Z. Mirković
Knjiga na poklon: Peter Haker i Luka Marković

Peter Haker, član bečke vlade zadužen za socijalna, zdravstvena pitanja i sport, posetio je renovirane prostorije Zajednice srpskih klubova u Beču i izrazio divljenje sprovedenim radovima.

Haker je obišao zgradu “Ernst Kirhveger haus” (EKH) u kojoj se nalaze prostorije Zajednice, kao i više drugih udruženja.

– Dobro je da u ovoj zgradi sedište imaju različite organizacije, jer to odslikava i sam Beč koji je šarolik, naveo je Haker.

On je posebno bio oduševljen bio izgledom prostorija Zajednice srpskih klubova koje su renovirane tokom leta. Haker je zahvalio za očuvanje prostorija i istakao da renoviranje pokazuje da se srpska zajednica u njima oseća dobro.

Luka Marković, predsednik Zajednice, tom prilikom je uvaženom gostu poklonio knjigu “Srbi u Beču”.

-Želeo sam da pokažem Hakeru da su Srbi dugo prisutni u Beču – kazao je Marković.

Hakeru se svideo poklon, a iznenadio se podacima o viševekovnom prisustvu Srba u glavnom gradu Austrije.

Inače, zgrada EKH je predmet kritika Narodne partije Austrije, to jest bečkog odbora te stranke, čiji je lider, ministar finansija, Gernot Blimel zatražio promenu namene tog zdanja.

Blimel je zatražio da se promeni namena EKH posle nasilnih demonstracija Turaka i Kurda u 10. bečkoj opštini, kao i mešanja u demonstracije ekstremno-levičarskih organizacija kojima je sedište u tom zdanju.

Blistaju: Renovirane prostorije Zajednice

Ispravna odluka

Zgrada “Ernst Kirhveger haus” je često predmet kritika i mnogih koji smatraju da je ta zgrada ruglo i da je treba “urediti”.

S druge strane Haker, koji je bio član komisije kada je grad Beč otkupio tu zgradu od Komunističke partije Austrije, smatra da je nekadašnja odluka da se zgrada kupi i stavi na raspolaganje raznim udruženjima bila ispravna.