EPA
Teško se dolazi do čelika

Rat u Ukrajini izazvao je velike probleme po građevinare u Austriji i Nemačkoj, koji su suočeni sa nedostatkom građevinskog materijala i njegovim stalnim poskupljenjem zbog čega kasne radovi. Taj problem pogađa sve građevinske firme, nezavisno od veličine, pa i srpske preduzetnike.

Živojin Trifunović, vlasnik građevinske firme Baulexx&Montag, koja posluje u Austriji i Nemačkoj suočen je sa problemom nedostatka građevinskog materijala, zbog čega je već obustavio realizaciju novih projekata.

– U Austriji i Nemačkoj nedostaje čelik, to jest može da se nađe, ali na mnogo teži način, obilaskom velikog broja proizvođača. Sada je neophodno obići tri, četiri, pet proizvođača da se dobije količina čelika koja je potrebna za gradnju planiranog objekta. Postoji i problem sa Rigips profilima, staklenom vunom, stiroporom, ali i ekserima i šrafovima – objasnio je on.

Prema njegovim rečima sada više ne mogu da se oslone na dosadašnje partnere u nabavci građevinskog materijala, već moraju da kontaktiraju druge firme i gube puno vremena na to.

Trifunović kaže da se, kada se nađe građevinski materijal, često na isporuku mora dugo čekati.

– Za sada nismo morali da obustavimo započete projekte, ali kasnimo sa gradnjom. Takođe od starta kasnimo sa novim projektima – ukazao je on.

Udruženja građevinara u Austriji usvojila su zajedničku rezoluciju u kojoj zahtevaju efektivne mere vlade za rešavanje problema u ovoj privrednoj grani. Tako traže da javni i privatni nalogodavci građevinskih poslova omoguće sklapanje novih ugovora sa promenljivim cenama.

Već sada su mnoge građevinske kompanije, i pored punih knjiga dogovorenih poslova, prijavile zaposlene Servisu za zapošljavanje (AMS) zbog pretećeg ostanka bez posla.

Ponuda važi tri dana

Trifunović ističe da postoji veliki problem oko cena građevinskog materijala, zbog čega sada ponudu koju daje za izgradnju nekog objekta važi samo tri dana.

– Za projekte koji treba hitno da se pokrenu sada nema više ugovora sa fiksnom cenom, već samo sa cenom koja se na kraju ponovo razmatra, i nalogodavac mora doplatiti razliku nastalu na osnovu skoka cene građevinskog materijala – dodao je on.

Na sve se čeka: Živojin Trifunović

Nema rokova

Građevinske firme više ne prihvataju nikakve rokove, kaže Trifunović, jer se ne zna kada će dobiti isporučen potreban građevinski materijal.

Pored toga problem predstavlja i transport materijala, jer su se prevoznici ugovorom obavezali na fiksne cene, a sada je skočila cena goriva, pa im se posao više ne isplati.