Lična arhiva
U švajcarskom gradu održana 74. smotra ostvarenja sedme umetnosti

Pitanje medija i bombardovanje RTS-a je zapravo pitanje demokratije na Zapadu. Da se odnos društva i medija nalazi u krizi i da postoji nepoverenje vidimo sada tokom pandemije.

To je vrlo opasno za demokratski poredak, kaže za naš list Luka Popadić, scenarista i reditelj iz Ciriha, čiji je film “Real Nenjs” (“Vesti”) imao svetsku premijeru na ovogodišnjem 74. Filmskom festivalu u Lokarnu u Švajcarskoj.

Istine i laži

Objašnjava zašto se upustio u snimanje ovog filma:

– Tokom bombardovanja 1999. godine bio sam u Švajcarskoj i veoma me je pogodilo što je javno mnjenje na Zapadu toliko jednostrano izveštavalo o događajima u bivšoj Jugoslaviji. Pitao sam se kako je do te nepravde moglo da dođe u navodno slobodnom društvu. A drugo pitanje je meni, a i verujem mnogim mojim kolegama iz filma izuzetno blisko. Koliko smo spremni da odstupimo od svojih ubeđenja zarad uspeha, festivalskog, komercijalnog ili druge vrste, i sami sebe da ubedimo da ona nikad nisu postojala? “Vesti” otvaraju ova pitanja.

Reč je o sedamnaestominutnom igranom filmu. Podržao ga je Filmski centar Srbije u kategoriji manjinskih koprodukcija. Snimljen je krajem 2019. u Srbiji. Priča prati mladog američkog TV reportera Džejmsa koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu. Shvativši da izveštavanje o ratu i bombardovanju Srbije baš nije crno-belo i postavši svestan medijskih manipulacija, Džejms je nakon bombardovanja zgrade RTS-a primoran da donese tešku profesionalnu i moralnu odluku.

Gastarbajterska komedija

Luka je ostvario svoju želju da snimi film o dvostrukim aršinima stranih medija prilikom izveštavanja o bombardovanju RTS, kada je poginulo 16 osoba. Trenutno, kako napominje, rade na daljoj distribuciji i sudeći po interesovanju koje je film izazvao, nada se da će “Vesti” publika lepo prihvatiti.

– Što se tiče daljih projekata radim na svom prvom dugometražnom dokumentarnom filmu, koji će imati distribuciju po švajcarskim bioskopima, a čija radnja opisuje švajcarsku vojsku i vojnike sa stranim poreklom. Među njima su Srbin sa Metohije, Tamilac iz Šri Lanke i Tunišanin, sva trojica su oficiri, a njih portretiram na simpatičan i pomalo komičan način.

Distribucija ovog filma će početi sledeće godine.

– Radim i na još jednom dugometražnom igranom filmu, još je u fazi stvaranja, tek pišem scenario. To će biti gastarbajterska komedija, koja je takođe podržana od Filmskog centra Ciriha – ističe naš sagovornik.

Bogata karijera

Reditelj Luka Popadić je rođen u Švajcarskoj gde je i odrastao. Studirao je istoriju i političke nauke u Cirihu. Radio je kao asistent režije u čikaškom Gudmen teatru, kao grafičar u Cirihu i takođe u berlinskoj produkcijskoj kući Pandastorm Pictures. Završio je petogodišnju školu za filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2014. godine, gde je i stekao zvanje mastera. Bio je pomoćnik režije na dva filma Želimira Žilnika (“Naš čovek u Gabonu”, 2014; “Destinacija – Serbistan”, 2015). U svojoj filmografiji ima nekoliko naslova koji su svojom porukom privukli pažnju ljubitelja sedme umetnosti. Film “Edmund in Knjaževac” snimio je 2010, tri godine kasnije “Crveni sneg”, 2014. snimio je “Baits and Hooks” i 2021. film “Vesti”.

Složna ekipa

Film “Vesti” je nastao u produkciji producentskih kuća Catpics (producent Rajko Jazbec) i Radar film (producent Luka Popadić), obe iz Ciriha, i dve srpske producentske kuće – Prababa produkcija (producentkinja Jovana Nikolić) i Stanković i sinovi (producent Marko Stanković). Scenario za film je napisao reditelj Luka Popadić, zajedno sa Tamarom Baračkov. Direktor fotografije je Paskal Rajnman (Pascal Reinmann), film je montirala Jelena Maksimović, a muziku je komponovala Janja Lončar. Kostim su radile Valentina Vujović i Veliborka Brankov. Glavnu ulogu u filmu tumači britanski glumac Rajan Vitl (Rdžan Njhittle), a u filmu takođe glume Nebojša Ljubišić, Strahinja Blažić i Džejn Slevin (Jane Slavin).