Z. Vicelarević
Lepo se družili: Učesnici turnira u SKC Ofenbah

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, ogranak za Nemačku sa sedištem u Nirnbergu, organizovala je akciju Pikado iz bloka u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu proteklog vikenda. Srbi za Srbe je organizacija čija se centrala nalazi u Beogradu, a ogranke pored Nemačke ima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Austriji, Švajcarskoj, Norveškoj, Švedskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, a trenutno je u toku proširenje i na Australiju.

Pored akcije Pikado iz bloka, organizuje se nešto poznatija Trojka iz bloka, a često i jednostavno Druženje iz bloka. U planu je, kako smo nezvanično saznali, i Bilijar iz bloka. Cilj ovih akcija je da se uz simboličnu novčanu prijavu (uglavnom je 10 evra) i simbolične nagrade pobednicima, na druženjima prikupe sredstva za pomoć Srbima u Srbiji i regionu.

– U SKC Ofenbah smo ovog vikenda pozvali na humanitarnu akciju, Pikado iz bloka. Učestvovalo je 32 takmičara. Prezadovoljni smo odazivom i nadamo se da ćemo uskoro ponoviti ovu akciju u pokrajini Hesen jer je u toku večeri bilo još prijava, ali nismo mogli da ih prihvatimo pošto je takmičenje već počelo – rekao nam je Nikola Cvijanović, Beograđanin iz Nirnberga i predsednik ogranka Srbi za Srbe Nemačke.

Posle velike borbe malim pikado strelicama, prvo mesto i majicu sa amblemom HO Srbi za Srbe osvojio je Marinko Đukić koji je u finalnoj borbi savladao svog prijatelja Slavišu Samardžića, obojica iz Fulde kod Frankfurta.

– Pikado igram iz hobija i najčešće sa Slavišom. Bilo je napeto do poslednje strelice, a ja sam izgleda imao više sreće i mirniju ruku na kraju. Finalista je bio dobar, kao i svi ostali takmičari – kazao nam je pobednik Marinko.

Treće i četvrto mesto zauzeli su fudbaleri frankfurtskog Tempa. Treće mesto je pripalo Andreju Atlagiću, doskorašnjem golmanu Tempa, dok se na četvrtom mestu našao Nemanja Pantović, trenutno neprikosnoveni vezni igrač našeg Oberligaša iz Frankfurta.

Svi takmičari su pohvalili akciju Pikado iz bloka, pre svega zbog humanitarnog karaktera i lepog druženja, uz želju da se uskoro ponovi ova akcija.

Posle završetka Pikada iz bloka veče je nastavljeno zabavom za sve prisutne.

Milovan Mikanović i Ana Resanović

Kostićev dres ide u Prnjavor

Pored nadmetanja u pikadu organizovana je i aukcija za dres Filipa Kostića, našeg internacionalca, fudbalera Ajntrahta i zvanično najboljeg igrača Lige Evrope.

– Filip je potpisao dres i poklonio nama za aukciju – kaže Nikola Cvijanović.

Početna cena dresa sa autogramom našeg reprezentativca bila je 100 evra, a najveća ponuda došla je od Milovana Mikanovića iz Kelkhajma.

– Ponosan sam što mi je pripao dres sa brojem 10 Filipa Kostića, Srbina koji nas je sjajno predstavljao u jednom od dva elitna takmičenja i osvojio titulu Lige Evrope. On je čovek koji zaslužuje da bude cenjen od svih jer je dobar fudbaler i još bolji čovek. Vakumiraću dres i on će krasiti moj dom u Prnjavoru u Republici Srpskoj.

Dres Filipa Kostića Milovanu Mikanoviću predala je Ana Resanović, najmlađa članica HO Srbi za Srbe i ćerka Miroslava Resanovića, velikog humaniste iz Frankfurta.

– Ovde u Ofenbahu smo imali i tradicionalni butik u kome se prodaju majice sa našim grbom i amblemima i novac od toga se koristi za troškove putovanja kako ne bismo uzimali novac iz donacija. Sve što ostane prilaže se u glavnu kasu donacija. Imali smo još na ponudi i palačinke koje su takođe prodavane za dobrovoljni prilog. Napravljeno je 200 palačinki – rekao nam je Nikola Cvijanović.