Vesti
Narod se pita: Red ispred Konzulata u Frankfurtu

Širom dijaspore, u 17 država i na 40 biračkih mesta, naši zemljaci izašli su u značajno većem broju nego do sada na parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji, svi sa jednom željom: da otadžbini krene još bolje, zarad nas i mladih pokolenja.

U Frankfurtu je već do podneva više od 300 birača ispunilo svoju građansku obavezu na glasačkom mestu broj 28 u Generalnom konzulatu Republike Srbije. U biračkom odboru ispred političkih stranaka bili su Siniša Spasojević iz Srpske napredne stranke (SNS) i Šućurlija Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja (SPP).

– Glasanje na ovom biračkom mestu od početka protiče u apsolutnom redu, mirno i bez problema. Maksimalno je korektno i bilo bi dobro da je svuda na glasanju ovako – kaže Zukorlić.

Njegov politički kolega iz SNS-a Siniša Spasojević kaže da je na spisku na ovom glasačkom mestu prijavljeno 861 birača.

– Od samog otvaranja biračkog mesta dolaze naši građani da daju svoj glas. I mi ispred SNS-a možemo da konstatujemo da sve protiče u najboljem redu – zadovoljan je Siniša Spasojević.

Među onima koji su glasačku dužnost obavili u prepodnevnim satima bio je i Marko Gajić iz Frankfurta, koji je prvi put glasao u inostranstvu.

Građanska dužnost

– Prijavio sam se na vreme da me prebace na spisak ovde u Frankfurtu i sve je teklo lako i veoma jednostavno. Onaj ko stvarno želi da glasa, može da pronađe način. Glasao sam da se nastave promene koje su počele dolaskom ove partije na vlast. Već se promene nabolje dešavaju tako da je najbolje da ostavimo ove koji to rade na najbolji način za Srbiju. To je trenutno najbolje što imamo – kaže nam Marko.

Na biračkom mestu 28 glasala je i petočlana porodica Višnjić, koju predstavljaju tri generacije: najstariji Miroslav Višnjić, otac i deda, njegova supruga Dragana, sin Saša, snaja Vesna i unuka Kristina. Poreklom su iz Čačka.

– Nadam se da će ipak biti nešto drugačije i bolje, ali sve zavisi i od volje i drugih birača. Mi smo došli da ispunimo svoju građansku dužnost, sve tri generacije, u nadi da se nešto promeni. U Nemačkoj sam već pola veka i ovo mi je peti put da izlazim na glasanje. Do sada nisam nijednom propustio izbore a da ne glasam – kaže nam Miroslav Višnjić.

Ništa nije teško

U redu koji se protegao do kraja dvorišta konzulata i na ulicu strpljivo su čekali građani Srbije Elmedin Ćosović i Enes i Smail Iljazović. Enes i Smail su iz Novog Pazara, a Elmedin iz Prijepolja.

– Glasamo samo za Stranku prava i pomirenja, za muftiju (Muamera Zukorlića), za najbolje. Zato smo došli prvo da se prijavimo, a eto danas i da glasamo za bolje sutra. Vidimo da je sve u redu, malo se više čeka, ali za istinu ništa nije teško – veli nam Elmedin.

Birački odbor na glasačkom mestu 28 činili su: Stevan Sinđelić, Vladimir Rajić, Belkisa Avdović, Dijana Avdić, Ana Đorđević i Branka Božović, uz Sinišu Spasojevića i Šućurliju Zukorlića.

Pošteno i u Hamburgu

Izbori u Srpskom konzulatu u Nemačkoj pokrajini Hamburg protekli su u fer i mirnoj atmosferi. Biračko mesto otvoreno je na vreme uz sve mere zaštite u skladu s preporukama Kriznog štaba. Birači koji su se našli na mestu glasanja bili su saglasni da bi svako trebalo to da učini.

– Ovo mi nije prvi put da glasam u inostranstvu. Izlazim na izbore jer smatram da je to moja dužnost i da je bitan glas naroda. Od ovih izbora očekujem boljitak, uvek se nadamo boljem i lepšem – kaže nam Ramiz Babić.

