EPA/Fehim Demir
Maj 2009: Hapšenje Branimira Glavaša u Bosni

Ratni “gospodar života i smrti” iz Osijeka, kako su ga mediji nazivali, Branimir Glavaš, tužio je Dragana Crnogorca, jednog od lidera Srba u Hrvatskoj, i to zato što je citirao deo iz presude u kojoj ga je 2010. Vrhovni sud Hrvatske proglasio za ratnog zločinca!

U svom dopisu Glavaš traži javno izvinjenje i 4.000 evra zbog povrede ugleda, časti i dostojanstva “uglednom građaninu Hrvatske” koji je “godinama obavljao visoke državne dužnosti i odlikovan najvišim državnim odlikovanjima”. U suprotnom, preti sudskim postupkom.

Dragan Crnogorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Hrvatske i nekadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru, kaže da je formalni osnov za ovu tužbu odluka Ustavnog suda Hrvatske iz 2015. godine kojom je presuda Glavašu poništena, a postupak vraćen na početak, ali da je pravi razlog pokušaj da ga ućutka kako ne bi skretao pažnju na zločine počinjene nad srpskim civilima u Osijeku.

– Gostujući u jednoj TV emisiji početkom novembra prošle godine pročitao sam deo iz presude Vrhovnog suda Hrvatske kojom je Glavaš osuđen na 10 godina zatvora. Kristalno je jasno, i to je sudski postupak i dokazao, da je odgovorna osoba koja je komandovala ljudima koji su izvršili ubistva srpskih civila upravo on. Za te zločine je pravomoćno optužen, odslužio je kaznu zatvora, te iz toga proizlazi tvrdnja i da je ratni zločinac. Pritom, ni na jednom sudu do sada nisu osporene činjenice počinjenja tog ratnog zločina – kaže Crnogorac.

On dodaje da je ubistvo više desetina srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992. godine samo “vrh ledenog brega” talasa zločina nad Srbima u onim delovima Hrvatske koji nisu bili pogođeni ratnim dejstvima.

– Nažalost, mnogi drugi slučajevi ratnih zločina nad Srbima nisu došli do ove faze u pravosuđu Hrvatske i pitanje je da li će ikada doći s obzirom na sve okolnosti današnjice u kojoj živimo. Ukoliko bih se izvinio Glavašu to bi bila uvreda za sve one žrtve koje su tada nevino pobijene. Ko će se njima izviniti i kada? Ali, ako me pitate da li se bojim kada iznosim ove činjenice, odgovor je pozitivan. Plašim se i za druge i za sebe. Međutim, ukoliko svi budemo ćutali pravda za žrtve nikada neće ugledati svetlost dana i svaka njihova sudbina biće zaboravljena – poručuje Crnogorac.

Savo Štrbac, direktor DIC Veritas kaže da Branimir Glavaš već ima nekoliko sličnih tužbi jer koristi pravnu maksimu da “niko nije kriv dok se to ne dokaže”.

– Ono što jeste čudno, jeste što je takav patriota, general, oslobodilac, umesto da se suoči sa optužbama u zemlji za koju se borio, on je tokom tog procesa “junački” pobegao iz Hrvatske u Bosnu. Ustavni sud Hrvatske je zatim i posle odluke Vrhovnog suda doneo ništa manje neobičnu presudu kojom je poništio osuđujuću presudu iz navodno proceduralnih razloga, a zapravo pod pritiskom brojnih veteranskih udruženja – kaže Štrbac i objašnjava da je Veritas sproveo kompletnu istragu vezanu za zločine u Osijeku i došao do nedvosmislenog zaključka.

– Pregledali smo kompletnu dokumenataciju tog predmeta, uključujući i sve što je Glavaš izjavljivao. Kao bivši sudija, ali i kao čovek koji se čitav život bavi istraživanjem zločina, moj zaključak je da sve što se u Osijeku dešavalo u vezi sa progonom Srba, nije moglo biti bez znanja, naredbe ili odluke Branimira Glavaša – zaključuje Štrbac.

Ubistva na Dravi

Glavaš je 2010. godine pravosnažno osuđen u dva slučaja, za ubistvo najmanje 10 srpskih civila na obali Drave tokom 1991. i 1992. godine, i za zatvaranje petoro i ubistvo dvojice srpskih civila u sedištu sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem je čelu, kao rukovodilac odbrane Osijeka, tada bio Glavaš. U prvom predmetu osuđen je na pet, a u drugom na osam godina, iz čega mu je izvedena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

Ustavni sud je početkom 2015. godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda iz 2010. godine kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i predmet vratio na novo suđenje.

Duel sa Šprajcem

Branimir Glavaš je pre samo nekoliko dana imao zanimljiv TV duel na hrvatskom RTL sa Zoranom Šprajcem, urednikom ove televizije koji je takođe predmet istovetne tužbe koja je završila na sudu. U razmeni optužbi i citiranju dosadašnjih sudskih presuda Šprajc je na kraju rekao da će mu se izviniti što ga je nazvao ratnim zločincem tek ukoliko ponovoljeni postupkom to bude i dokazano.

– Rekli ste da mi se nećete ispričati jer ste me oklevetali. Dokazaću u sudskom postupku da ste klevetnik. Ako vam padne, ja ću vam se ispričati – odgovorio mu je Glavaš.