Lična arhiva
Demnonstracija; Vladanka pokazuje znanje stečeno još u ranoj mladosti

Vladanka – Vlada Vladić, poreklom iz Bijeljine, promoter srpske kuhinje u SAD, humanitarac i višestruko nagrađivana kuvarica, ušla je u uži izbor takmičenja za omiljenog kuvara Amerike – Favorite chef in America koji organizuje magazin “Bon Appetit”. Vlada po starim srpskim receptima sprema zdrava jela s puno voća i povrća, domaćih testa, mleka i mesom i već deceniju kroz kroz kulinarstvo Amerikance vraća porodičnim vrednostima i zdravom životu.

Ona je vlasnik čak šest titula najbolje američke kuvarice, na ovom takmičenju učestvuje u polufinalu sa još 30 takmičara i trenutno vodi u svojoj grupi. Ukoliko pobedi, veći deo nagrade doniraće u humanitarne svrhe.

Svi koji žele da podrže Vladanku da pobedi na takmičenju magazina “Bon Appetit” i ponese titulu omiljenog američkog kuvara mogu to učiniti glasanjem putem linka: https://favchef.com/2021/vlada-vladic.

Ušla u uži izbor: Vladanka na snimanju emisije

Može da se glasa iz svih zemalja, ne samo iz SAD, pa bi podrška zemljaka u dijaspori Vladanki dobro došla.

– Nagrada je 50.000 dolara. Ako pobedim, 80 odsto novca doniraću za spremanje jela za decu bez roditelja, ugrožene samohrane majke i porodice čiji članovi boluju od raka. Sa 40.000 dolara mogu da nahranim i usrećim mnogo ljudi. Glasajte za mene – kaže Vlada za “Vesti”.

Sve sprema po starim srpskim receptima

Borba za zdravlje

Detinjstvo je provela na velikoj farmi u selu Međaši kod Bijeljine, gde je prva jela počela da priprema sa deset godina. Kako kaže, to je bio njen doprinos porodičnim obavezama. Posle završene Medicinske škole u Beogradu i Vojne škole u Rajlovcu kod Sarajeva, radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali je 1989. godine životni put odveo preko okeana. Na Floridi je 1993. godine sa mužem otvorila dva restorana, a kada su ih prodali, preselili su se u Kaliforniju 1998. godine i otvorili građevinsku firmu.

Danas kao udovica živi sa decom Mikaelom i Markom u Temekuli, u Kaliforniji. Osnivač je neprofitne organizacije Seme života (Vlada’s Seeds of Life) koja kroz različite programe promoviše zdrav način života i ishranu u čitavoj Americi.

– Tehnologija nas je razdvojila i udaljila, počele su da se gube tradicionalne porodične vrednosti. Među decom u Americi vladala je epidemija gojaznosti, malignih i emotivnih bolesti. Gledala sam kako se sve ono najlepše osipa i nestaje. Kad sam i sama postala majka zapitala sam se kakvim životom će živeti moja deca, kako će živeti njihovi vršnjaci? Svu decu doživljavam kao svoju. Rešila sam da ne budem nemi posmatrač, već da nešto preduzmem i da se borim protiv toga. Tako je nikla ideja o osnivanju organizacije koja promoviše zdrave obroke, pripremu domaćih jela, ali i uzgajanje zdravih namirnica – objašnjava naša sagovornica, koja kroz svoje kulinarske emisije promoviše i tradicionalna srpska jela.

Vladanka sa ćerkom i sinom

Povratak prirodi

Amerikanci su prepoznali njenu želju i podržali je, pa su njeni projekti prihvaćeni i na nacionalnom nivou. Vladina emisija koja kroz priče o ljudima i hrani daje uputstva za vraćanje prirodi, baštovanstvu i domaćoj kuhinji emituje se na 223 TV stanice u Americi i do sada su je videli milioni ljudi. Stanovnici SAD poznaju je kao Amerikanku srpskog porekla, koja se bavi kulinarstvom, domaćinstvom, ali i obrazovanjem mladih majki i dece u borbi protiv gojaznosti.

– Cilj mi je da nove generacije naučim ono što su naše bake radila, a šta smo u modernim vremenima zaboravili. Kako da kuvaju zdravu i ukusnu hranu, sade baštu, konzerviraju namirnice, uzgajaju živinu, kako da nasade kokošku da bi izlegla piliće, kako se pravi rakija… Želim da ponovo zbližim porodice i vratim ih za trpezarijski sto – navodi Vlada.

