B. Petrović, T. Popović
Mia Paložević

U Srpskoj dopunskoj školi u Štutgartu gostovali su članovi Guslarskog društva „Hajduk Veljko“ iz Frankfurta: Ilija Paldrmić, Božidar Mićanović Pivljanin, Dragan Jeftić i Siniša Ikanović, nekadašnji član društva iz Štutgarta.

Učenici svih uzrasta, od prvog do osmog razreda, imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa ovim narodnim instrumentom. Tokom predavanja propraćenog prezentacijom o značaju gusala u srpskoj istoriji i tradiciji, đaci su na očiglednom primeru učili o delovima guslarske nošnje i o delovima instrumenta. Znatiželjno su učestvovali i u dijalogu sa guslarima, stariji – povezujući znanja o istorijskim događajima sa guslama, a mlađi izražavajući želju da se upoznaju sa tehnikom sviranja. Na opštu radost, prisutni đaci su imali priliku da se oprobaju u pravilnom držanju i sviranju ovog instrumenta.

Dolazak guslara bio je interesantan i roditeljima.

– Za Nastasju je poseta guslara bila mnogo interesantna i lepa. Deca su mogla mnogo da nauče o ovom srpskom instrumentu. Nastasja dosad nikad nije videla gusle i mnogo su joj se dopale. I pevanje uz gusle joj je mnogo lepo, iako sve reči nije razumela. Gusle je podsećaju na gitaru, koju svira. Kaže da bi rado učila da svira ovaj instrument – kaže Sanja Dier, majka osmogodišnje Nastasje.

– Na ideju Vlade Živanova učitelja nastave na srpskom jeziku u Vizbadenu počeli smo da obilazimo škole u Frankfurtu, Vizbadenu, Darmštatu, Kaselu. Ovog puta na poziv učiteljica bili smo u školi u Štutgartu koja je u prostorijama Crkve Svetog kneza Lazara. Naišli smo na lep doček, na puno dece. Mališane su interesovali zvuci gusala, zanimalo ih je to šta nam kazuju, kakav je značaj i uticaj gusala i epske poezije u srpskom narodu. Nadam se da ćemo ih opet posetiti i da ćemo se ponovo lepo družiti. Uskoro planiramo da idemo u školu u Hajdbergu, a posetićemo i sve ostale škole koje izraze želju da dođemo – kaže za „Vesti“ Božidar Mićanović Pivljanin.

On podseća da je Guslarsko društvo „Hajduk Veljko“ nastalo u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Frankfurtu. Uz blagoslov oca Simona okupilo se desetak ljubitelja gusala i epske poezije.

Idu od škole do škole: Guslari iz Frankfurta

Praksa bolja od teorije

– Kroz ovu radionicu o guslama, koja je sprovedena u tri grupe dopunske nastave na srpskom jeziku, učenici su na praktičnom delu mogli mnogo više da nauče o guslama i načinu kako nastaje zvuk gusala, nego kroz knjige i teoriju. To je svakako veliko iskustvo za naše đake, a nama nastavnicima motiv više da tragamo za što autentičnijim načinima prenošenja znanja, pritom koristeći različite nastavne metode – kažu učiteljice Biljana Petrović i Tatjana Popović, koje su kamerom i zabeležile izuzetnu atmosferu.

Nije teško

– Mini je sviranje na guslama baš bilo interesantno. Svidelo joj se, nije bilo teško možda i zbog toga što svira gitaru – kaže Iva Bauer, majka Mine Radović.