Z. Vicelarević
Rezultat bolji od očekivanog: Sastanak organizacionog odbora

Nekoliko dana posle završetka Dana kulture Srbije u Frankfurtu, organizacioni odbor je održao sastanak u hotelu Rezidenc u Babenhauzenu, nedaleko od metropole na Majni. Slavko Todić, vlasnik hotela i jedan od najvećih sponzora Dana kulture Srbije pozvao je članove organizacionog odbora da budu njegovi gosti.

Branko Radovanović, generalni konzul u Frankfurtu i glavni organizator Dana kulture Srbije konstatovao je da je manifestacija bila uspešna i zahvalio svima koji su na svoj način pomogli.

– Sabrali smo utiske i okupili smo se ovde da saopštimo konačni rezultat, koji je veći od očekivanog. Tu smo i da iznesemo ideje za budući rad srpske zajednice na promociji naše kulture u Frankfurtu. Dogovorili smo se da ovu manifestaciju učinimo tradicionalnom. Predstavnici nemačkih vlasti su izrazili želju da nastavimo saradnju uz napomenu da bi manifestacija bila u obostranom interesu – rekao je Radovanović.

Dani kulture Srbije su imali za cilj da se sakupe sredstva za obnovu i dogradnju hrama Vasksenja Gospodnjeg u Frankfurtu na Galusu, a otac Simon Turkić se zahvalio u ime svih vernika.

– Zahvaljujem kompletnoj srpskoj zajednici na učešću na ovoj prelepoj manifestaciji. Sakupljena sredstva su dovoljna da se pokriju troškovi za polovinu mermernog poda u hramu. Pod će biti veličanstven. Radiće se o specijalnoj tehnici jer želimo da bude postojano za mnoga naredna pokolenja Srba u ovom delu Nemačke. Zahvaljujem se u ime svih Slavku Todiću, jer, kako smo čuli, da on nije podržao i učestvovao svojom donacijom, teško da bi manifestacija održana – rekao je otac Simon.

Sa bine za roštilj

Saša Ćelić, predsednik KHD Kolo iz Frankfurta i potpredsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke, imao je samo reči hvale, pogotovo za članove klubova koji su najviše imali posla tokom manifestacije.

– Očekivao sam dobru posetu, ali onoliko velikom broju ljudi u oba dana održavanja se stvarno nisam nadao. KHD Kolo je učestvovalo sa dve folklorne tačke, srednje grupe i prvog ansambla. Posebno sam ponosan na njih jer su radili na roštilju i u šanku, zatim nastupili na bini i vratili se na štandove da rade. Želim da skrenem pažnju da su svi klubovi podjednako dali svoj doprinos. Pored Kola, bili su tu, “Srbija” Noj Izenburg, SD Dunav iz Hohajma na Majni i SKC iz Ofenbaha – kaže nam Ćelić, koji je na Danima Srbije proslavio rođendan.

Garićima 2.190 evra

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, je na Danima Srbije organizovala svoju akciju Trojka iz bloka. Miroslav Resanović, predstavnik HO Srbi za Srbe za “Vesti” kaže da je prvog dana bilo 95 učesnika, a drugog dana 84 za trojku i 37 učesnika za šut sa pola terena.

– Ukupno je sakupljeno 1.920 evra. Ako tome dodamo 270 evra iz akcije organizovane u kafeu Sonenšajn u Frankfurtu, to je 2.190 evra. Taj novac je namenjen porodici Garić u kojoj je petoro dece, a povratnici su u mesto Gojčin kod Kalesije u Federaciji BiH – kaže Resanović.