R. Patković
Priprema za izbore: Učesnici seminara u prostorijama konzulata

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Diseldorfu održan je drugi po redu seminar u okviru Projekta obuke dijaspore za učešće na lokalnim izborima koji se ove godine u spetembru održavaju u Severnoj Rajni Vestfaliji (SRV).

S obzirom na to da je ovo pokrajina sa najvećim brojem naših sunarodnika u Nemačkoj, a da su oni vrlo malo vidljivi u političkom životu pokrajine i u njenim institucijama, Uprava za dijasporu odobrila je sredstva na inicijativu Generalnog konzulata Srbije u Diseldorfu, kako bi srpski klub „Nikola Tesla“ iz Paderborna i njegova predsednica Ljiljana Umiljenović održala seminare obuke.

Umiljenovićeva je godinama član Saveta za integraciju u Paderbornu i jedna od retkih naših sunarodnika koja kroz Savet za integraciju predstavlja Srbe u pokrajini. Prvi seminar održan je u decembru 2019. godine, prisutnima su deljeni materijali i uputstva za prijavu na izborima i objašnjavano zašto je važno biti aktivan kroz nemačke institucije, tj. da jedino kroz sisteme pokrajinskih institucija Srbi mogu ostvariti prava koja im, kao jednoj od etničkih grupacija u SRV, pripadaju.

Ljiljana Umiljenović za „Vesti“ kaže da je cilj obuke da se predstavnici dijaspore motivišu i pripreme za sledeće komunalne izbore i izaberu svoje predstavnike za Savete za integraciju u najmanje četiri grada u SRV.

– Trenutno imamo samo dva predstavnika u ovim Savetima, u Leverkuzenu i Paderbornu i neophodno je da se predstavnici srpskih udruženja kandiduju za Savete za integraciju na sledećim izborima. To bi omogućilo učešće naših predstavnika u političkom životu na lokalnom nivou. Dobit ovakvog političkog angažmana je velika, jer omogućava ne samo suodlučivanje po svim pitanjima koja se tiču stranaca nego i lakše ostvarivanje kulturnih i privrednih kontakata i organizovanje konferencija i sajmova – navodi naša sagovornica.

Neophodan regulisan status

Umiljenovićeva pojašnjava da na izborima za savete za integraciju mogu da se kandiduju svi stranci koji na dan izbora imaju najmanje 18 godina, godinu dana žive na teritoriji Nemačke, imaju regulisan status i najmanje tri meseca su prijavljeni u gradu u kojem žele da se kandiduju za izbore.

– Na ovim izborima mogu da biraju svi stranci koji imaju regulisan status (čak i oni koji su u međuvremenu postali nemački državljani), više od godinu dana žive u Nemačkoj, najmanje 16 dana su prijavljeni u gradu gde žele da glasaju, a na dan izbora imaju više od 16 godina – detaljno objašnjava Ljiljana Umiljenović.

Prijava za učenje srpskog

Drugi cilj obuke bio je da se roditelji motivišu da decu prijave za učenje srpskog jezika u okviru školskog sistema u SRV. Ocena iz srpskog jezika bi ulazila u prosek i srpski bi mogao da bude priznat kao drugi strani jezik.

– Koliko su seminari bili korisni videćemo u septembru. Nadam se da ćemo imati svoje predstavnike u Savetima za integraciju u većim gradovima u SRV, kao i da će roditelji u većem broju prijaviti decu za učenje srpskog jezika, što bi omogućilo otvaranje novih odeljenja u gradovima gde ih do sada nismo imali. Za sada mogu samo da kažem da je seminar o osnivanju i mogućnosti finansiranja klubova u SRV, u okviru ovog projekta, bio dobro posećen i izazvao je veliko interesovanje – ističe Ljiljana Umiljenović.