pixabay.com

Dobro je poznato da vožnja u alkoholisanom stanju, kao i razgovor ili slanje poruka mobilnim telefonom dok ste za volanom, mogu skupo da koštaju. Ali, mnogi verovatno nisu znali da “udarac” po džepu možemo da dobijemo i ukoliko nas policijska patrola opazi kako se osvežavamo gutljajem vode ili kafe dok vozimo automobil.

To je nedavno osetio jedan Australijanac iz Brizbejna, koji je od saobraćajaca dobio kaznu u iznosu od čak 173 dolara jer je uhvaćen kako “poteže” vodu iz male plastične flaše?!
Brok Heris iz mestašca Beudesert u Kvinslendu, nedaleko od Brizbejna, vraćao se kući posle 12-časovnog radnog dana kad je odlučio da se osveži vodom dok je upravljao motornim vozilom. Rekli bismo ništa neobično za izuzetno toplo popodne i činjenicu da njegov klima uređaj u kolima nije radio.

Međutim, policajci koji su ga zaustavili na putu nisu misili tako.

– Na putu ka kući stao sam ispred prodavnice da kupim flašicu vode i kad sam seo u auto i skrenuo ka svojoj ulici potegnuo sam gutljaj u momentu kad me je patrola zaustavila. Rekli su mi da sam prekršio zakon jer nije dozvoljeno piti bilo šta dok sam za volanom – rekao je Heris.

Policija nije imala milosti: uz objašnjenje da nije bio pažljiv za vreme vožnje odrezali su mu kaznu od 173 dolara i jedan negativni poen.

– Ako nije po zakonu, u redu, platiću 173 dolara, ali smatram da nije saosećajno kazniti nekoga zbog osvežavanja vodom na temperaturi od 39 stepena Celzijusa. Ja sam samo hteo da ostanem hidriran na takvoj vrućini. Međutim, policajac je rekao da on samo radi svoj posao i da ne može da učini ništa drugo osim da me kazni. Stoga sam odlučio da na sudu osporim tu kaznu – izjavio je ovaj muškarac iz Kvinslenda.

Načelnik saobraćajne policije Dejvid Džonson je povodom ovog slučaja rekao da ukoliko vozač nije u potpunoj kontroli vozila ili se ponaša nesavesno za vreme vožnje, može se smatrati da je počinio prekršaj.

– Mnogi konzumiraju napitke dok voze i čine to na bezbedan način. Ali, ako policija proceni da su postojale okolnosti koje dovode u opasnost vozača ili druge učesnike u saobraćaju, policija može da izrekne meru kažnavanja. Ranije se za to išlo na sud, a sada se izdaje mandatna saobraćajna kazna – objasnio je Džonson.
Dakle, vozači, ubuduće dobro vodite računa da vas jedan gutljaj vode, pa makar ga uzeli I na paklenih 39 stepeni, ne bi koštao čak 173 dolara…

NAČELNIK DEJVID DŽONSON: Pet fatalnih razloga

Načelnik saobraćajne policije Džonson dodaje i da je kažnjivo jesti za volanom, kao i presvlačiti se ili držati kućnog ljubimca na krilu.

– Konzumiranje hrane i pića su zajedno sa prekomernom brzinom, vožnjom u alkoholoisanom stanju, nenošenjem pojasa i umorom vozača jedan od pet fatalnih uztočnika saobraćajnih nesreća.

Kad je reč o osvežavanju tečnošću, u redu je ako se voda pije na slamčicu, tako da se ne remeti položaj glave i pogled napred.

– Uzimanje tečnosti direktno iz flašice predstavlja distrakciju voztača i može opasno da ugrozi učesnike u saobraćaju, baš kao i držanje kućnih ljubimaca u krilu ili šminkanje u toku vožnje – objasnio je Džonson.

Pogled na put

Svima koji imaju nedoumice o ovom propisu, policijski službenik je samo poručio da sebi postave jednostavno pitanje:

– Obraćate li dovoljno pažnje na put i saobraćaj dok ispijate tećnost ili uzimate zalogaj hrane za volanom?