Youtube/The Official Pokémon YouTube channel
Pokemon Go

Ne tako davno svet se susreo sa još jednom nedaćom koja se rodila na internetu, a za njenu popularnost su zaslužne društvene mreže. U pitanju je igrica Pokemon go koja je navodno imala za cilj da pokrene ljude da izađu u prirodu i da se rekreiraju tako što će da tragaju za virtuelnim pokemonima u stvarnom svetu.

Mladi i stari su godinama kao omađijani gledali u svoje telefone gde su imali uvid gde trčkaraju digitalna čudovišta. Trofeje su tražili po gradovima, ali i u zabitima i pećinama, pred reka, na krovovima zgrada… Nekima je ta potraga bila poslednja kao što je bio slučaj sa dva dvadesetogodišnjaka koji su se u San Dijegu u Americi survali sa litice. Dvadesetšestogodišnjem Lamaru Hiksonu je pretio zatvor kada je optužen za izazivanje jedne od najgorih saobraćajnih nesreća u Masačusetu u Americi. Na autoputu je iznenada zakočio u srednjoj traci i izašao da ulovi pokemona.

Krajem 2018. godine u Engleskoj čovek je tragajući za pokemonima poput zombija pao na prugu pod visokim naponom i zadobio teške telesne povrede. Amputirana mu je noga. U februaru 2020. godine u australijskom gradu Bendigo jedan igrač, koji je tragao za slavnom animacijom Pikačua, zalutao je oko ponoći u opasan kraj grada gde da je nožem ubo u vrat čovek nakon što je odbio da mu pet dolara i cigaretu. Od jula 2016. godine do danas ova igrica je odnela 22 života i izazvala 61 telesnu povredu.