K. M. - Vesti
U čast Svetog Ilije: Obred lomljenja kolača

Uz malo zakašnjenje članovi i uprava Srpskog kulturnog kluba „Nikola Tesla“ u Davtonu obeležili su u nedelju svog zaštitnika Svetog proroka Iliju. Klupskoj slavi prisustvovao je veliki broj članova naše zajednice, koji su pored bogatog posluženja mogli da uživaju i u nastupu najstarijeg ansambla folklorne grupe „Šumadija“ iz Kizboroa.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Nikola Popović sa suprugom Snežanom, koji su po srpskim običajima dočekali goste i poželeli im prijatan boravak. Protojerej stavrofor Milan Milutinović obavio je obred rezanja slavskog kolača i predaju dužnosti slave narednim domaćinima, Miku i Ljubi Nišević.

Zagrejali srca: Folkloraši „Šumadije“

– Tamo gde se srpski narod nalazi, on sa sobom nosi svoju slavu. Bez obzira u kakvim okolnostima naš čovek živi, zbog čega je morao da ode odakle je ponikao i da dođe na drugo mesto, slava njega prati. Gde god da je, domaćin čuva svoju slavu, ali i slava čuva njega. Tako i ovu zajedničku slavu obeležavamo onako kako naša Sveta crkva propisuje, kako dragi Bog voli. Ovo je žrtva svih vas dobrih ljudi i neka vas svetitelj, koji je zaštitnik vaše slave, čuva i brani, neka bude uz vas, a sve vaše dobre molitve neka Gospod usliši – poručio je gostima protojerej stavrofor Milan Milutinović.

Svi gosti u klubu „Nikola Tesla“ posluženi su bogatim ručkom, a prijatno popodne proveli su i uz muzičare Raču i Peđu.