Gosti pomažu u bašti

Na svom imanju u Temekuli, udaljenom 150 kilometara od Los Anđelesa, zasadila je voćnjak sa više od stotinu stabala, ima vinograd, a uzgaja i živinu.

– Moja kuća je kao sastajalište. Svi prijatelji moje dece već su navikli da će kada dođu kod nas učestvovati u kućnim poslovima. Pomažu mi u pripremi večere i rada u bašti ili voćnjaku, a ja im pokazujem kako se šta radi i učim ih korisnim stvarima. Njihovim roditeljima uvek napomenem da će sigurno sat-dva provesti na svežem vazduhu obavljajući poslove u voćnjaku. Na to su već svi navikli – objašnjava Vladanka, koja je i zvanični promoter pravoslavne kuhinje.

U vinogradu zasađena srpska sorta loze

Ona dodaje da joj nadu uliva i to što u SAD sve više mladih želi da ima baštu i za pripremu jela koristi zdrave namirnice.

– Moja organizacija, iako to izgleda malo čudno, u saradnji s bibliotekama širom Amerike, svim zainteresovanima besplatno deli semena koja mogu da zasade – navodi Vladanka Vladić.

Podrška volonterki: Makedonka Ana Tasevska (druga zdesna) apeluje na Amerikance da podrže Vladankinu organizaciju

Besplatne večere za ugrožene

Već pet godina u svom dvorištu jednom mesečno organizuje besplatne večere za ugrožene grupe, a kroz program Rastemo jaki, decu bez roditelja iz hraniteljskih porodica priprema za život koji ih čeka kad izađu iz sistema.

– Učim ih kako da kuvaju, nabavljaju kvalitetne namirnice, svemu onom što se uči u porodici koju oni, nažalost, nisu imali. Takođe, radim sa mladim samohranim majkama koje su žrtve zlostavljanja. Pokazujem im kako da svojoj deci pripreme zdrave obroke. Dete mora pojesti kvalitetan i lep obrok jer sve kreće od tog zalogaja. Takođe, kuvam i za porodice čiji članovi boluju od raka – priča Vlada za “Vesti”.

Deca moraju da imaju kvalitetan i lep obrok

Zaboravljena umetnost kuhinje

Za razliku od američke brze hrane, Vlada jela sprema po starim srpskim receptima. Njen recept pečenih babura iz Valjeva i crvene vranjanske paprike, koje se s povrćem i limunom pretvaraju u hranjivu salatu za mališane, doneo joj je zvanje Majstora varjače. Amerikanci su oduševljeni njenim kulinarskim umećem, kao i srpskim tradicionalnim receptima.

– Za moje kulinarstvo, Amerikanci kažu da je zaboravljena umetnost kuhinje. Srbima je hrana u venama, naša jela su divna, napravljena od svežih i prirodnih sastojaka i Amerikanci ih obožavaju. Kao zdravu hranu ponudila sam srpska kašasta jela, pre svega kačamak, potom proju i sve vrste naših pita – kaže Vladanka, koja srpsku kuhinju kombinuje i s ruskim, italijanskim i azijskim jelima.

Saradnja s bibliotekama: Zainteresovanima širom Amerike besplatno deli semenje

Snimila reportaže o otadžbini

Pre dve godine, tokom posete Srbiji, Vladićeva je snimila i serijal reportaža o lepotama Srbije i slastima srpske kuhinje, a one se i danas prikazuju na američkim televizijama.

– Veoma sam srećna što se mojoj organizaciji, kao donatori i saradnici, sve više pridružuju američki Srbi, što doprinosi afirmaciji i ugledu našeg naroda. Srećna sam i kad na glasanju vidim imena naših ljudi jer me oni približavaju otadžbini i zavičaju – navodi Vladanka, koja je u svojoj bašti zasadila srpsku lozu.

Ona i njena porodica su aktivni i u srpskoj zajednici u Kaliforniji. Vlada sa ponosom ističe da njenoj deci prija boravak u BiH i Srbiji i to je, kako kaže, za Mikaelu i Marka najlepša bajka. Zato i planiraju novu posetu Bijeljini i Beogradu, čim prođe pandemija korona virusa.