Prevalili 370 kilometara

U Berlinu se za izbore prijavilo 386 glasača. Nedeljom je inače gradski saobraćaj mnogo ređi, pa je potrajalo dok su došli do glasačkog mesta u Ambasadi Republike Srbije.

Darko Kokorović i Radoslav Jovanović nisu žalili da prevale 370 kilometara iz Bilefelda kako bi glasali u Berlinu. Obojica su muzičari u bendu “Skadarlija” i svojim nastupima u našim restoranima i klubovima pokrivaju celu Nemačku, a odazivaju se i pozivima iz Holandije.

– Glasanje se odvija u najboljem redu, organizacija je odlična, kao da smo u Srbiji. Gde god čovek da živi, treba da obavi svoju građansku dužnost. Pre šest godina doselio sam se iz Beograda, gde sam takođe muzički bio angažovan, na splavu Crni panteri, tako da mi je ovo prvo glasanje u Nemačkoj. Inače, i sinoć smo nastupali ovde u restoranu Balkan gril, ali bismo došli u Berlin da glasamo i da nije bilo tog aranžmana. Prilikom prijavljivanja, pitali su nas gde želimo da glasamo i mi smo se opredelili za Berlin – kaže Darko.

Radoslav je u Nemačkoj već 15 godina, a posle bavljenja muzikom u rodnom Kupinovu i u Beogradu nastavio je time da se bavi i u dijaspori. Uz to vodi i privatnu firmu za prodaju automobila.

– Rado dolazimo u Berlin, a ovo je svakako bila posebna prilika da uspunimo svoju građansku dužnost prema našoj Republici Srbiji – veli nam Radoslav.

Greška je ostati kod kuće

Na ulazu u Generalni konzulat Republike Srbije u Diseldorfu, još pre sedam sati ujutro stajalo je mnoštvo srpskih pečalbara sa željom da obave svoju građansku dužnost na redovnim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u zavičaju. Branislava Perin-Jarić, generalni konzul i Nebojša Živanović, konzul, kao i Filip Pavlović, vicekonzul, bili su odlični domaćini.

Među prvima na glasanju pojavio se Dragoslav Milovanović iz Diseldorfa. Inače je iz Trstenika. Kaže Dragoslav da je u konzulat došao po sopstvenoj savesti da glasa za bolje sutra, za našu Srbiju koju mnogo voli i jedva čeka da se tamo vrati. A onima koji žive u Severnoj Rajni i Vestfaliji i celoj Nemačkoj, a nisu izašli na izbore, Dragoslav je poručio da su napravili veliku grešku.

– Mi birači smo taj faktor koji treba Srbiju da menja na bolje radi nas svih, a posebno zbog mladih pokolenja. A što se odmora tiče, sve je pomalo neizvesno. Još nam korona stvara glavobolju, ali ako bude sreće i zdravlja u zavičaju sam, ako ne pre, a onda za Sabor trubača u Guči – rekao nam je Dragoslav, a mi smo mu poželeli srećan put u zavičaj i uspešno saborovanje u Guči.

Od Moskve do Čikaga

Biračka mesta bila su otvorena kako je propisano u sedam časova ujutro, i glasalo se do osam sati uveče. Zbog vremenske razlike, glasanje na biračkom mestu u Čikagu održano je dan ranije, 20. juna.

Prema spisku Ministarstva spoljnih poslova Srbije glasalo se u: Austriji (Beč), Belgiji (Brisel), BiH (Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Trebinje, Drvar, Višegrad, Doboj, Bratunac, Bijeljina, Zvornik i Prijedor), Danskoj (Kopenhagen), Italiji (Rim, Milano, Trst, Vićenca), Kipru (Nikozija), Mađarskoj (Budimpešta), Nemačkoj (Berlin, Diseldorf, Minhen, Štutgart, Frankfurt, Hamburg), Rusiji (Moskva, Soči), Severnoj Makedoniji (Skoplje), SAD (Čikago), Sloveniji (Ljubljana), Francuskoj (Pariz, Strazbur), Hrvatskoj (Vukovar, Rijeka), Crnoj Gori (Herceg Novi), Češkoj (Prag) i Švajcarskoj (Bern, Cirih, Lugano).