ASA

Predavači srpskog jezika u dijaspori željni sticanja novih znanja u toj oblasti mogu se prijaviti do 2. avgusta za jednomesečnu besplatnu onlajn obuku Akademske srpske asocijacije (ASA) pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Obuka putem Skajpa traje od 17. avgusta do 20. septembra, a mogu se javiti diplomirani filolozi ili predavači druge struke iz dijaspore i regiona koji koji imaju minimum dve godine iskustva u tom poslu.

Kako za “Vesti” objašnjava predsednica ASA Tamara Ćirić, to je prvi besplatan kurs za predavače.

– Namera nam je da se svi koji drže nastavu i bave očuvanjem srpskog jezika van naših granica, upoznaju s teorijskim načelima i praktičnim rešenjima u savremenoj nastavi srpskog kao zavičajnog jezika – kaže Tamara Ćirić.

Projekat je podržao Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Ministarstva prosvete, a polaznici po završetku dobijaju potvrdu o obavljenoj obuci. Ovim se jača kapacitet predavača, onih koje u inostranstvo šalje Ministarstvo prosvete, ali i predavača angažovanih preko Srpske pravoslavne crkve ili srpskih organizacija u rasejanju.

Lično iskustvo

– Onlajn obuka je grupna i umrežićemo sve predavače da bi se upoznali, razmenili iskustva i kasnije nastavili saradnju – priča Tamara Ćirić, uz napomenu da će polaznici dobiti i priručnik “Metodika nastave srpskog kao zavičajnog jezika” profesorke Marine Janjić sa Departmana za srbistiku Filozofskog fakulteta u Nišu.

Za ovu misiju naša sagovornica se odlučila pošto je i sama sedam godina bila deo srpske dijaspore u SAD i spoznala njene najveće probleme, među kojima prednjače učenje srpskog i pribavljanje ličnih dokumenata.

– Naši u rasejanju nemaju vremena da uče decu srpskom, pa ona uglavnom govore samo jezik države u kojoj žive. Psiholog sam i znam da je gubitak jezika zapravo gubitak nacionalnog identiteta, zbog čega sam se po povratku u Srbiju posvetila ovom poslu – priča Tamara Ćirić.

Lako i zanimljivo

Polaznicima kurseva ASA pre početka učenja testom se utvrđuje nivo znanja srpskog, ali i lična interesovanja, pa prema tome profesori prilagođavaju lekcije kako bi učenje bilo lakše i zanimljivije. ASA ima akreditaciju Ministarstva prosvete za sve nivoe učenja. Ministarstvo kulture finansira obuku jednom godišnje i tada je ona besplatna za dijasporu.

Saradnja ASA sa autorkom priručnika profesorkom Marinom Janjić počela je 2016. godine, a obuhvatila je i studente završne godine studija srbistike. Oni predaju jezik našima u dijaspori i tako stiču prva iskustva u profesiji koju su odabrali kao životni poziv.

Ogromno interesovanje

– Za ovogodišnju besplatnu obuku dece u dijaspori javilo se tri puta više mališana od predviđenog broja. Uspeli smo, ipak, da prihvatimo 90 odsto njih jer smo želeli da izađemo u susret što većem broju dece. Ogromno interesovanje je dokaz velike želje mališana i njihovih roditelja da znaju jezik svoje domovine – kaže predsednica ASA.

Uče i stranci

ASA realizuje nastavu tokom cele godine za sve naše ljude u dijaspori, ali i strance koji žele da uče srpski.

– Među strancima su uglavnom bračni partneri naših građana. Nedavno nam se javio Danac oženjen Srpkinjom koji želi da nauči srpski da bi mogao, kad dođe unašu zemlju, da razgovara sa njenom rodbinom i prijateljima – priča Tamara Ćirić.

I prijava preko sajta

Obuka za predavače srpskog biće održavana tri puta nedeljno po sat i po, a realizovaće je profesori Filozofskog fakulteta u Nišu dr Marina Janjić, dr Jelisaveta Todorović i mr Aleksandar Novaković. Prijave za obuku predavača su na sajtu www.asocijacija.com.