Z. Marjanović
Nevolje ne prestaju: Tanja Radonjić sa sinom

Jednokratnu pomoć anonimnog donatora iz Bad Homburga, mnogi štićenici Humanitarnog mosta kojima je tokom protekle godine stigla, njegovo dobročinstvo nikad neće zaboraviti. Pre svega, jer ih je bar na kratko otrgla od začaranog kruga siromaštva, bolesti i beznađa.

Zahvaljujući upravo ovom nadasve humanom čoveku, pomoć hvale vredna stigla je na preko dvadeset adresa od ukupno 5.000 evra, koliko ovaj dobročinitelj godinama unazad (skoro deceniju) izdvajao za ugroženu decu, porodice, ustanove, stare, bolesne i nemoćne.

I tokom protekle 2019. zabeležili smo sva uručenja, a na listi onih kojima je pomoć stigla, našli su se: preko dvadeset đaka iz Kuršumlije, samohrana majka Ivana Filimonović iz Glogovca kod Obrenovca, Opšta bolnica Pasjane, Savez slepih i slabovidih Aleksinac, porodica Pap iz Mužlje kod Zrenjanina, porodica Čolić iz Ljubesela kraj Topole, samohrana majka Tanja Radonjić iz Kotraže kraj Čačka, Rada Simić iz Šapca, porodica Dimitrijević iz Surčina, porodica Virijević-Ničić iz Novog Badovca kod Gračanice, Sofija Nakić iz Žitkovca kraj Aleksinca, porodica Draškić-Nađ iz Bačke Topole, porodica Bošković iz Obrenovca, samohrana majka Anđelka Todosijević iz Lomnice kraj Kruševca, Stana Minić iz Dragočeva na Rogozni, Kata Bašić iz Svilanova na Goliji, Kimeta Grišević iz Belih Voda kod Novog Pazara, Feha Ćosović iz sela Braćak na Pešteru i teško bolesni starac Dušimir Vuksanović iz zaseoka Pačevina u podnožju Golije.

Baš kao i mnogih prethodnih godina, biznismen iz Bad Homburga, čovek velikog srca i meke duše, nedavno je ponovo doneo u Redakciju “Vesti” u Bad Filbelu novih 5.000 evra za štićenike Humanitarnog mosta. Ni ovog puta, međutim, ni u naznakama nije nagovestio kome novac da uručimo.

Dobili dragocen aparat: Dr Zoran Perić

Isto tako, nije se saglasio da njegovo ime otkrijemo nevoljnicima kako bi ga u molitvama pominjali, vodeći se geslom da je delo važnije od imena. Jedino što je poverio našim novinarima jeste da donacije uruče onima koji su po njihovoj proceni najugroženiji i da pomoć, kao i prethodnih puta, stigne na što više adresa, budući da je mnogo ugroženih u Srbiji, da siromaštvo i dalje vlada i za mnoge predstavlja nerešiv problem.

Težak zadatak

Ni naš naredni zadatak stoga neće biti lak, jer je mnogo onih koji traže ruku spasa od drugih ljudi. Sve je više bolesnih, siromašnih i nevoljama pogođenih ljudi i dece.

Uručenja ćemo beležiti kao i do sada, slikom i rečju, kako bi naš verni čitalac mogao bar na taj način da podeli radost sa onima kojima je ta pomoć skinula bar neki teret s pleća.