Đ. Janković
Poslednji pozdrav: Oproštaj kolega i publike od Draga Tošića

Po ko zna koji put potvrdilo se da je život najveći režiser, nekada blagonaklon, a nekada sklon tužnim zapletima koji donose suze, tugu i bol. Ironija je da je to svoje, ovoga puta ružno umeće, režiser “život” pokazao tokom jubilarnog, 15. festivala glumačkih ostvarenja u Loznici koji je trajao od 9. do 18. maja jer je usred manifestacije preminuo njen pokretač Dragan Tošić (58).

Posle dve godine korone zbog koje pretprošle godine nije bilo festivala, a prošle jeste sa ograničenim brojem gledalaca, u Kulturno-umetničkom društvu “Karadžić” sa radošću su dočekali ovogodišnji festival da, konačno, glumci igraju pred punom salom. Prijavljeno je rekordnih 25 predstava, a na sceni Vukovog doma kulture trebalo je da bude izvedeno deset, od kojih osam takmičarskih, dve više nego prethodnih godina. Festival je otvorio domaćin predstavom “Neoprezni radoznalac” Miguela de Servantesa, u režiji Zorana Grujića, van konkurencije, i ništa nije ukazivalo da će četvrtog dana festivala iznenada preminuti Dragan Tošić, predsednik “Karadžića”, pokretač festivala i predsednik festivalskog žirija.

Izbor publike: Nagrade glumcima večeri

Organizacioni odbor je zbog toga prekinuo festival na dva dana, pa je umesto osam odigrano šest takmičarskih predstava, a onda odlučio da ga nastavi uprkos velikom gubitku. U sredu uveče (18. maja), na daskama koje život znače, održano je završno festivalsko veče koje je bilo u znaku Tošića. Najpre je prikazan kratak film, omaž njemu i njegovom radu u “Karadžiću”, a onda su Tošićeve kolege iz KUD-a i publika dugotrajnim aplauzom uputili poslednji pozdrav čoveku koji je kao predsednik ovog društva i čovek zaposlen u Bublioteci Vukovog zavičaja dao veliki doprinos lozničkoj kulturi koja je njegovim odlaskom pretrpela ogroman gubitak.

Veseo početak: Predstava “Neoprezni radoznalac”

Zbog svega što se desilo ove godine je izostalo proglašenje učesnika festivala koji su odigrali najbolju glavnu mušku i žensku ulogu, bili najbolji muški i ženski epizodisti i najbolji mladi glumac. Umesto toga uručene su nagrade glumcima večeri koje je birala publika posle svake predstave. Nagrađeni su Petar Mitić (Jagodina), Nenad Mihajlović (Veliko Gradište), Voja Raonić (Ub), Mina Šanković (Bogatić), Zoran Radulović (Crvenka), Zlatko Ilić (Rača) i Katarina Cvetuljski (Loznica). Ove godine je održan prvi put i Omladinski festival uz učešće mladih glumaca iz Rume, Šida, Kragujevca i Loznice, a nagrade su dobili glumci iz Šida za kolektivnu igru, Tijana Miletić i Miloš Marković iz Kragujevca, Nađa Borović i Marko Mladenović iz Rume i Lozničani Mirjana Đorđević i Aleksandar Cvetinović.

U čast nagrađenih glumaca predstavu “Bitanga u boji” u režiji Tee Puharić izveli su članovi beogradske Agencije Scena.

Posthumno je nagrađen Srećko Tešmanović

Sećanje na Srećka

Poslednje festivalske večeri nagrada “Petar Grujić”, nazvana po nekadašnjem istaknutom glumcu i reditelju lozničkog pozorišta, za doprinos razvoju pozorišne scene u Loznici posthumno je dodeljena Srećku Tešmanoviću, dugogodišnjem članu KUD-a “Karadžić”, snimatelju i ton-majstoru koji je prošlog leta iznenada preminuo. Kako je obrazloženo, on je bio “osvedočeni prijatelj i član KUD-a, veliki oslonac i kao čovek i kao tehnička podrška ‘Karadžićevog’ pozorišta”.

U čast kolega: Predstava “Bitanga u boji”

Ime po osnivaču

Zavesa na jubilarni Festival glumačkih ostvarenja je spuštena, a loznički glumci i pozorišna publika pamtiće ga po tugovanju i velikom gubitku, odlasku čoveka koji je prethodnih devet godina bio predsednik “Karadžića”. Na kraju festivala saopšteno je i da će od sada ovo biti Festival glumačkih ostvarenja – “Dragan Tošić”, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za lozničku kulturnu scenu koja će ga uvek pamtiti.