Tanjug
FONTANE OSVEŽENJE I RADOST: Prizor iz centra Beograda

Srbiju i celo Balkansko poluostrvo zapljusnuo je tropski talas sa neuobičajeno visokim temperaturama za ovo doba godine. Živa u termometru se i pre pravog leta popela na 40 stepeni u hladu. Gore i nebo i zemlja, opšti je zaključak onih koji bežeći sa užarenog gradskog asfalta traže spas od vrućine na moru, bazenima ili u debelom hladu popularnih planinskih izletišta.

U Srbiji se juče na 40 stepeni usijao asfalt. Bukvalno. U Beogradu su na najprometnijim mestima u gradu postavljene i cisterne sa vodom, a retkim prolaznicima su za osveženje na raspolaganju bile i 193 javne česme. Nimalo prijatan osećaj užarenog vazduha mnoge je zatvorio u kuće. Slična situacija je u Španiji, Italiji i na istoku Evrope, čak i u hladnoj Rusiji. Toplotni udari u Srbiji počeli su pre kalendarskog leta. Skala je već polovinom juna počela da se penje iznad 33. podeoka. I ono što pomalo zbunjuje prognostičare, vreli dani traju nočekivano dugo, više od dvadesetak dana.

Nedeljko Todorović iz Republičkohg hidrometeološkog zavoda, u izjavi za “Vesti” pojašnjava da ovo nisu tropske, već suptropske temperature.

– U tropskim je manje toplo nego u suptropima bar u letnjem periodu. Znači, mi smo po uticajem onog suptropskog dela toplog vazduha sa severa Afrike i iz Sredozemlja – kaže Todorović.

On se pomalo našalio, aludirajući na nove termine epidemiologa, pa je upotrebio kovanicu “da je topli talas juče bio u piku”.

– Slično kao 24. juna kada smo imali prvi nalet vrućine. Prekjuče je Beograd goreo na 38 stepeni čime je oboren dnevni rekord u poslednjih 130 godina otkako se temperature mere u srpskoj prestonici – kaže naš sagovornik.

Todorović nagoveštava malo svežije vreme i česte pljuskove narednih dana. Blago osveženje posle suša koja traje već mesec i po dana.

– Nije tolika nevolja od visokih temperatura nego generalno gledajući zbog sušnog perioda koji utiče i na pojavu požara i drugih nezgoda. Najbitnije je za poljoprivredu, jer zemlja je žedna, bitno je da padne dosta kiše, mada ona će biti lokalnog karaktera, negde više, negde manje – objašnjava Todorović.

VRELINA STIGLA IZ SEVERNE AFRIKE: Nedeljko Todorović

Ekipe gradske Službe hitne pomoći u Beogradu dnevno imaju i po 45 poziva za intervenciju na javnim mestima, uglavnom zbog kolapsa ljudi od vrućine.

Paklene temperature pogoduju i širenju šumskih požara.

Oko 100 hektara šume na obroncima planine Crni vrh kod Priboja zahvatio je požar koji vatrogasci ne uspevaju da ugase već tri dana. Sa druge strane planine, u novovaroškom selu Rutoši izbio je novi požar pa se sa vatrom bore vatrogasci Prijepolja, Užica i Novog Pazara. Miris paljevine oseća se 100 kilometara širom zlatiborskog okruga.

Ekstremne vrućine zahvatile su Bosnu i Hercegovinu, rekordne temperature beleže gradovi Višegrad, Trebinje i Mostar. To su uobičajene temperature za Hercegovinu, podseća Todorović, međutim visoke temperature pogodile su i Rusiju.

Posle rekordno visokih temperatura koje su u junu zabeležene u Moskvi, prestonicu Rusije zahvatio je novi talas vrućina dosad nezabeležen u ovom delu sveta. Biće znatno više od 34,8, stepeni, koliko je zabeleženo u junu ove godine, što je bar do pre mesec dana bio rekord poslednje 142 godine.

Crveni alarm

Republički hidrometeorološki zavod često upozorava na porast temperatura u mnogim krajevima tako da takozvani crveni i žuti meteoalarm šeta po regionima. Istočna Srbija je i ranije bila poznata po vrelijim letima od drugih krajeva, ali se poslednjih godina crveni meteo alarm seli u Šumadiju, Pomoravlje i Zapadnu Srbiju. I Beograd je skoro svaki dan u nekoj opasnoj zoni meteorološke karte.

Opasno po zdravlje

Tokom ovakvih vrućina pomoć lekara najviše traže hronični bolesnici, ali i oni koji se leče od hipertenzije. Zbog tropskih temperatura i UV zračenja hroničnim bolesnicima, ali i deci savetuje se da od 11 do 17 časova ne izlaze napolje bez preke potrebe, a ako je to neophodno ne treba se izlagati suncu direktno.

Klime duplo skuplje

Paklene vrućine naterale su stanovništvo na dodatni trošak, pa u trgovinskim lancima vlada povećana potražnja za klimama i uređajima koji mogu da rashlade prostor.

Prodaja ventilatora porasla je čak deset puta više nego ranije, dok se klime prodaju po duplo višoj ceni u odnosu na period pre mesec dana.