Z. Vicelarević
Razgalili zemljake: Prepuna sala aplauzom nagradila glumce

Naši ljudi u Frankfurtu nedavno su imali priliku da uživaju u pozorišnoj predstavi “Čorba od kanarinca”. Glumci Mina Lazarević i Ljubomir Bandović su kroz likove Jece i Akija poveli publiku u svoj scenski brak, a mnogi od prisutnih u sali su se prepoznali u brojnim delovima predstave koja je nastala po tekstu Miloša Radovića, u režiji Staše Koprivice.

– Predstava je u Beogradu igrana sa velikim uspehom i pre nas. Igrali su je Tika Stanić i Vesna Trivalić u Ateljeu 212. Mina i ja smo ovo napravili 2013. godine, a premijera je bila za Dan zaljubljenih. Bogu hvala, ovo je deveta godina kako mi ovo igramo sa velikim uspehom. Gostujemo svuda i svuda nas dočekaju kako treba, a mi uvek odigramo punom snagom, kao da je festivalski. Volimo ovu predstavu, čuvamo je i nadam se da ćemo je još dugo igrati – kaže nam Ljubomir Bandović.

Publiku u metropoli na Majni ocenjuje kao fantastičnu.

Igrali kao da je premijera: Mina i Ljubomir na sceni

– Sve što smo servirali, sve su pojeli, sve što smo natočili, sve su popili. Mislim da su se lepo proveli. Mi nikad nismo hteli da ova predstava bude samo ha-ha-ha, hteli smo da bude melodramska, ljubavna, hteli smo da malo i zapita ljude kako se voli partner, koliko treba razumevanja, kompromisa i poštovanja. Mislim da smo uspeli, a publika je sve izvanredno ispratila.

Glumčevu ocenu potvrdili su i sagovornici “Vesti”. Jelena Čolaković i Tijana Milidragović iz Frankfurta kažu da je predstava divna.

Divna priča: Jelena Čolaković i Tijana Milidragović

– Divna priča i divna energija. Još sam pod utiskom, a već sam počela da se pitam da li će ponovo da nam dođu ili da li postoji drugi deo predstave koji bih rado pogledala. Mogu da vam kažem da je Bandović odigrao ovu ulogu izuzetno – kaže Jelena.

Tijana je saglasna da je predstava divna i dodaje:

– Po mnogo čemu me predstava podseća na moj bivši brak. Kada gledam sa ove strane sve je tako smešno, a tada nije bilo.

Sanja Berišić i Slađana Laković iz Frankfurta posle predstave nisu krile oduševljenje.

– Ne mogu toliko puta da ponovim reč super, koliko mi se predstava dopala. Mina i Ljuba su bili odlični, ali je Mina nekako meni bila bliža. Možda jer je igrala ulogu žene u kojoj sam se pronašla. Cela predstava kao da je napisana iz delova moje prošle veze – kaže Sanja.

– Predstava je toliko dobra da smo je gledali praktično u jednom dahu i toliko je realna. Ne bih mogla da izdvojim neke posebne scene, ali mi se veoma dopao scenario jer nije bilo vulgarnosti, a rečnik je bio naš svakodnevni – rekla nam je Slađana.

Oduševljenje: Sanja Berišić i Slađana Laković

Predstava je odigrana u organizaciji Saša & Frends, a Aleksandar – Saša Jovanović, organizator, ističe da mu je pre svega drago što se vratio na frankfurtsku pozorišnu scenu ovako dobrim pozorišnim komadom.

– Mislim da je povratak u potpunosti uspeo i da je predstava imala vrlo lepu poruku. Zadovoljan sam odzivom publike i njihovim pozitivnim kritikama, što je u stvari najbitnije. U februaru i maju 2023. planiramo još dve predstave, a o kojima se radi još je rano da otkrijem. Najverovatnije je jedna iz Zvezdara teatra – rekao nam je Jovanović.

Ljubomir Bandović i Bojana Gligorijević

Puno emocija

Bojani Gligorijević se sve dopalo.

– Predstava je puna emocija. Puno je humora, ali sa jako izraženim emocijama koje su na mene ostavile dubok utisak. Gluma je bila savršena. Oni su to izneli upravo onako kako dolikuje ovim fantastičnim umetnicima. Zaista su to dve glumačke veličine čiji rad pratim od svojih ranih godina. Najveće pohvale njima, ali i organizatorima za dobar izbor predstave i samu organizaciju.

Nataša Ristić i Mina Lazarević

Nadmašena očekivanja

– Iskreno da vam kažem, predstava je nadmašila moja očekivanja. Mnogo predstava sam videla, ali ova večeras je ostavila veoma jak utisak. Sama priča, tema, humor, drama, glumci su stvarno to uradili baš kako treba. Veliki ili poseban utisak je na kraju, kada Jeca ostaje sama i želi da se ubije, treba da nam bude poruka da žena kada ostane sama ne treba da misli da je to kraj života, nego da je to novi početak – kazala nam je Nataša Ristić.

O publici u Frankfurtu je Mina Lazarević imala svoje mišljenje.

– To je publika kao i svaka koja je željna dobre priče, emocija, smeha, pa čak i onih manje lepih emocija. Emocija sa publikom je uvek rado kod nas viđena i upravo ova predstava dobro korenspondira sa publikom. Ne želim da zvuči pretenciozno, ali su ispunjena naša očekivanja jer smo ovde došli da razmenimo emocije. O tome kakva je predstava, ja ne mogu puno da vam kažem jer je nisam gledala, ali sam čula od publike da je dobra – kaže nam uz smeh Mina.

Organizator i humanitarac: Aleksandar – Saša Jovanović

Uručena pomoć Anastasii

Aleksandar – Saša Jovanović je pre početka predstave pozdravio publiku i pozvao, više zamolio, prisutne da se uključe u humanitarnu akciju za pomoć Anastasii Mitić iz Rakovice, koju je započeo prodajom knjiga na Sajmu knjiga u Beogradu. Ova humanitarna akcija je nastavljena u Frankfurtu u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, a kutija u kojoj se prikupljala pomoć za operaciju i postoperativnu rehabilitaciju petogodišnje devojčice bila je postavljena i u foajeu ispred sale u kojoj je odigrana predstava. Publika je ispratila humanitarnu akciju i prikupljeno je 1.010 evra za Anastasiu. Novac sakupljen posle predstave i novac iz hrama sa Galusa poneli su Mina Lazarević i Ljubomir Bandić i u međuvremenu već predali porodici Mitić.

Publika se odazvala humanitarnoj akciji