M. Stanković
Molitva blagodarenja: Đaci sa profesorkom Slađanom i ocem Sašom

U Srpskoj dopunskoj školi u Bremenu uspešno je završena još jedna školska godina koja je đacima bila izuzetna, jer se nastava stalno odvijala u učionici, a ne onlajn kao u većini nemačkih škola.

Zajedno sa učiteljicom Slađanom Dunjić (kojoj je ovo prva školska godina na radu u dopunskoj nastavi u inostranstvu) i roditeljima đaci su se okupili u hramu Svetog Georgija na završnu svečanost koja je počela molitvom blagodarenja. Služio je bremenski paroh protojerej Saša Momirović koji je posle molitve čestitao svima na uspehu. Otac Saša je istakao važnost očuvanja maternjeg jezika, vere i kulture gde god se naš narod nalazio. On je svima poželeo dobro zdravlje, nove uspehe u učenju i lepo druženje u narednoj školskoj godini.

Učiteljica Slađana izrazila je zadovoljstvo zbog zalaganja svojih đaka, uprkos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom.

– S ponosom i radošću želim da se zahvalim mojim dragim učenicima koji su bili više nego angažovani, motivisani za rad i druženje i koji su moju prvu školsku godinu učinili veoma posebnom i ispunili je radošću – istakla je profesorka razredne nastave obraćajući se svima u hramu.

Ona je zahvalila ocu Saši za podršku u radu škole, kao i Srpskom kulturnom centru Bremen, a posebno roditeljima.

Nastavnica je izdvojila i neke od aktivnosti u kojima su pored redovne nastave učestvovali njeni đaci:

– Škola se odazvala pozivu Ambasade Republike Srbije u Berlinu i učestvovala u onlajn Svetosavskoj akademiji, deca su u onlajn horu povodom Dana državnosti pevala himnu “Bože pravde”. Na literarnom konkursu ambasade na temu: “Moj jezik, moj svet – zašto učim srpski jezik” učestvovalo je čak 10 učenika naše škole, a Leticia Fridrih je školi donela treće mesto u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda – nabrajala je nastavnica.

Potom su đaci učesnici prigodnog programa načinili živopisnu sliku ispred ikonostasa, jer su imali odeću u bojama srpske zastave, a kao ukras se tu našla i torta-trobojka od papira.

Program koji je počeo himnom “Bože pravde” vodila je Jelena Lazarević, a učestvovalo je više od 40 đaka. Oni su govorili divne stihove naših pesnika o otadžbini, školi, ćirilici, drugarstvu… Čuli su se i odlomci literarnih radova na temu: “Moj jezik, moj svet – zašto učim srpski jezik”. Program je završen pesmom “Veseli se srpski rode”.

Najmlađim polaznicima uručene posebne pohvalnice

Podeljene knjižice

Na kraju svečanosti su podeljene đačke knjižice pune odličnih ocena, a uz njih i knjige za svakog đaka koje je darovao Srpski kulturni centar. Crkveni odbor je sve zasladio slatkišima. Slavlje je nastavljeno u dvorištu Srpskog kulturnog centra gde su svi uživali u specijalitetima sa roštilja i druženju.

Profesorka Dunjić sa najstarijim đacima

Pohvalnice najmlađima

Posebne pohvalnice zaslužili su najmlađi: Dora Marković, Ognjen Voratović, David Marković, Jana Jovanović, Matea Strugar, Uroš Radosavljević, Lea Branković, Vanja Mrkonjić, Saša Mrkonjić, Jelena Dragutinović, Helena Medaković i Dušan Savić.