćimović u ovom kraju poznati violinista, ovaj put bez instrumenta.

IZVORNA MUZIKA: Marko Grabovac, Vlajko Vudag i Pejo Jaćimović