Lična arhiva
Milan Jovanović i Irena Popović

Nedavno je na Trgu kulture u Smederevskoj Palanci gostovao književnik Milan Jovanović iz Minhena koji je predstavio svoja dva najnovija romana “Plamen sveće” i “Tuđi život”. Vrlo plodan književni opus Milana Jovanovića, koji je nastao u prethodnih 20 godina, čini 11 romana i dve zbirke priča. Posetiocima i ljubiteljima pisane reči Jovanovića je predstavila Irena Popović, direktor Biblioteke “Milutin Srećković”, kao “naše gore list” jer je Smederevska Palanka autorov rodni grad.

– Milan Jovanović je pravnik i književnik, autor je 11 romana i dve zbirke priča, a njegove knjige nalaze se u bibliotekama i knjižarama širom Srbije. On je 13 godina živeo u Beogradu, a već dve decenije sa porodicom živi u Minhenu. Ovog leta navršava se 20 godina od objavljivanja njegovog prvog romana – istakla je Irena Popović.

Milan Jovanović je prisutnima prvo rekao: “Došao je trenutak da se konačno pojavim i ovde”, i nastavio da govorio o svoja dva romana, ali i sveukupnom književnom stvaralaštvu.

Publika na Trgu kulture

– Romani koji su pred vama su istorijski. “Plamen sveće” je objavljen 2020, a “Tuđi život” 2021. godine. U prvom su događaji i ličnosti u Srbiji iz 13. veka, a u drugom iz 16. veka. Od 11 mojih romana, pet ima istorijsku tematiku, a šest savremena zbivanja i ličnosti. Mogu da kažem i da već radim na 12. romanu, koji se takođe bavi istorijskim temama. Posebno mi je zadovoljstvo da sam među vama na Trgu kulture otvorenom ove godine i u organizaciji Biblioteke “Milutin Srećković” koja je prošle godine obeležila 150 godina postojanja – istakao je Jovanović.

On po povratku u Minhen samo sa oduševljenjem govori o boravku u rodnom gradu.

– Za mene je bilo neočekivano toliko interesovanje ljubitelja knjige i pisane reči u Smederevskoj Palanci za moj rad. Još više me iznenadilo što je deo posetilaca na promociji aktivno učestvovao u razgovoru o ove dve knjige. Zanimalo ih je kako dolazim do istorijskih izvora i tema za romane čija se radnja dešava u dalekoj prošlosti Srbije, kako nalazim vremena za pisanje. Interesovali su se i za moje literarne početke, životni put, ali i za to kako živi naša dijaspora u Minhenu i Nemačkoj i kako doživljava situaciju u otadžbini – ističe Jovanović i priznaje da “nikada do sada nije prodao i potpisao toliko svojih knjiga na bilo kojoj promociji”.

Veliko interesovanje: Milan Jovanović potpisuje svoja dela

Intervjui

Pored promocije romana, Milan Jovanović je bio interesantan i lokalnim medijima, pa je gostovao u emisiji Poznati Palančani TV Jasenica, a dao je i nekoliko intervjua lokalnim štampanim medijima.