Tanjug
Menja funkciju posle izbora: Predsednik Vučić će postati premijer

Izbori su uvek najbolja demokratska provera i od njih ne bi trebalo bežati, kaže za “Vesti” Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost, povodom navoda beogradskih medija da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Predsedništva SNS-a, čiji je lider, rekao da je spreman za izbore. Do njih bi, kako se čuje, moglo da dođe već u septembru.

Graovac je mišljenja da je pozadina mogućnosti raspisivanja izbora, pokazivanje ko ima podršku naroda i suštinski mandat da vodi zemlju u više nego dramatičnoj situaciji.

– Kad govorimo o izborima, mislim da su oni pre svega posledica toga što predsednik Srbije želi jasno da pokaže da ima podršku građana za politiku koju vodi, a sa druge strane da istera na čistac one koji, kako je i sam rekao, nisu na adekvatan način podržali politiku Vlade Srbije, iako su njen deo. Suštinski je negde, prema mom mišljenju, to pozadina eventualne mogućnosti raspisivanja izbora – kazao je Graovac i dodao da su Aleksandar Vučić i SNS dokazali da nikad nisu bežali od izbora i da su uvek bili spremni da provere volju naroda.

Priča o izborima je krenula posle sastanka Predsedništva SNS-a, a spekuliše se i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratiti predsednički mandat i u novu izbornu trku ići kao kandidat za premijera.

Predsednik Srbije je, kaže Graovac, govorio da neće bežati od toga da se povuče ukoliko ne može da sprovodi svoju politiku.

– Potrebna mu je podrška na prvom mestu njegovog SNS-a, a na drugom koalicionih partnera koji su već pokazali da su dosta suzdržani kad je u pitanju pružanje podrške. Kazao je i da u okviru njegove stranke ima mnogih koji SNS doživljavaju više kao sredstvo ostvarenja ličnih ciljeva nego kao mesto okupljanja ljudi na istom političkom zadatku i oko iste ideje. Time je jasno poslao poruku da ukoliko nema podršku za politiku koju vodi, svakako je opcija i vraćanje mandata. S druge strane, govorio je da ako može Srbiji da kupi nekoliko meseci i na taj način oslabi pritiske na Srbiju, on će povući i taj potez. Treba zaštititi interese države i za to ni jedna cena nije previsoka, a predsednik to najbolje zna – zaključio je Graovac.

Vučić je na sastanku, navode mediji, poručio da je SNS bio usamljen u odbrani državnih interesa, kao i da je uz sebe imao narod, a povod tome je bila analiza prošlonedeljne sednice Skupštine Srbije o KiM.

– Veoma sam razočaran ponašanjem socijalista, koji su bili negde između, želeći da se dodvore svima – preneli su beogradskim medijima izvori iz stranke njegove reči, a onda se oglasio Darko Glišić i naveo da je dosta bilo da socijalisti Ivice Dačića sede na dve stolice i da SNS “nije više ovca koju mogu da šišaju”.

Reakcija prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića bila je hitno otkazivanje za juče zakazanih sastanaka, među kojima i susret sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom. Dačić je dao punu podršku Vučiću i ostaje čvrsto uz predsednika Srbije i podržava njegovu politiku u vezi sa KiM.

SPS neće sa opozicijom

Poslanica SPS-a Snežana Paunović (na slici) je posle Vučićevih kritika i turbulencija u odnosima SNS-a i SPS-a poručila opoziciji da ne računa na SPS. Dodala i da nema razloga za odbranu njene stranke.

– Proteklih 11 godina sve što je uradio SPS je bila državotvorna politika predsednika Ivice Dačića i predsednika Aleksandra Vučića. Da li je bilo istupa pojedinaca, o tome ćemo razgovarati. Da li ima osnova da se nadate da su socijalisti ti koji će vam biti pomoć, uvažena gospodo iz srpske opozicije, nemojte na to računati. Bez razlike da li su izbori sutra za tri meseca, za osam meseci ili za dve godine. Imamo preciznu politiku kojom se vodimo već 33 godine i na nju neće uticati vaše diskusije u parlamentu, ni bilo čija potreba od vas pojedinačno – kaže ona.

Poruka Zapadu

Srđan Graovac (na slici) ukazuje da je važno da se pokaže, ne samo unutar države, već i međunarodnom faktoru da Vučić i SNS imaju punu podršku za rešavanje problema KiM i da postoji konsenzus najvećeg dela srpske javnosti. Samim tim će, kaže, ojačati poziciju Srbije u pregovorima.

– Na Zapadu ima različitih razmišljanja i podrške o rešavanju pitanja KiM, a pre svega kada govorimo o francusko-nemačkom predlogu. Ne bi me čudilo da mnogi na zapadu smatraju kako bi možda uspeli da naprave neke različite koalicije u našem parlamentu koje bi bile kooperativne prema njima. S druge strane, u interesu je predsednika da pokaže da on i SNS imaju dominantnu podršku u javnosti i da mogu da s punim kapacitetom razgovaraju o ovoj temi – kazao je naš sagovornik.