Vesti
Gosti oduševljeni izgledom hrama Svetog Vasilija Ostroškog

Crkvena opština Linc sa hramom Svetog Oca Vasilija Ostroškog Čudotovorca je jedna od najvećih i najuređenijih naših crkvenih opština u Evropi.

Osim srpskom narodu hram u Lincu služi i brojnim drugim pravoslavnim vernicima. Tim povodom je nedavno prelepu svetinju posetila ambasadorka Gruzije Ketevan Čikhelašvili sa saradnicima i sveštenikom Iliom Čadunelijom. Oni su došli u znak zahvalnosti povodom 20 godina od kada sveštenici Gruzijske pravoslavne crkve bogosluže u hramu nedaleko od Dunava. Ambasadorka je posebno zahvalila protojereju stavroforu Draganu Mićiću što je izašao u susret i omogućio da se u srpskom hramu obavljaju bogosluženja za brojne vernike iz Gruzije. Sa druge strane sveštenik Mićić je podvukao da Srbija i Gruzija decenijama gaje dobre ne samo crkvene, nego međudržavne odnose.

– Raduje nas što imamo odličnu saradnju sa bratskom crkvom Gruzije i što nas je posetila ambasadorka na 20-godišnjicu bogosluženja u našem hramu. Ovo je najbolji dokaz da i u tuđini možemo zajednički da učvršćujemo naše odnose na doborobit vernika – istakao je prota Mićić.

Visoki gosti su se zadržali u hramu Svetog oca Vasilija izrazivši oduševljenje njegovom lepotom. Posle toga su u parohijskoj sali održali sastanak sa svojim sunarodncima koji žive u ovom delu Austrije.

Pomen u Mauthauzenu

Delegacija Gruzije je posetila i koncentracioni logor Mauthauzen i odala poštu žrtvama među kojima je bilo dosta Gruzina. Pomen stradalim služio je sveštenik Čadunelija.