EPA
Uniforma pokriće za kriminal: Pripadnici terorističke formacije

Destabilizacije zbog hapšenja bivših pripadnika tzv. oslobodilačke vojske Kosova u Prištini neće biti, niti to bilo koga osim obuhvaćenih istragama specijalizovanog suda za ratne zločine u Hagu treba da brine, ocenjuje Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani.

Direktor ovog instituta Zijad Bećirović smatra da hapšenje nekadašnjih boraca OVK može da dovede do pročišćenja i otrežnjenja kosovskog društva, koje je, kako je objasnio, zatočenik “oslobodilaca”.

– Jedan deo pripadnika i čelnika OVK su godinama, pa i decenijima, sprovodili torturu nad svojim sunarodnicima Albancima. Razni oblici iznude, pretnje, reketiranje, čak i nerazjašnjena ubistva i slično su nažalost postali svakodnevica na Kosovu. Mnogima je OVK bio pokriće za raznovrstan i u velikom obimu počinjen kriminal i korupciju. Građani Kosova su taoci tih pojedinaca i grupa i konačno je došlo vreme da se oslobode – naveo je Bećirović za Kosovo onlajn.

S druge strane, prema njegovim rečima, veliku korist toj teritoji i njenim stanovnicima mogu da donesu mini šengen i sporazum iz Vašintona.

– od tog sporazuma koristi će imati ceo region. To potvrđuje i otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu, što predstavlja nov početak za Srbiju i region zapadnog Balkana – uveren je Bećirović.

Direktor IFIMES-a smatra da su SAD vašingtonskim sporazumom između Beograda i Prištine pomogle i Evropskoj uniji i Rusiji.

– Ovo je dobra osnova i šansa za sve. Ratom se teško bilo šta postiže. Rat kao opcija je najpogubnija varijanta za zapadni Balkan – ukazao je Bećirović, koji ne veruje da se u nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu neće desiti ništa posebno.

– EU konačno treba da završi ono što je započela, a to je ubrzan ulazak država zapadnog Balkana u EU. To bi trebalo da bude prioritet, a uporedo treba finalizovati i otvoreno pitanje Kosova – rekao je Bećirović.

Nadzor nad lukom Bar

Zijad Bećirović ističe da novu crnogorsku vladu čekaju mnoga iskušenja i hitni zadaci, a jedan od njih je i zavođenje kontrole u oazama kriminala.

– Važno je uspostaviti potpun nadzor nad lukom Bar, koja je epicentar kriminala. To se posebno odnosi na

narko-biznis, ali i druge oblike kriminala – rekao je Bećirović, koji smatra da će nova vlast u Podgorici osim demontiranja Đukanovićevog režima voditi tešku borbu za obnovu zemlje, tim pre što je katastrofalno vođena i slabašna ekonomija dodatno urušena tokom pandemije virusa korona.