Rujak FOTO

Srpska pravoslavna crkva, pod pokroviteljstvom vladike Grigorija, episkopa diseldorfskog i nemačkog, organizovala je fudbalski turnir Srpski kup (Skup) u Hildeshajmu. Učestvovalo je 45 timova i ukupno 427 prijavljenih fudbalera od najmlađih petlića do najstarijih veterana iz svih parohija SPC u Nemačkoj.

Publika i učesnici na otvaranju turnira

– Ovaj turnir smo pre svega organizovali da se naši ljudi, sestre i braća iz Nemačke upoznaju, druže. Prioritet je očuvanje naše duhovnosti, kulture, jezika, tradicije. Sav prihod je namenjen obnovi našeg manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru. Veoma sam zahvalan svima koji su došli da se družimo ovde i nadam se da će se svi sa turnira vratiti duhovno i sportski bogatiji – rekao nam je otac Radivoje Krulj, paroh u Hildeshajmu.

Manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru

Himnom “Bože pravde” koju je pevala Pavlina Radovanović iz Orahovca na Kosovu i Metohiji i uz blagoslov vladike Grigorija otvoren je fudbalski turnir, a za “Vesti” vladika je rekao:

– Cilj ovog sabora je prevashodno da okupi naše ljude iz Nemačke koji ovde igraju fudbal, ali ne samo njih. Ideja je od naših Srba iz Amerike. Video sam da se tamo okupljaju na turniru pod imenom Srbijada, da se okupljaju oko Crkve, dolaze avionima iz svih krajeva Amerike da bi učestvovali. Igraju fudbal, druže se, upoznaju se, sklapaju poslove i to traje ceo vikend. Za prvi put sam zadovoljan i verujem da će sledeći put biti još masovnije.

Vladika Grigorije i Pavlina Radovanović

Vladika dodaje i da je u toku obnova manastira u Himelstiru.

– Najvažnije je da se dobiju sve dozvole jer se radi o istorijskom zdanju koje je zaštićeno. Mislim da će manastir biti prelep kada se obnovi i da će biti duhovni centar i središte oko koga će se okupljati naš narod iz cele Nemačke, kako na službu tako i na ovakvim događajima kao što je ovaj današnji.

Veterani iz Karlsruea

Specijalni gost turnira bila je Žaklin Nastić, poslanica Levice (Die Linke) u Bundestagu koja je predala pehar juniorima Obilića, pobednicima u njihovoj kategoriji:

– Rado sam se odazvala pozivu da prisustvujem ovom događaju. Zalažem se za fer sportsku i političku borbu, a sport je ono što spaja ljude i zato sam ovde i podržavam ovakve događaje. Za srpski narod me veže nepravda koja vas je zadesila 1999. godine koju je pogrešnom politikom Nemačka podržala u vreme kada je na vlasti bila crveno-zelena koalicja. Studirala sam slavistiku u Hamburgu i govorim srpski. Meni je bitno da govorim istinu i da se borim za pravdu svih građana i naravno pravdu srpskog naroda.

POSLANICA URUČILA PEHAR: Žaklin Nastić i juniori FK Berlin

U kulturno-umetničkom programu je učestvovao KUD Srbija iz Hanovera sa tri folklorne grupe. Prvu su činili učenici dopunske škole na srpskom jeziku, a nastupili su i članovi prvog ansambla i starija grupa folkloraša.

KUD Srbija iz Hanovera

Pobednici

Prvi fudbalski turnir u Hildeshajmu je protekao u fer borbi 47 ekipa koje su se takmičile, među najmlađima najbolji su bili fudbaleri Obilića iz Hildeshajma koji su u finalu savladali vršnjake iz Kasela, a u nešto starijoj konkurenciji juniora, najbolji su bili FK Srbija iz Berlina koji su u finalu savladali Orliće iz Bilefelda. Pobednik u seniorskom takmičenju je tim KMF Leotar iz Trebinja koji je u finalu bio bolji od FK Tempa iz Frankfurta, a u takmičenju veterana prvo mestu su osvojili fudbaleri iz parohije Karlsrue koji su u finalu bili bolji od veterana KMF Leotar.

NAJBOLJI MEĐU NAJMLAĐIMA: Obilić iz Hildeshajma

Iz Kasela tri ekipe

Svetlana Đukić, Sabina Trnavac, Nataša Pejaković, Snežana Mijatović, Vesna Gavrnić i Miroslava Đurić su došle na turnir iz Kasela, a Snežana nam je rekla:

– Iz parohije Kasel, koju vodi otac Marko Radmilo došlo nas je oko 70 sa tri fudbalske ekipe. Sviđa nam se, pre svega što smo se mi Srbi ovde okupili i došli iz cele Nemačke. Podržavamo naše tri ekipe, ali navijamo i za ostale. Najmlađi su bili odlični i stigli do finala, za srednje smo navijali i oni su se baš borili, a naši veterani su pre svega tu da bi se družili. Srećni smo što i na ovaj način možemo da pomognemo rekonstrukciji našeg manastira u Himelstiru.

PODRŠKA: Navijačice iz Kasela

Poklon Svetosavcima

Iz parohije Frankfurtske krenula je dan pre turnira grupa Svetosavaca koja se se takmičila u grupi seniora. Grupu je organizovala Srpska pravoslavna crkvena opština Frankfurt zajedno sa Sinišom Jovanovićem i Aleksandrom Tepšićem, predstavnicima ARAG i DEVK osiguranja koji su sponzorisali putovanje i dresove za ekipu Svetosavaca. Prevoz autobusom bio je poklon našeg vozača Igora Mihajlovića.

Igor Mihajlović

– Često sam na putu i nisam u mogućnosti da učestvujem u akcijama Svetosavaca oko našeg hrama u Frankfurtu. Ovo je moj mali doprinos Svetosavcima i našem hramu – kaže nam Igor.

Ovaj Kraljevčanin je nedavno bezbedno prevozio mlade folkloraše SKC iz Ofenbaha na Evropsku dečju smotra srpskog folklora u Vrnjačku Banju, a nekoliko dana kasnije i prvi ansambl KHD Kola na Evropsku smotru prvih ansambala u Novi Sad.

PRED POLAZAK: Svetosavci u porti hrama u Frankfurtu

Aleksandar Tepšić ocenjuje da je izvanredna ideja da se okupe Srbi iz cele Nemačke pod okriljem Crkve.

– Bila je ovo još jedna prilika da se družimo, razmenimo brojeve i dogovorimo nove susrete. Posebno mi je drago jer je sa mnom krenuo i moj sin Pavle i znam da je i on poneo lepe utiske iz Hildeshajma. Naša ekipa Svetosavaca se takmičila u kategoriji seniora. Znali smo da nemamo puno šanse jer je to ipak mlada ekipa koja prvi put igra u tom sastavu, ali je bilo lepo takmičiti se. Čak smo u poslednjoj utakmici dali i jedan gol – kaže nam Tepšić.