Pixabay.com

Primamljive turističke ponude srpskih agencija, poput Hurgada na dlanu, Martovska šok akcija za Dubai, Turska letnja rapsodija, a sve to po izuzetno povoljnim cenama, niču poput vesnika nastupajuće sezone, a promovišu i egzotične destinacije Maldive, Madagaskar, Kubu, Bali, Tajland… Možda zato iz Grčke, gde najradije letuju srpski turisti, a prošle godine im nije bila dostupna zbog epidemije virusa COVID-19, stižu dobre vesti.

Spremnost na velike ustupke, inače najbrojnijim gostima iz Srbije, pokazao je predsednik Udruženja hotelijera Halkidikija Grigoris Tasios ponudivši da Grci snose polovinu troškova za obavezne PCR testove za sve turiste koji se ovog leta budu uputili ka Halkidikiju.

Finansijska agonija

Da ništa vezano za Grčku još nije zvanična informacija, kad je reč o letnjoj sezoni, ukazuje za “Vesti” direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić i podseća da je Grčka je inicirala razgovore, pošto je iz njihovog sektora turizma vršen veliki pritisak na državu, a isto je ovaj sektor uradio u Srbiji, pa je čitava priča dospela u javnost.

Grci su u teškoj situaciji jer, kako priča naš sagovornik, zbog mera tamošnjih vlasti, već devet meseci su u kući, a izlaze samo na po dva sata dnevno i, u slučaju da prekrše ove mere, plaćaju kaznu od 1.500 evra.

– Sve funkcioniše onlajn i za sada je to za njih pakleno, a uz to su zbog nedostatka prihoda u agoniji, pa im je izuzetno stalo da im uspe predstojeća sezona – pojašnjava Seničić uz napomenu da ipak ne veruje da će se o uslovima putovanja u tu zemlju nešto znati pre kraja marta.

Pritom se, ukazuje on, Turska i Albanija trude da privuku turiste i dok Turska nudi uglavnom hotelske kapacitete kojih ima dovoljno, albanski su ograničeni jer su ih tradicionalno popunjavali drugi gosti.

– Naši iz Srbije su kasno počeli da idu na deo albanske obale Jonskog mora, a oni imaju tradicionalne goste, pa se kapaciteti za nas mogu meriti u desetinama hiljada. Turska bi mogla da preuzme hotelske goste iz Srbije, ali i Crna Gora da ih povrati, jer najavljuje da se kod njih može bez PCR
testa. Iako ove zemlje ne mogu da preuzmu sve srpske turiste, dobro je da se Grci toga plaše, pa da izađu s nekim ustupcima – kaže on.

Tasios ističe da “ako ne bude dogovora na nivou EU, Grčka mora da pravi međudržavne sporazume da bi imala prednost nad Španijom i Turskom”.

Zdravlje najvažnije

U Udruženju turističkih agencija Srbije smatraju da, kad je reč o srpskim turistima, Grčka nema mnogo razloga za strah. Oni za “Vesti” tumače kako predlog da hotelijeri pokrivaju 50 odsto troškova PCR
testa nije pokazivanje straha, već pronalazak modela koji bi grčkim ugostiteljima obezbedio prihod uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i zaštite stanovništva od virusa COVID-19 .

– Istina je da se na tržištu pojavljuje sve više aranžmana za Albaniju, Zanzibar, Maldive… Grčka, međutim, ima svoju klijentelu već decenijama unazad, ljudi i dalje kada pomisle na letovanje automatski pomisle na neku od grčkih plaža – objašnjavaju u UTAS-u, ali napominju i da su svesni da vlasti u Atini ništa neće naterati da rizikuje zdravlje svojih stanovnika, makar to značilo da propusti skoro celu letnju sezonu.

O mogućnosti da građani Srbije ovog leta idu na odmor u tu zemlju uz potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test se govorilo u više navrata, a još 26. januara su razgovarali ministri turizma dve zemlje Tatjana Matić i Haris Teokaris. Na onlajn sastanku iskazali su spremnost za dogovor o letovanju srpskih turista tokom nastupajuće sezone. Pregovori su zastali zbog februarskog porasta broja zaraženih u Grčkoj, dodatnih mera restrikcije i ponovnog “zaključavanja”. Razgovori na ministarskom nivou su, kako je pojasnio Aleksandar Seničić, neka vrsta protokola koji će garantovati otvorene granice za ulazak u Grčku s unapred poznatim uslovima ulaska u zavisnosti od epidemiološke situacije u obe države.

Veliki povratak?

U UTAS-u ukazuju da su druge pomenute destinacije bile u ponudi srpskih turističkih agencija i pre pandemije, ali je, podsećaju, Grčka i dalje broj jedan za turiste iz Srbije.

– Ukoliko bude usvojen predlog da se subvencioniše 50 odsto cene PCR testa i ako naše dve zemlje postignu međusobni dogovor o liberalizaciji uslova za promet putnika, ovo vidimo kao veliku šansu za povratak naših turista u grčka letovališta, pogotovo nakon povećanja cene PCR testiranja sa 6.000 na 9.000 dinara – navode u ovoj organizaciji.

Utvrđivanje detalja

Grčka inicijativa o olakšicama je, inače, pokrenuta još u avgustu prošle godine, a mogla bi da važi i za predstojeću turističku sezonu.

– Turisti bi prilikom čekiranja pokazali test s računom, a onda bi im pola iznosa bilo plaćeno – objasnio je Tasios, a Seničić ukazuje da će se tek videti šta će biti i da li bi se to odnosilo samo na hotele, gde je boravak najskuplji ili bi troškove testa sa turistima delili i vlasnici apartmana.